Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Πασχαλινές εκδηλώσεις στα χωριά της Κέρκυρας

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 2966

jeventimage

Πάσχα στα χωριά της Κέρκυρας

Διαβάστε τις Πασχαλινές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το Πάσχα στα χωριά της Κέρκυρας σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Κέρκυρας 2014.

Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου Κέρκυρας οργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φορτίζουν ανάλογα την περιρρέουσα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι περιφορές των επιταφίων με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η Aναστάσιμη Tελετή γιορτάζεται παραδοσιακά στις κεντρικές πλατείες των χωριών με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων και πλήθους επισκεπτών. Η περιφορά της εικόνας της αναστάσεως πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα κατά τον εσπερινό της αγάπης ή τη «Νιά Δευτέρα». Η αναστάσιμη περίοδος ολοκληρώνεται πριν τον εσπερινό της αναλήψεως (Τετάρτη απόγευμα), όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση πραγματοποιείται η περιφορά της εικόνας της αναστάσεως, η οποία κατόπιν φυλάσσεται στη μόνιμη θέση της εντός του Ναού, μέχρι την επόμενη Ανάσταση.

 

Δημοτική Ενότητα Λευκιμμαίων Μεγάλη Τρίτη - Ώρα 20:30 
 
Εκδήλωση με εκκλησιαστικούς ύμνους και πένθιμα εμβατήρια από την Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση λευκιμμαίων (Μ.Κ.ε.λ.) στον Ι. Ν. Αγ. Αρσενίου.
Μεγάλη Παρασκευή - Ώρα 19:00 
Περιφορά των επιταφίων στους οικισμούς Κάβου, Μελικίων, Ποταμιού, Αγ. Θεοδώρων και Παναγίας Λευκίμμης με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκίμμης (Φ.Ε.Λ.). επίσης, περιφορά των επιταφίων στους οικισμούς ριγγλάδων και αναπλάδων με τη συμμετοχή της Καλλιτεχνικής Ένωσης λευκιμμαίων (Μ.Κ.Ε.Λ.) και τη συνοδεία του Χορευτικού συλλόγου λευκίμμης «ΦΑΕΘΩΝ».
 
Μέγα Σάββατο -  Ώρα 10:45 
Αναπαράσταση του εθίμου «Πρώτη ανάσταση» με ρίψη των μπότηδων από το Χορευτικό σύλλογο Λευκίμμης «ΦΑΕΘΩΝ» στο Πλακάδο της εκκλησίας Αγίου Αρσενίου.
 
Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) - Ώρα 10:30 
Λιτανεία κατά μήκος του κεντρικού ιστού της λευκίμμης (έναρξη Μελικία, Ποτάμι, Αγ. Θεόδωροι και Παναγία) με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής εταιρείας Λευκίμμης (Φ.Ε.Λ.). Δέηση στη γέφυρα του Ποταμιού.
 
Ώρα 11:00 λιτανεία κατά μήκος των χωριών Ριγγλάδες και Αναπλάδες, με τη συνοδεία του Χορευτικού συλλόγου Λευκίμμης «ΦΑΕΘΩΝ». Επίσης, την ίδια ημέρα λιτανεία πραγματοποιείται στους Βιταλάδες, ενώ τη «Νιά Παρασκευή» (Ζωοδόχου Πηγής) στα Κρητικά. 
 
Δ.Ε. Κορισσίων: Τη Nιά Παρασκευή (Ζωοδόχου Πηγής) λιτανεύεται η εικόνα της αναστάσεως στο Μαραθιά και την Κυριακή του Θωμά στους Αργυράδες. 
 
Δ.Ε. Μελιτειέων: Περιφορά της αναστάσιμης εικόνας γίνεται την Κυριακή του Θωμά στους Βουνιατάδες, ενώ την ίδια Κυριακή και την Κυριακή των Μυροφόρων στον Άγιο Ματθαίο και στη Στρογγυλή.
 
Δ.Ε. Αχιλλείων: Τη Μεγάλη Πέμπτη στους Άγιους Δέκα αναβιώνει το έθιμο «τριζόνια» ή αλλιώς ροκάνες που με τον παράξενο ήχο τους οι κάτοικοι πίστευαν ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνει το έθιμο των μπομπόλων στους Βαρυπατάδες. Το έθιμο περιλαμβάνει το γέμισμα εκατοντάδων κελυφών σαλιγκαριών με λάδι και μπαμπάκι, που χρησιμεύει ως φυτίλι. 
Τα κελύφη αυτά τοποθετούνται αναμμένα κατά μήκος της διαδρομής που περνά ο επιτάφιος, δημιουργώντας μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Οι περιφορές των επιταφίων στους Κυνοπιάστες, Χρυσίδα και Γαστούρι συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές Κυνοπιαστών και Γαστουρίου.
Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) η λιτανεία στις Μπενίτσες συνοδεύεται από φιλαρμονική. Μεγάλη λιτανεία πραγματοποιείται από 
τους Κυνοπιάστες προς τη Χρυσίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιτανεία της ενορίας του Βιρού καταλήγει με καραβάκι στο γραφικό Ποντικονήσι. Επίσης, λιτανεία πραγματοποιείται την Κυριακή του Θωμά στους Κυνοπιάστες, Γαστούρι, Αγίους Δέκα, ενώ την Κυριακή των Μυροφόρων στο σταυρό και στις Μπενίτσες. 
 
Δ.Ε. Παρελίων: Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) ξεκινούν λιτανείες από τα χωριά Βάτος, Γιαννάδες, Κοκκίνι και Πέλεκας και κατευθύνονται αντίστοιχα προς τα γραφικά εξωκκλήσια, όπου ακολουθεί η Θεία λειτουργία. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται το ίδιο απόγευμα στο χωριό Βάτος και στον Πέλεκα με τη συμμετοχή του χορευτικού του συλλόγου. Επίσης, την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στο Μάρμαρο και την Κυριακή των Μυροφόρων στους σιναράδες, όπου ακολουθεί και παραδοσιακό πανηγύρι.
 
Δ.Ε. Παλαιοκαστριτών: H περιφορά του επιταφίου ξεκινά το πρωί από την ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της χορωδίας του Μουσικού ομίλου «οι Λακωνίτες». Το βράδυ, οι ίδιοι πολιτιστικοί φορείς συνοδεύουν τη λιτανεία στο χωριό Λάκωνες, που βρίσκεται στην αγκαλιά του όρους Αρακλής. Στους  Λιαπάδες, η περιφορά του επιταφίου από τους Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και Αγ. Βλασίου γίνεται με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής Λιαπάδων, ενώ στο Σκριπερό πραγματοποιείται αντίστοιχα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού.
 
Η αναστάσιμη Τελετή στους Λάκωνες πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της χορωδίας του Μουσικού ομίλου «οι Λακωνίτες». 
Στους Λιαπάδες με τη χορωδία Λιαπάδων ενώ στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής τους. 
Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία στους Δουκάδες. Λιτανεία γίνεται 
και στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού και στους Μακράδες με τη Φιλαρμονική 
Λακώνων, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.
 

Την Κυριακή του Θωμά στην Κρήνη, η λιτανεία συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή του χορευτικού «Κρήνης». Την Κυριακή των Μυροφόρων πραγματοποιείται λιτανεία στους λιαπάδες, όπου συμμετέχει φιλαρμονική και η χορωδία «λιαπάδων» και ακολουθεί πανηγύρι. σημαντικό είναι και το πανηγύρι της ιεράς Μονής υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, τη Νιά Παρασκευή, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πολιτιστικού συλλόγου και της εκκλησίας Λακώνων.

 

Δ.Ε. Αγίου Γεωργίου: την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στους Πάγους με συνοδεία Φιλαρμονικής και την Κυριακή του Παραλύτου στους Χωρεπισκόπους. 

 

Δ.Ε. Εσπερίων: στα χωριά Αυλιώτες και Καρουσάδες η περιφορά του επιταφίου πραγματοποιείται με τη συνοδεία φιλαρμονικών. Με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής πραγματοποιείται και η παραδοσιακή λιτανεία τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) στους Καρουσάδες. Την Τρίτη του Πάσχα (Νιά Τρίτη) γίνονται λιτανείες στα χωριά αυλιώτες και Μαγουλάδες, ενώ την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής (Νια Παρασκευή) στο Καβαλλούρι. Την Κυριακή του Θωμά στο Σιδάρι λιτανεύεται η εικόνα της «Ψηλαφήσεως» με τη συμμετοχή φιλαρμονικής και χορωδίας. αξίζει να σημειωθεί ότι ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.
 
 
Δ.Ε. Θιναλίων: λιτανείες γίνονται την Κυριακή του Θωμά στην Επίσκεψη και την Κυριακή των Μυροφόρων στους Κυπριανάδες. Στην Πετάλεια, επειδή εορτάζουν στις 20 Μαΐου τη μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγ. Νικολάου, πραγματοποιείται η λιτανεία κατά την πλησιέστερη προς την ημερομηνία αυτή Κυριακή.
 

Δ.Ε. Κασσωπαίων: στη Δημοτική αυτή ενότητα οι λιτανείες πραγματοποιούνται κατά τις δύο πρώτες ημέρες του Πάσχα.

 

Δ.Ε. Φαιάκων: Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στον Άγιο Μάρκο, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα ναό της Κάτω Κορακιάνας, την Κυριακή του Θωμά στο Σωκράκι, την Κυριακή των Μυροφόρων στο Σπαρτύλα και την Κυριακή του Τυφλού στο Ζυγό. Η Άνω Κορακιάνα, όπως και τα Γαζάτικα, ακολουθούν την παράδοση των περισσοτέρων ναών του νησιού και η λιτανεία τους πραγματοποιείται τη «Νιά Δευτέρα».

 

Διαπόντια Νησιά: στους Οθωνούς η λιτανεία πραγματοποιείται της Αγίας Τριάδας (Πεντηκοστή), στο Μαθράκι την Τρίτη του Πάσχα, ενώ στην Ερείκουσα κατά την αναστάσιμη Θεία λειτουργία.

 

Οι πασχαλινές εκδηλώσεις στην πόλη της Κέρκυρας είναι Εδώ

 

Πηγή: corfu.gr - Δήμος Κέρκυρας

 

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται σερβιτόρος/α από καφετέρια στη Μαρίνα Γουβιών 25.04.24
  2. Ζητούνται συνεργάτες 25.04.24
  3. Ζητούνται οδηγοί τουριστικών λεωφορείων από την εταιρεία City Sightseeing Corfu 25.04.24
  4. Ζητείται προσωπικό από τη Diellas 25.04.24
  5. Ζητείται προσωπικό από την εταιρεία Roula Rouva Real Estate Agency 25.04.24
  6. Ζητείται προσωπικό από τουριστικό γραφείο 25.04.24
  7. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Ποντικονήσι στο Πέραμα 25.04.24
  8. Ζητείται προσωπικό από το κατάστημα Γερμανός στο Σολάρι 25.04.24
  9. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα στην Αγ. Σπυρίδωνος 25.04.24
  10. Ζητείται προσωπικό στις Μπενίτσες 25.04.24
  11. Ζητείται προσωπικό από την G4S Cash Solutions 25.04.24
  12. Ζητείται υπάλληλος λογιστικού γραφείου 25.04.24
  13. Ζητείται εκπρόσωπος εξυπηρέτησης από την Hertz 25.04.24
  14. Ζητείται barista 24.04.24
  15. Ζητείται καμαριέρα/καθαρίστρια στην Κάτω Κορακιάνα 24.04.24
  16. Ζητείται προσωπικό από την κρεπερί Tram Cafe 24.04.24
  17. Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός 24.04.24
  18. Ενοικιάζεται/πωλείται κτίριο στου Σγόμπου 24.04.24
  19. Ζητείται υπάλληλος από το κατάστημα Profi 24.04.24
  20. Ζητούνται οδηγοί από επιχείρηση στο εμπόριο τροφίμων 24.04.24
  21. Ζητείται βοηθός κουζίνας/λάντζα από εστιατόριο σνακ μπαρ στο κέντρο 24.04.24
  22. Ζητείται προσωπικό από τα Dust+Cream 24.04.24
  23. Ζητείται νέος/α από καφέ μπαρ στο κέντρο 24.04.24
  24. Ζητούνται πωλητές/ταμίες από τα Duty Free Shops στο Λιμάνι 24.04.24
  25. Ζητείται υπάλληλος λογιστηρίου από εμπορική εταιρεία 24.04.24
  26. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στον Άγιο Γεώργιο Πάγων 24.04.24
  27. Ζητείται Junior IT Administrator από το Κέντρο Διοικητικής Λογιστικής - Γ. Φωτεινάτος 24.04.24
  28. Ζητούνται ταμίες από super market 24.04.24
  29. Ζητείται υπάλληλος τουριστικού γραφείου 24.04.24
  30. Ζητείται προσωπικό από το Greek Harmony store στην παλαιά πόλη 24.04.24

Corfuland News