Σκλάβοι στα δεσμά τους (1981): Η τηλεοπτική σειρά που δεν προβλήθηκε ποτέ

 

Σκλάβοι στα δεσμά τους (1981): Η τηλεοπτική σειρά που δεν προβλήθηκε ποτέΤο γνωστό μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη "Σκλάβοι στα δεσμά τους" (1922) διαδραματίζεται στην Κέρκυρα των αρχών του 20ού αιώνα. Αφηγείται τις σχέσεις της παρακμάζουσας αριστοκρατίας, και των μελών της οικογένειας του κόντε Οφιομάχου, ο οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι καιροί αλλάζουν.

 

Το βιβλίο έγινε πρόσφατα (2008) κινηματογραφική ταινία με σκηνοθέτη τον Τώνη Λυκουρέση, και τους Γιάννη Φέρτη, Χρήστο Λούλη, Δήμητρα Ματσούκα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα μεταφοράς στην οθόνη του βιβλίου του Θεοτόκη.


Το 1981, ο σκηνοθέτης Αντώνης Τέμπος (σκηνοθέτησε για την τηλεόραση, μεταξύ άλλων, τα:  Οι Δίκαιοι,  Ο επισκέπτης της ομίχλης, Ντόλτσε Βίτα, Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή, Εγκλήματα) ανέλαβε την τηλεοπτική προσαρμογή για την τότε ΕΤ-1.

Η σειρά θα ολοκληρωνόταν σε 26 επεισόδια, και το σενάριο είχε αναλάβει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.  Στον ρόλο του Κόντε Οφιαμόχου εμφανιζόταν ο Γιώργος Δάνης, ενώ συμπρωταγωνιστούσαν οι  Κώστας Αρζόγλου, Βέρα Κρούσκα, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Φαίδων Γεωργίτσης και Αντώνης Καφετζόπουλος. Δείτε ένα απόσπασμα από τους τίτλους της σειράς:

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Αντώνης Τέμπος στο Retromaniax.gr,  με την αλλαγή της διοίκησης της ΕΡΤ τον Οκτώβριο του 1981 (κυβέρνηση Α. Παπανδρέου), η σειρά πάγωσε, μαζί με τον "Κίτρινο Φάκελο" του Καραγάτση και τους "Φρουρούς της Αχαϊας".

9 επεισόδια είχαν γυριστεί από την σειρά, ωστόσο η νέα διοίκηση της ΕΡΤ (υπό τον Βασίλη Βασιλικό και τον Γιώργο Ρωμαίο) αποφάσισε να κόψει όλες τις σειρές που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα, πάντα, με τον Αντώνη Τέμπο, η δικαιολογία ήταν ότι ήταν εντολή  «να σφίξουν τα πράγματα» και ότι «από δω και πέρα θα κάνουμε άλλα πράγματα, ωραία...».

H ιστορία επιβεβαιώνεται από την δημοσιογράφο Ρένα Θεολογίδου στην τηλεοπτική εκπομπή της, Ριμέικ, όπου μπορείτε να δείτε (στο 5:21) και ένα απόσπασμα της σειράς (με την Βέρα Κρούσκα και τον Κώστα Αρζόγλου).

Η ΕΡΤ πλήρωσε τα επεισόδια που είχαν γυριστεί, αλλά βέβαια τα ντεκόρ-κοστούμια καθώς και το σενάριο είχαν ετοιμαστεί και για τα 26 επεισόδια της σειράς. 

Η ίδια η σειρά, που φαίνεται ότι ήταν πιστή απόδοση του βιβλίου, πρέπει να ήταν ό,τι πιο σοσιαλιστικό είχε προγραμματιστεί ως τότε στην κρατική τηλεόραση.

Τα 9 αυτά επεισόδια δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, και είναι άγνωστο αν υπάρχουν στα αρχεία της τωρινής (;) ΕΡΤ.

Δείτε μια σκηνή από το διαδίκτυο με τον κόντε Οφιομάχο (δυστυχώς με  κακή ποιότητα εικόνας):

 

επιμέλεια: Βασίλης Κρουστάλλης

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News