Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Εκδηλώσεις από την The Attic Gallery για την επέτειο 1821, από 31/10/2021

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 1059

jeventimage

Ελλάδα χθες, σήμερα, αύριο: H The Attic Gallery τιμά την επέτειο του 1821 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ελλάδα με διεθνή υποστήριξη πανεπιστημιακών

 

Τη δική της συνεισφορά στους εορτασμούς των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία προσθέτει η The Attic Gallery στην πόλη της Κέρκυρας, με ένα τολμηρό πρόγραμμα διαδικτυακών εκδηλώσεων και δημοσιεύσεων που στόχο έχουν την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Με διακριτικό τίτλο «Το Πιθάρι του Διογένη», η σειρά εκδηλώσεων ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου 2021 και θα διεξάγεται κάθε Τετάρτη και Κυριακή έως τον Μάϊο 2022. Φιλοξενεί εξαιρετικά διακεκριμένους διεθνείς και ξένους πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, και προσωπικότητες των γραμμάτων, μεταξύ άλλων από τα πανεπιστήμια Αθηνών, Τορόντο, Βανκούβερ, Άμστερνταμ, Μελβούρνης και Φλωρεντίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, εγχώριους εκδοτικούς οίκους και ιδρύματα πολιτισμού. Η διοργάνωση αποτελεί αποκλειστικά ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς καμία υποστήριξη άλλου φορέα.

Η θεματολογία είναι αμιγώς ελληνική, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα θεμάτων από τις αρχαίες λατρευτικές και ιατρικές πρακτικές έως τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Η σύλληψη και η επιμέλεια είναι της Δρας. Σάσσας Τσέϊτοου, η οποία ενεργοποίησε ένα ευρύ δίκτυο επαφών εντός και εκτός συνόρων με ένα ξεκάθαρο όραμα: να αναγνωριστεί και να κατανοηθεί ότι η σύγχρονη Ελλάδα διαθέτει ενεργό, πλούσιο πολιτισμό παρά όλα όσα την ταλανίζουν. Ότι δεν αποτελεί μόνο προορισμό φτηνών και γραφικών διακοπών, και ότι οφείλουν να ακούγονται ελληνικές φωνές στους κύκλους εκείνους που αποφαίνονται για την έννοια του ελληνισμού. 

«Λέμε μεταξύ μας ότι δεν είμαστε άξιοι κληρονόμοι του αρχαίου μεγαλείου», εξηγεί η ίδια, «και για τους περισσότερους ξένους η Ελλάδα ισούται με συρτάκι, μουσακά, ήλιο, θάλασσα, και φτηνά σουβενίρ. Ποτέ δεν είδα τόση υποτέλεια και δουλοπρέπεια απέναντι στους – κάκιστης ποιότητας – τουρίστες απ’ότι τα τελευταία δύο χρόνια. Εμείς ως χώρος πολιτισμού, σε νησί φημισμένο για τον πολιτισμό του, αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη αυτό που δηλώνουμε. Αρνούμαστε να υποκύψουμε στην τάση τετριμμένης αντιγραφής και στην τοπική μορφή παρωχημένης εκδήλωσης που αναμασά τριτοκλασάτες ακουαρέλες και πορτρέτα, το κουμκουάτ στο νάιλον σακουλάκι, και τα αφηγήματα περασμένων μεγαλείων σε κλειστούς αυτάρεσκους κύκλους που στηλιτεύουν οτιδήποτε δεν καταλαβαίνουν.

Ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος αρέσκεται να θεωρεί την Ελλάδα γενέτειρα του πολιτισμού του, κι όμως το αφήγημα που μεταδίδεται για την Ελλάδα και την ελληνικότητα είναι κουτσουρεμένο, λειψό, και σε πολλά σημεία εξόφθαλμα λανθασμένο. Έξω μιλούν για μας, χωρίς εμάς: και μιλάω καθαρά σε πολιτισμικό επίπεδο. Για λόγους περίπλοκους (από τις δυσκολίες της γλώσσας έως τις χρόνιες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος), δεν εξάγουμε το πιο πολύτιμό μας αγαθό: τον πραγματικό πολιτισμό μας και τη βιωματική γνώση μας γι’αυτόν. Για μας ως χώρος πολιτισμού και για εμένα προσωπικά, ήταν ολοφάνερο ότι θα μπορούσαμε, από την έδρα μας, να πάψουμε να παραπονιόμαστε και να δράσουμε.

 

Γιατί «Το Πιθάρι του Διογένη;»

Η ονομασία είναι μια συνειδητή αναφορά στον αρχαίο Κυνικό φιλόσοφο, ο οποίος, θέλοντας να εκθέσει την υποκρισία της «καλής» κοινωνίας, βιώνοντας εμπράκτως την έννοια της ελευθερίας, ζούσε ως επαίτης, απαξιώνοντας όλα τα κοινωνικά προσωπεία που οδηγούσαν στην αλαζονεία, την εθελοτυφλία, και την υποκρισία. Αυτές τις αρχές υπηρετούμε αταλάντευτα. Εμπράκτως, περιφρονούμε το θεαθήναι και τον νησιωτισμό που μας έχει καταντήσει μια επαρχία διακοπών για φτηνούς τουρίστες, με το να εκπέμψουμε ό,τι καλύτερο έχουμε σε κάθε γωνία της γης. Δεν θα σταθούμε μόνο στο μεγαλείο της αρχαιότητας, ούτε θα επαναλάβουμε τετριμμένες κορώνες. Για το παρελθόν, παρέχουμε σύγχρονη πανεπιστημιακή έρευνα με φιλικό τρόπο, που διορθώνει λανθασμένες οπτικές, συμπληρώνουμε κενά, εξετάζουμε παραμελημένα αφηγήματα, και φροντίζουμε για την ίση παρουσίαση σύγχρονων θεμάτων.

 

Οι εκδηλώσεις θα διεξάγονται αποκλειστικά στα αγγλικά και οι ελληνικές ομιλίες θα υποτιτλίζονται. Απευθυνόμαστε ξεκάθαρα στο ξένο κοινό που επιθυμεί να ακούσει, να μάθει, και να ανακαλύψει περισσότερα για την Ελλάδα, και τη συνοχή του ελληνικού πολιτισμού μέσα στους αιώνες. Κατά μέσο όρο οι ομιλητές θα είναι μισοί ξένοι-μισοί Έλληνες, όλοι με μεγάλο δικό τους κοινό. Επιπλέον δίνουμε ένα βήμα στους νέους Έλληνες ερευνητές και δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους και προσκαλούμε ποιοτικές και σοβαρές προτάσεις για την επόμενη χρονιά (καθώς το φετινό πρόγραμμα είναι ήδη πλήρες).  Έτσι αισθανόμαστε ότι αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής τόσο στους προγόνους μας, όσο και στον τόπο μας, με ουσιαστικό και έμπρακτο τρόπο, μακριά από φλάμπουρα και φανφάρες.» 

 

Σχετικά με τη διοργάνωση

Η The Attic Gallery είναι ιδιωτική γκαλερί και πολυχώρος που δημιουργήθηκε για να ανανεώσει και να αναστατώσει την Κερκυραϊκή πολιτιστική ζωή. Φιλοξενεί ντόπιους και διεθνείς, καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, και κάθε είδους πολιτιστικής εκδήλωσης που συμπλέει με τις αρχές της. Ιδρύθηκε το 2018 από την ελληνοβρετανή Δρα. Ιστορίας Πολιτισμού Σάσσα Chaitow, ζωγράφος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός η οποία από το 2008 δραστηριοποιείται στη διοργάνωση πολιτιστικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων σε συνεργασία με διεθνή κέντρα. Τα δημοσιεύματά της κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και από το 2018 διατελεί ως επιμελήτρια διεθνών ακαδημαϊκών εκδόσεων (Elsevier). Διδάσκει ειδικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σε ινστιτούτα δια βίου μάθησης στην Αγγλία, και έχει υπάρξει επισκέπτουσα εισηγήτρια σε πανεπιστήμια της Ευρώπης με πιο πρόσφατες εμφανίσεις στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και του Γκέτεμποργκ (Σουηδία). 

 

Πληροφορίες: Οι εκδηλώσεις διεξάγονται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. Για την παρακολούθηση απαιτείται εγγραφή και εισιτήριο. Για το πλήρες πρόγραμμα και πληροφορίες εισιτηρίων επισκεφτείτε: www.theattic.gr/diogenesbarrel

 

Επικοινωνία: diogenesattic@gmail.com.

 


ΛΕΖΑΝΤΕΣ:

Στο αρχείο με τους ομιλητές, εάν χρησιμοποιήσετε την φωτογραφία, οι εικονιζόμενοι είναι οι καθηγητές: Δρ. Καρολάιν Τάλυ, Παν/μιο Μελβούρνης, Τζακ Γκρέιλ, συγγραφέας/εκπαιδευτικός, Δρ. Σαμπίνα Μαλιόκο, Παν/μιο Βανκούβερ, Δρ, Σάσσα Τσέϊτοου, κα. Βερόνια Κατσιόλι, ιστορικός τέχνης/καθηγήτρια στην Ακαδημία Ελευθέρων Τεχνών Φλωρεντίας, και ο Δρ. Βάουτερ Χάνεγκράφ, Παν/μιο Άμστερνταμ. 

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται οδηγός διανομής εμπορευμάτων από την Εταιρία Cofeco 29.03.24
  2. Ζητείται άτομο για φύλαξη ηλικιωμένου 29.03.24
  3. Ζητείται μηχανικός αυτοκινήτων 29.03.24
  4. Ζητούνται υπάλληλοι από τα επαγγελματικά πλυντήρια ρούχων Γεωργαλάς 29.03.24
  5. Ζητείται βοηθός κουζίνας στο κέντρο 29.03.24
  6. Ζητείται προσωπικό από το κέντρο κρέατος Λαβράνος-Lavranos Delimeat 29.03.24
  7. Ζητείται διευθυντής καταστήματος από το LC Waikiki 29.03.24
  8. Ζητείται πωλήτρια/πωλητής για το νέο κατάστημα του κοσμηματοπωλείου Μουζακίτης 29.03.24
  9. Ζητούνται υπάλληλοι από την εταιρεία City Sightseeing Corfu 29.03.24
  10. Ζητείται καμαριέρα από το Telesilla Hotel 29.03.24
  11. Ζητείται προσωπικό από κεντρικό βιβλιοπωλείο 29.03.24
  12. Ζητείται προσωπικό από καφέ στη Μαρίνα Γουβιών 29.03.24
  13. Ζητείται εκπρόσωπος εξυπηρέτησης από την Hertz 29.03.24
  14. Ζητείται εκπρόσωπος ομάδας καθαριότητας αυτοκινήτου από την εταιρεία Hertz 29.03.24
  15. Ζητείται υπεύθυνος ανάπτυξης πωλήσεων 29.03.24
  16. Ζητείται υπάλληλος λογιστικού γραφείου 28.03.24
  17. Ζητείται υπάλληλος για check-in 28.03.24
  18. Ζητείται massage therapist από το Venus Spa & Massage 28.03.24
  19. Ζητείται υπάλληλος τουριστικού γραφείου 28.03.24
  20. Ζητείται αποθηκάριος 28.03.24
  21. Ζητείται προσωπικό από την Σέσουλα 28.03.24
  22. Ζητείται προσωπικό από το τουριστικό γραφείο MTS Globe 28.03.24
  23. Ζητείται προσωπικό από επιχείρηση εμπορίας βιομηχανικών ειδών, εργαλείων και ναυτιλιακών ειδών 28.03.24
  24. Ζητείται προσωπικό από την Avis για καθαρισμό οχημάτων 28.03.24
  25. Ζητείται προσωπικό από το Coffee Lab 28.03.24
  26. Ζητείται υπάλληλος από πρακτορείο ΟΠΑΠ 28.03.24
  27. Ζητείται υπάλληλος υποδοχής επισκεπτών από την Konnect ΟΕ 28.03.24
  28. Ζητείται προσωπικό για μπαρ και σέρβις στα Γουβιά 28.03.24
  29. Ζητείται εσωτερικός λογιστής από την εταιρεία Quality Fruit Center 28.03.24
  30. Ζητείται οδηγός από την εταιρεία Quality Fruit Center 28.03.24

Corfuland News