Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Θερινή Ακαδημία «Ο ρυθμός και το σώμα: μουσική χωρίς όργανα», 06-09/07/2022

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 238

jeventimage

Τετραήμερη Θερινή Ακαδημία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (τομέας Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής) του Ιονίου Πανεπιστημίου 2022 με τίτλο: «Ο ρυθμός και το σώμα: μουσική χωρίς όργανα», που θα διεξαχθεί μεταξύ 6 και 9 Ιουλίου 2022 στην Κέρκυρα. Η φετινή Θερινή Ακαδημία είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση σχέσεων ανάμεσα στον ήχο, στο ρυθμό και στη μουσική με όργανο το σώμα με βασικό προσκεκλημένο εισηγητή τον κ. Simone Mongelli. Η Θερινή Ακαδημία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής, εκπαιδευτικούς των τεχνών όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές μουσικής, παιδαγωγικών τμημάτων και τμημάτων θεατρικών σπουδών και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Τα εργαστήρια της Θερινής Ακαδημίας θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Ιονίου Ακαδημίας και σε άλλους εξωτερικούς χώρους. Τα εργαστήρια θα εστιάσουν στο body music (μουσική του σώματος). Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα. Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης του σεμιναρίου από αγγλόφωνο κοινό, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχεται μετάφραση στην αγγλική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης από τη Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επειδή ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία εγγραφής.

Την τελευταία ημέρα της Θερινής Ακαδημίας, 9 Ιουλίου στις 20.00 θα παρουσιαστούν επιλεγμένες ομαδικές εργασίες που θα έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες κατά το τετραήμερο σεμινάριο, με γενικό συντονισμό του κ. Simone Mongelli. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί σε χώρο που θα ανακοινωθεί.

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής και στείλτε την στο e-mail: ionianmused@gmail.com. Αφού ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα θέσης, η συμμετοχή σας θα οριστικοποιηθεί με την αποστολή της απόδειξης κατάθεσης του καθορισμένου χρηματικού ποσού στο παραπάνω e-mail.

Στόχος μας είναι να αποτελέσει η Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου τόπο συνάντησης, γόνιμου διαλόγου και επιμόρφωσης των συμμετεχόντων γύρω από θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και μάθηση της μουσικής στη σημερινή κοινωνία.

 

Περιγραφή σεμιναρίου

Body Music (μουσική του σώματος) είναι η δημιουργία μουσικής με την αποκλειστική χρήση του ανθρώπινου σώματος. Με την φωνή, τα παλαμάκια, τα πόδια που χτυπάνε το έδαφος, τα χέρια που κρούουν διάφορα σημεία του σώματος για να παράγουν ήχο, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει μόνος του ένα εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας το δικό του σώμα σαν κανονικό μουσικό όργανο. Πρόκειται για μία πολύ άμεση και αρχαία μορφή έκφρασης, γνωστή σε μουσικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο, η οποία σήμερα επανέρχεται ως σύγχρονη παραστατική τέχνη, συνδυάζοντας μουσική και κίνηση.

Ο Simone Mongelli είναι ο δημιουργός του μουσικού έργου «Bodyterranean», στο οποίο οι ήχοι του σώματος και της φωνής ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα και την Νότια Ιταλία. Πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική της εφαρμογή, η μουσική του σώματος προσφέρει σημαντικά οφέλη, ενισχύοντας την αίσθηση του σώματος, τη σχέση με τον χώρο, τον συντονισμό, την αίσθηση του ρυθμού (όχι μόνο μουσικού), την ομαδική συνεργασία και τη σωστή εκτίμηση της ατομικής συνεισφοράς στην ομάδα, και γενικότερα τη μουσικότητα, την ικανότητα ακρόασης του εαυτού μας και των άλλων, και τον αμοιβαίο συγχρονισμό. Για αυτούς τους λόγους, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους εμφανίζονται στη σκηνή (μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς), όσο και για επαγγελματίες στο χώρο της εκπαίδευσης και της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Το εργαστήριο βασίζεται στην πολυετή πείρα και διεθνή εμπειρία του Simone Mongelli, τόσο ως performer όσο και ως δασκάλου, όπως και στην μακρόχρονη έρευνά του σε σχέση με τους παραδοσιακούς ρυθμούς και την παραδοσιακή μουσική. Σε αυτές τις τέσσερις μέρες θα εξερευνηθούν βασικοί ήχοι του ανθρώπινου σώματος, θα δουλευτούν ο συντονισμός του ήχου και της φωνής με την κίνηση, ο προσωπικός και ομαδικός συγχρονισμός, η κίνηση στον χώρο, και η χρήση του σώματος για την απόδοση παραδοσιακών ρυθμών και τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Εδώ

 

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News