Τι παίζει Σήμερα

Πολιτιστικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Εκθέσεις, εκδηλώσεις και άλλα πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Fedora: Η πιο περίεργη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στην Κέρκυρα

Fedora: Η πιο περίεργη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στην ΚέρκυραΑπό τον σκηνοθέτη του "Μερικοί το προτιμούν καυτό", το δράμα μυστηρίου Fedora (1978) που γυρίστηκε στην πόλη της Κέρκυρας  είναι...creepy. 


Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας παλιάς ξένης σταρ του κιν/φου (στα πρότυπα της Γκρέτα Γκάρμπο), απομονωμένης σε μια πλούσια βίλα στην Κέρκυρα. Η σταρ λέγεται ότι παρά την ηλικία της διατηρείται τρομερά νέα ως αποτέλεσμα ενός μάγου-πλαστικού  χειρουργού.  Ένας χολλυγουντιανός παραγωγός έρχεται στην Κέρκυρα, για να πείσει την απομονωμένη σταρ να παίξει σε μια διασκευή της Άννα Καρέννινα. Εκείνη του εξομολογείται ότι στην πραγματικότητα την κρατούν αιχμάλωτη στη βίλα. 
 
Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Billy Wilder ήταν γνωστός και βραβευμένος με 6 (!) Όσκαρ για τα δράματα και τις κωμωδίες του (ανάμεσά τους και το Μερικοί το προτιμούν καυτό του 1960). Ωστόσο, το 1978 ήταν στη δύση της καριέρας του, και η ταινία δε βελτίωσε τα πράγματα. Η Fedora εκπέμπει μια παλαιομοδίτικη γοητεία αλλά και αποστροφή για το  προπολεμικό Hollywood, με κυρίαρχο το θέμα της ομορφιάς, και γεμάτο από παράδοξα μυστικά.  Ωστόσο, στα 70s μάλλον ήταν εκτός τόπου και χρόνου, και οι κριτικοί δεν έπαψαν να το υπογραμμίζουν - και το κοινό  δεν την αγάπησε.  
 
Η Κέρκυρα πάντως φαίνεται από τα πρώτα πλάνα. Σκηνές στην πάνω πλατεία σε γνωστό ξενοδοχείο, μια καταδίωξη-συνομιλία στα βόλτα της Νικηφόρου  Θεοτόκη. Μια εικόνα της Κέρκυρας που  δεν είναι πάντα τουριστική, αλλά μάλλον αντανακλά σκοτεινές  καταστάσεις. 
 
Ο William Holden, σταρ της εποχής, ήρθε στην Κέρκυρα, ενώ την Fedora υποδύθηκε η Ελβετή Marthe Keller -σήμερα σκηνοθέτης όπερας, ενώ η Marlene Dietrich αρνήθηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε μικρό ρόλο ο Henry Fonda ως πρόεδρος της Ακαδημίας κιν/φου -των Όσκαρ.
 
Fedora: Η πιο περίεργη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στην Κέρκυρα
 
Το να δεις την ταινία, είναι πονεμένη ιστορία. Η συμπαραγωγή Αμερικανών με Γερμανικές εταιρείες κατέληξε να έχουν τα δικαιώματα οι τελευταίοι, και η ταινία να κυκλοφορεί μόνο σε dvd με αγγλικούς-ισπανικούς υπότιτλους, το οποίο δεν είναι καν διαθέσιμο στην  Ελλάδα ούτε μέσω Amazon.com (δε συζητούμε για ελληνικό dvd).
Παλιά το έδειχνε η ΕΡΤ, και ίσως να υπάρχει σε βιντεοκασέτα 

UPDATE 14/05/2013 : Τώρα η Fedora προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια στο 66o φεστιβάλ των Καννών, με προοπτική να κυκλοφορήσει σε home cinema (blu-ray, dvd)
 
Fedora: Η πιο περίεργη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στην Κέρκυρα
 
Fedora, 1978 
Σενάριο-σκηνοθεσία: Billy Wilder
 Ηθοποιοί: William Holden, Marthe Keller, Hildegard Knef, Jose Ferrer,  Henry Fonda, Michael York, Panos  Papadopoulos 
 Φωτογραφία: Jerry Fisher 
 Μοντάζ: Stefan Arnsten, Fredric Steinkamp 
 Μουσική: Miklos Rosza 
 Διάρκεια: 114'
 
Βασίλης Κρουστάλλης
 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland News