Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Κυκλοφόρησε ο Β' τόμος του βιβλίου «Η Βιομηχανική Ιστορία της Κέρκυρας»

Κυκλοφόρησε ο Β' τόμος του βιβλίου «Η Βιομηχανική Ιστορία της Κέρκυρας»

Κυκλοφόρησε ο Β' Τόμος του βιβλίου "Η Βιομηχανική Ιστορία της Κέρκυρας" για την Ιστορία του καπνού και το καπνεργοστάσιο της Κέρκυρας.

Ο Θεοφάνης (Φάνης) Κυπριώτης υπηρέτησε επί 33 χρόνια στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης και μαζί με τον μαθητή του και αργότερα συνάδελφό του Χαράλαμπο (Μπάμπη) Μωραίτη, ασχολούνται για αρκετά χρόνια με την έρευνα γύρω από την πάλαι ποτέ κραταιά Βιομηχανία και Βιοτεχνία της Κέρκυρας. Έτσι εξέδωσαν, στα πλαίσια της σειράς "Βιομηχανική Ιστορία της Κέρκυρας" τον δεύτερο τόμο, που αναφέρεται στο Καπνεργοστάσιο της Κέρκυρας. Είναι γνωστό ότι η Κέρκυρα είχε σημαντική βιομηχανική και βιοτεχνική υποδομή. Στο νησί παράγονταν πολλά προϊόντα και σε μεγάλες ποσότητες ικανές για εξαγωγές. Κύρια βιομηχανική περιοχή του νησιού ήταν το Μαντούκι, όπου εκεί βρισκόταν ο μεγαλύτερος αριθμός των βιομηχανιών και βιοτεχνιών του νησιού. Ανάμεσα στη βιομηχανία Γερ. Ασπιώτη, την ελαιουργία της Παλλάδας Αθήνας μέχρι τα Σφαγεία και το καμίνι του Μουρμούρη, βρισκόταν πάνω από 20 μικρές ή μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που παρήγαγαν μεγάλη γκάμα προϊόντων. Κυλινδρόμυλοι, ελαιουργεία, σαπωνοποιεία, εργαστάσιο φωταερίου, κηροποιεία, εργοστάσιο κονσέρβας, βυρσοδεψεία, ποτοποιίες, υφαντουργεία, φαβρικά, καρνάγια, καμίνια και άλλες δρστηριότητες. Σοβαρές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες βρίσκοταν στο Σαρόκο, όπως γαλακτοβιομηχανία, παγοποιία, σαπωνοποιίες και στη Γαρίτσα, εργοστάσιο επεξεργασίας κάνναβης, λινού και ιούτης, κυλινδρόμυλος, εργοστάσιο κονσερβών και αλιπάστων, καπνεργοστάσιο, καμίνια και άλλα. Εκτός πόλεως βρίσκοταν και άλλες σοβαρές μονάδες.

Διαβάζοντας απόσπασμα από το βιβλίο:

Το καπνεργοστάσιο για μισό περίπου αιώνα επεξεργαζόταν τον καπνό και παρήγαγε τσιγάρα για τους Κερκυραίους, και όχι μόνο, καπνιστές. Στο βιβλίο αυτό, προσπαθούμε να αναδείξουμε την ιστορία του αλλά και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του Τόπου μας, πριν και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Θα το βρείτε στα ράφια των βιβλιοπωλείων της Κέρκυρας και ηλεκτρονικά κάνοντας κλικ Εδώ

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News