Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Οι επιπτώσεις στην κατανόηση της γλώσσας και της έκφρασης

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Α.Ε.Ε.)

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια ξαφνική βλάβη του εγκεφαλικού ιστού, που οφείλεται, είτε σε έλλειψη παροχής αίματος, είτε σε ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου. Tα προσβαλλόμενα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και ως επακόλουθο τα μέρη του σώματος που ελέγχονται ή λαμβάνουν αισθητήρια ερεθίσματα από αυτά, χάνουν την λειτουργία τους.

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Οι επιπτώσεις στην κατανόηση της γλώσσας και της έκφρασης

Όταν συμβεί το Α.Ε.Ε., δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία που να αναπλάθει τον κατεστραμμένο εγκεφαλικό ιστό. Οι απλές λειτουργίες είναι πιθανότερο να αποκατασταθούν, από ότι οι πιο πολύπλοκες και λεπτεπίλεπτες που έχουν χειρότερη πρόγνωση.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για τις κινητικές δυσκολίες που ακολουθούν το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά πολλοί αγνοούμε τις δυσκολίες στην κατανόηση της γλώσσας και στην έκφραση της ομιλίας, που είναι λιγότερο κατανοητές και προκαλούν κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα στον ασθενή και στο ευρύτερο οικογενειακό του περιβάλλον.

Στις περισσότερες περιπτώσεις , μετά από την αρχική σύγχυση και δυσκολία που οφείλεται στο αρχικό σοκ του νευρικού συστήματος, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών μπορεί να ανακτήσει την ικανότητα επικοινωνίας δια μέσου της ομιλίας, της γραφής ή μιας εναλλακτικής μορφής επικοινωνία.

Ο Ρόλος του λογοθεραπευτή

 Συχνά μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει:

Δυσκολίες κατάποσης (Δυσφαγία)

Ο λογοθεραπευτής είναι υπεύθυνος για την διάγνωση και αντιμετώπιση της Δυσφαγίας προτείνοντας την κατάλληλη σύσταση και πυκνότητα τροφής που εξασφαλίζει στον ασθενή “ασφαλή “ κατάποση. Σε ορισμένους όπου η βλάβη στο σύστημα κατάποσης είναι σοβαρή, ο λογοθεραπευτής σε συνεργασία με την υπόλοιπη ιατρική ομάδα και τον ασθενή, προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής πχ ρινογαστρικός σωλήνας.

Δυσκολίες στην κατανόηση της γλώσσας και της έκφρασης (Δυσφασία)

Υπάρχουν δύο μορφές δυσφασίας :

1. Η κινητική ή εκφραστική Δυσφασία, στην οποία το άτομο καταλαβαίνει όσα του λένε αλλά έχει δυσκολία στην έκφραση.

2. Η αντιληπτική ή αισθητήρια Δυσφασία, κατά την οποία το άτομο καταλαβαίνει ελάχιστα ότι του λένε αλλά είναι αρκετά ικανό να εκφραστεί λεκτικά και γραφικά.

Ο ασθενής , οι συγγενείς και οι φίλοι, ανησυχούν και ενδιαφέρονται να μάθουν τι πρόκειται να συμβεί μετά την οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου και για την περίπτωση της δυσφασίας. Ο λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει και να τους εξηγήσει ότι κάθε περίπτωση εξατομικεύεται και δίδεται η ανάλογη θεραπεία, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Η θεραπεία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική, βραχυχρόνια ή μακροχρόνια.

Αδυναμία ή μη συνεργασία των μυών της ομιλίας που δεν επιτρέπουν την καθαρή προφορά των λέξεων (Δυσαρθρία)

Στις περιπτώσεις δυσαρθρίας η ομιλία του ασθενούς ακούγεται μπερδεμένη ή αδύναμη αλλά η κατανόηση της γλώσσας δεν έχει επηρεασθεί. Παραδείγματα δυσαρθρίας υπάρχουν όχι μόνο στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και σε εγκεφαλική παράλυση, στάδια της νόσου του Parkinson, στην κατά πλάκας σκλήρυνση και στην πάθηση του κινητικού νευρώνα. Ανεξαρτήτως αιτίας ο λογοθεραπευτής εκτιμά τον βαθμό της δυσαρθρίας και υποδεικνύει ασκήσεις ή μία άλλη εναλλακτική μορφή επικοινωνίας.

Ο Ρόλος των φίλων και των συγγενών του ασθενούς

Οι συγγενείς και οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν την επικοινωνία του ασθενούς ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

  Μιλάτε αργά και καθαρά στο δυσφασικό άτομο, όχι απαραίτητα δυνατά, ιδιαίτερα όταν υπάρχει αμφιβολία για την κατανόηση της γλώσσας.

  Να μιλάτε με απλές και μικρές προτάσεις και να είστε έτοιμοι να τις επαναλάβετε αν χρειαστεί. Δώστε χρόνο στον δυσφασικό να κατανοήσει αυτά που έχετε πει και να σας απαντήσει.

  Μην τους απευθύνεστε σαν να ήταν παιδιά.

  Μην συζητάτε για αυτούς σαν να ήταν απόντες διότι αυτό θα αυξήσει τον εκνευρισμό τους. Ακόμη και αν νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουν αυτά που λέτε, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι. Ελάχιστοι ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι διανοητικά συγχυσμένοι. Ακόμη και αυτοί που δεν μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες και τις απόψεις τους

  Δώστε τους χρόνο να μιλήσουν και ΑΚΟΥΣΤΕ τους προσεκτικά.

  Ενθαρρύνετε διάφορα μέσα επικοινωνίας όπως, εκφράσεις, χειρονομίες, γράψιμο και ζωγραφική για να περάσει ο ασθενής το μήνυμά του με μεγαλύτερη επιτυχία

Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και αφοσίωση από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, και ακόμη περισσότερο από τον ίδιο τον ασθενή. Η επικοινωνία και ο λόγος είναι πολύτιμος για όλους και ιδιαίτερα για τον ασθενή που θέλει να μοιραστεί με τους φίλους και συγγενείς του το πρόβλημα της υγείας του και τους φόβους του για το μέλλον.

 

Ισμήνη Τόλη, γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Ulster της Μεγ. Βρετανίας λογοθεραπεία. Στην συνέχεια δούλεψε για 2 χρόνια στο Κεντ της Αγγλίας όπου εξειδικεύτηκε σε νευρολογικά περιστατικά ενηλίκων και πιο συγκεκριμένα στην Δυσφαγία. Από το 1999 μέχρι σήμερα εργάζεται μαζί με την διεπιστημονική της ομάδα στο Κέντρο Λογοθεραπείας , Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής γονέων. Ασχολείται κυρίως με την θεραπεία ενηλίκων που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Από το 1999 έως σήμερα είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοθεραπευτών και Γ. γραμματέας του ΔΣ.

 

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Οι επιπτώσεις στην κατανόηση της γλώσσας και της έκφρασηςΙσμήνη Τόλη

Λογοθεραπεύτρια– Δυσφαγιολόγος

Mέλος Πανελλήνιου Συλλόγου  

Λογοπεδικών

Τηλ: +30 2661046118

Κιν: +30 6988713263

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News