BEGIN:VCALENDAR VERSION:2.0 PRODID:-//jEvents 2.0 for Joomla//EN CALSCALE:GREGORIAN METHOD:PUBLISH BEGIN:VTIMEZONE TZID:Europe/Athens END:VTIMEZONE BEGIN:VEVENT UID:9f1534fd28f4f14677c8fe5edf7d8e79 CATEGORIES:Διάφορες Εκδηλώσεις SUMMARY:3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας, από 27/09/2021 LOCATION:Παλιά πόλη DESCRIPTION;ENCODING=QUOTED-PRINTABLE:
Ένα ταξίδι γεύσεων στα χνάρια του πολιτισμού και των παραδόσεων ξεκινά μέσα από το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας που πραγματοποιείται φέτος στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το 3ο Γαστρονομικό Φ εστιβάλ Κέρκυρας «Corfu Food and Wine Festival» θα διεξαχθεί από τις 27 Σεπ τεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστές επτανησιακά προϊόντα που προ σδίδουν την κουλτούρα και την ιστορία των νησιών του Ιονίου και έχουν «κατα κτήσει» την αγορά όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου.
Μέσα από την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας στο φεστ ιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις, ομιλίες και επιχειρηματικές συναντή σεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεματικές ημερίδες με τηλεδιασκέψεις, καθώς και προβολές ταινιών αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια .
Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε ιστορικού ς χώρους του νησιού και χώρους εστίασης και θα περιλαμβάνουν βραδιές προεπα ναστατικής ποίησης, δείπνα με συνταγές του 19ου αιώνα, παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων και μουσική από τα Ιόνια Νησιά και την Ευρώπη. Παράλληλα αξιοποι ώντας την τεχνολογία, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του φεστιβάλ, θα υπά ρχει η δυνατότητα ανάδειξης, σε ξεχωριστές ενότητες, προσωπικοτήτων του Ιον ίου που συνδέονται στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας, όπως ο Δ. Σολωμός, ο Ούγκο Φώσκολος, ο Πατρίκιος Λευκάδιος Χερν και η Διαμαντίνα Ρόμα Μπάουερ .
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδ ρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Ionian Inspires, Σπύρος Στεφανίδης, «το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας θα διεξαχθεί με φυσική και διαδικτυακή π αρουσία, σε χώρες που συνδέονται με τον Ι.Καποδίστρια, όπως η Ελλάδα, η Ιτα λία, η Ρωσία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Αυστρία και σε πόλεις που συνδέοντα ι με τον ελληνισμό και την ομογένεια, όπως είναι η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη, η Μελβούρνη, η Ουτρέχτη, ενώ συμβολικά εντάχθηκαν στον χάρτη του φεστιβάλ και οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οράματος του Κυβερνήτη για μια κοινή πατρίδα , την Ευρώπη».
Το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας πραγματοποιείται από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, το μη κερδοσ κοπικό οργανισμό Ionian Inspires, την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, το Ιόνιο Πα νεπιστήμιο, το Επιμελητήριο Κέρκυρας και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Πε ριφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τ ουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματ ίας, του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, της AOCTA και του Οργανισμού Λιμένος Κέρ κυρας (ΟΛΚΕ).
«Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στέκε ται αρωγός και συνεισφέρει με την ακαδημαϊκή του λειτουργία σε διάφορα επίπ εδα. Συνεισφέρουμε σε αυτή τη διοργάνωση τόσο με τεχνικό τρόπο και πόρους, αλλά πολύ περισσότερο με μια τεχνογνωσία υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, η οπο ία είναι σημαντική για να στηρίξουμε την περιφέρεια σε ποικίλους οικονομικο ύς, και κοινωνικούς αναπτυξιακούς τομείς», ανέφερε ο πρύτανης του Ιονίου Πα νεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος.
Η τελετή έναρξ ης του γαστρονομικού φεστιβάλ στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγ ευμα, στον Κήπο του Λαού, που βρίσκεται δίπλα στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι των διοικητικών και πολιτικών αρχώ ν, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων τουρισμού και της γαστρονομίας των Ιονίω ν Νήσων.
Την ίδια ώρα, η Λέσχη Αρχιμαγείρω ν θα τιμήσει με το βραβείο του Γαστρονομικού Ταξιδιώτη της χρονιάς τον διεθ νούς φήμης και κερκυραϊκής καταγωγής σεφ, Περικλή Κοσκινά.
Όλες οι εκδηλώσεις στο πενθήμερο 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχου ν καταρτισθεί κατά της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πρόγραμμα
Τελετή έναρξης
Κήπος του Λαού, Κέρκυρα, Ελλάδα [τοπική ώρα 18:00]
Καλω
σόρισμα
Σπύρος Στεφανίδης, Πρόεδρος Ionian Inspires
Χαιρετισμοί
επισήμων
Εκπρόσωπος Ε.Ο.Τ.
Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμμα
τέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του
Υπουργείου Εξωτ
ερικών,
Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων,
Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων,
Μπά
μπης Βούλγαρης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων,
Σπύρος Βουλισμάς, Πρόεδρος
Λέσχης Αρχιμαγείρων.
Βράβευση του Γαστρονομικού Ταξιδιώτη της χρονιά
ς
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων θα τιμήσει με το βραβείο του Γαστρονομικού Ταξ
ιδιώτη της χρονιάς τον διεθνούς φήμης και κερκυραϊκής καταγωγής σεφ, Περικλ
ή Κοσκινά.
Συμπόσιο Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντ
α πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί. Οι συμμετέχοντες θα είναι καθ
ιστοί σε στρογγυλά δεκαθέσια τραπέζια. Όλα τα εδέσματα και τα ποτά θα σερβι
ριστούν στα τραπέζια σε ατομικές συσκευασίες.
Η Αγροδιατροφική Σύμπρα
ξη σε συνεργασία με τους κορυφαίους σεφ του Ιονίου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κ
έρκυρας, παρουσιάζουν στο κοινό παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις βασισμέν
ες στα τοπικά
προϊόντα της Ιόνιας γης. Στο επίκεντρο, οι παραγωγοί το
υ Ιονίου παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τις επιχειρήσεις τους στους επισ
κέπτες.
Μουσική και Λόγος από τοπικά σχήματα ολοκληρώνουν την πολιτισ
τική ταυτότητα των νησιών του Ιονίου.
Παρουσίαση των τοπικών παραγωγώ
ν που συμμετέχουν με μικρές συνεντεύξεις.
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζα
ς με θέμα την αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού στην ενδυνάμωση της γαστρο
νομικής διπλωματίας στο εξωτερικό.
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέ
μα την καινοτομία στην αγροτική παραγωγή και τη γαστρονομία. Απειλές και Ευ
καιρίες.
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021
ΗΜΕΡΙΔΑ: Το τοπικό ιστορικό στοιχείο στην έμπνευση δημιουργίας νέων τάσε
ων
Κήπος του Λαού, Κέρκυρα, Ελλάδα [τοπική ώρα 11:00]
Τη
ν Ημερίδα θα χαιρετίσουν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαρο
πούλου και ο Πρύτανης
του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος.
Δρ. Αγαμέμνων Τσελίκας, προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχεί
ου του Μορφωτικού
Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Ομιλία με θέμα τ
ην έρευνα και αξιοποίηση ιστορικών εγγράφων για
τη δημιουργία νέων εμ
πνεύσεων.
Περικλής Κοσκινάς, Αρχιμάγειρας. Ομιλία με θέμα την αξία τη
ς χρήσης τοπικών προϊόντων και τοπικών
ιστοριών στη Μαγειρική Τέχνη.<
br /> Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resor
ts. Ομιλία με θέμα την
εμπειρία του από την 11ετή διοργάνωση του Συμπ
όσιου, του διεθνούς roadshow με στόχο την
προώθηση της ελληνικής γαστ
ρονομίας στο εξωτερικό.
Νικόλαος Μουζακίτης, Πρόεδρος Περιφερειακού Σ
υμβουλίου Ιονίων Νήσων και Αγροδιατροφικής
Σύμπραξης Π.Ι.Ν. Ομιλία γι
α το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας “Ιόνια Γη”
Συζήτηση/ διαβούλευση με του
ς παρευρισκομένους.
Μουσική εκδήλωση.
Δεξίωση με κρασί από τα Ε
πτάνησα και amuse bouche με τοπικά προϊόντα του Ιονίου εμπνευσμένα από
συνταγές του 1800.
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο [τοπική ώρ
α 19:00]
Εστιατόριο Ξενοδοχείου, Κέρκυρα, Ελλάδα [τοπική ώρα 20:00] Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα εστιατόρια που
συμμετέχουν.
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρα έναρξης: 20:00
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο [τ
οπική ώρα 19:00]
Oregano restaurant, Nieuwegein – Ουτρέχτη, Ολλανδία
[τοπική ώρα 19:00]
Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού
με τα εστιατόρια που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέ
λγιο [τοπική ώρα 19:00]
Εστιατόριο Ξενοδοχείου, Κέρκυρα, Ελλάδα [τοπι
κή ώρα 20:00]
Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα
εστιατόρια που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
Παρασκευή 1
Οκτωβρίου 2021
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο
[τοπική ώρα 19:00]
Εστιατόριο Ξενοδοχείου, Αίγινα [τοπική ώρα 20:00]
tbc
Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα εστιατόρι
α στις πόλεις που συμμετέχουν στο
φεστιβάλ.
Σάββ
ατο 2 Οκτωβρίου 2021
Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, Αίγινα [το
πική ώρα 12:00]
Η συμβολή του Ιονίου στην φροντίδα των νέων και την α
νάπτυξη της Εκπαίδευσης.
ΜΙΤ, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ [τοπική ώρα 19:00]
Mens sana in corpore sano. Υγιεινή Διατροφή μέσα από παλιές παραδοσιακές
συνταγές σε συνεργασία με
τον Ελληνικό Σύλλογο Φοιτητών του ΜΙΤ.
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο [τοπική ώρα 19:00]
Δείπνο βα
σισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα εστιατόρια στις πόλεις που σ
υμμετέχουν στο
φεστιβάλ.
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 20
21
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο [τοπική ώρα 18:00]
Προσέλευση, Welcome Drink.
Χαιρετισμοί. Παρουσίαση του φεστιβάλ και
του menu.
Σεβίρισμα amuse bouche εμπνευσμένων από συνταγές του 1800
με κρασί από τα Επτάνησα.
Ανάγνωση ποιμάτων Ούγκο Φόσκολο, Λόρδου Βύρ
ωνα, Πέρσυ Σέλλει, Ανδρέα Κάλβου
Ρεσιτάλ ελληνικού και ευρωπαϊκού τρα
γουδιού του 19ου αιώνα.
Όλες οι εκδηλώσεις βιντεοσκοπούνται κα
ι μεταδίδονται από το διαδίκτυο με απευθείας σύνδεση.
Η συμμετοχή σας
αποτελεί αποδοχή της δημοσιοποίησης της παρουσίας σας
Οι εκδηλώσεις
θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας
E: Αυτή η διεύθυνση η
λεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων αν
επιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπο
ρέσετε να τη δείτε.
, Αυτή η διεύθυνση
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων
ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μ
πορέσετε να τη δείτε.
, W: www.corfufestival.org
[Τελ. Ενημέρωση 27/09/202 1]
X-EXTRAINFO:Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ionian Inspire s, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Διαβάστε περισσότερα. .. DTSTAMP;TZID=Europe/Athens:20240329T021626 DTSTART;TZID=Europe/Athens:20210927T080000 DTEND;TZID=Europe/Athens:20211002T170000 SEQUENCE:0 TRANSP:OPAQUE END:VEVENT END:VCALENDAR