Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Χορευτικό «Οι Αρχαίοι Ελληνικοί Μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ», 11/12/2022

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 448

jeventimage

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο εκδηλώσεις με επίκεντρο τον χορό στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας στις 21:00.
 
 
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΘΑ ΓΚΡΑΧΑΜ
Η πρωτοβουλία «Οι Αρχαίοι Ελληνικοί Μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ» συνδυάζει την κλασική φιλολογία με την τέχνη του σύγχρονου χορού για να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε η Μάρθα Γκράχαμ την αρχαία ελληνική μυθολογία και τους αρχαίους ελληνικούς ήρωες, καθώς αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης στο έργο της.
Αντλώντας υλικό από την ειδίκευσή της στις Κλασικές Σπουδές και τη μακρόχρονη ενασχόλησή της με το χορό, η Δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου (Phd, Columbia University), Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙ.ΚΕ.ΜΕ.Σ) στο πρόγραμμα College Year in Athens, δημιουργεί αυτό το πρότζεκτ σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Τεχνικής και Ρεπερτορίου ΓΚΡΑΧΑΜ, Πένυ Διαμαντοπούλου.
Σε κάθε παρουσίαση εναλλάσσονται ομιλία και χορός. Η Δρ. Παπαθανασοπούλου δημιουργεί και παρουσιάζει μια επιμορφωτική ομιλία που επικεντρώνεται σε έναν μύθο, μία θεματική ενότητα ή ένα έργο της Γκράχαμ και εμπεριέχει αποσπάσματα χορευτικών παραστάσεών της σε συνεργασία με το Martha Graham Dance Center for Contemporary Dance.
Το πρότζεκτ υλοποιείται με την υποστήριξη και άδεια του Martha Graham Dance Center for Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη.
 
ANGELUS LEGATUS
"...αντί να δηµιουργήσουµε µία ελπίδα, δηµιουργούµε ερείπια"
[Περικλής Γιαννόπουλος, 1869-1910].
Με αφετηρία τους Αγγέλους του Γιάννη Μόραλη και του Michelangelo, αναζητάται αυτή η χαµένη ελπίδα.
Έξι άφυλες, µοναχικές φιγούρες τελούν έναν βωβό διαλογισµό σε έναν χώρο κάπου έξω από τον χρόνο. Όπως οι Άγγελοι του Μόραλη, αποτελούν µία διαµεσολάβηση του ανθρώπου προς το θείο και του θείου προς το τρωτό γήινο. Είναι οι πνευµατικοί αγγελιοφόροι των προσευχών, διαταγών, επικλήσεων αλλά ταυτόχρονα και οι ανθρώπινοι απεσταλµένοι των απογοητεύσεων και ελπίδων µας. Είναι οι γέφυρες µε το αιώνιο και το άτρωτο, οι γέφυρες µε έναν άλλο κόσµο που ενέχει την αιωνιότητα και την υπεραξία της ζωής και του θανάτου µας, της µόνιµης συνέχειάς µας µε το σύµπαν. Γίνονται αντιληπτοί και ορατοί υπό τον ήχο της ουράνιας τελετουργικής ατµόσφαιρας του Χερουβικού Ύµνου του Tchaikovsky.
Όπως οι χορωδιακές a cappella φωνές, έτσι και αυτές οι αγγελικές µορφές κινούνται σταδιακά σε σύµπνοια και συµπληρωµατικά µεταξύ τους. Έρχονται να αφυπνίσουν µε το σάλπισµα τους την αίσθηση της κοινότητας έναντι της ατοµικότητας. Ο ίδιος ο συνθέτης είχε πει ότι "είναι αδύνατον να µην παρασυρθείς από την ποίηση αυτής της µουσικής, από την έκσταση αυτής της χορωδιακής έκρηξης".
Με την είσοδο της ορχήστρας των εγχόρδων στο Trisagion του Arvo Pärt, η επίκληση αυτών των αγγέλων γίνεται πιο επιτακτική, αποκτάει σταδιακή δραµατουργική κορύφωση. Στις τοιχογραφίες της Cappella Sistina, το πρόσωπο των αγγέλων παραµορφώνεται από το φύσηµα της σάλπιγγας, άλλοι πάλι κινούνται σε πολύ έντονες και τολµηρές συστροφές, προκαλούν κατακλυσµούς και καταστροφές, που όµως τελικά, προαναγγέλλουν το θρίαµβο του Καλού, αποτελούν την απόδειξη ότι η υπόσχεση της σωτηρίας ισχύει πάντα. Η καθαρότητα του ήχου της µινιµαλιστικής µουσικής του Pärt ωθεί τους συγκεκριμένους αγγέλους να κινηθούν µε βίαιη ορµή και ταχύτητα προς το τελικό µήνυµα: σιωπές γεµάτες νόηµα που επιβεβαιώνουν την ορθότητα τόσο του τι συνέβη πριν όσο και του τι έπεται.
Καµία σπατάλη, καµία ανάγκη κάποιος να µιλάει χωρίς να έχει κάτι να πει. Ο ήχος µίας και µόνο επαναλαµβανόµενης χορδής. Πνευµατικοί αγγελιοφόροι ή ανθρώπινοι απεσταλµένοι µας καλούν σε δράση.
 
Δύο παραστάσεις υψηλού επιπέδου με σπουδαίους συντελεστές.
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10,00€ / Γενική είσοδος, Ελεύθερη είσοδος για ΑμεΑ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Στο www.corfuif.gr / Ticket Box / Είσοδος Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας
Ώρα 21:00

Δημοτικό Θέατρο

Θεοτόκη Γεωργίου 68 & Μαντζάρου, Κέρκυρα.
Θέατρο
2661033598
 

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland News