Τι παίζει Σήμερα

Εβδομάδα Εκδηλώσεων «Το Ηχοτοπίο στο οποίο Ζούμε», 24-29/06/2019

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 1188

jeventimage

To Ηχοτοπίο στο Οποίο Ζούμε

Μια εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένων στο Περιβάλλον τον Ήχο και τη Μουσική

 

Πόσο καλά γνωρίζουμε τους ήχους του σπιτιού μας, του χώρου εργασίας μας, του σχολείου μας, τους ήχους στο κέντρο της πόλης, τους ήχους στην ύπαιθρο; Κατά πόσο λαμβάνουμε υπόψη το ηχητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε; Πώς ερμηνεύουμε τις πιθανές σημασίες των ήχων; κατά πόσο αντιδρούμε κατάλληλα στις σήματα που μας στέλνει με τους ήχους; τι ήχους παράγουμε εμείς και πώς αυτοί ενσωματώνονται στο ηχητικό μας περιβάλλον; είναι τελικά το περιβάλλον μας μια πολύπλοκη ηχητική ορχήστρα; και αν είναι σε τι βαθμό μπορούμε να αξιολογούμε την συλλογική αυτή ενορχήστρωση και πώς μπορούμε να προστατέψουμε ήχους λεπτούς και διακριτικούς που όμως εξαφανίζονται από άλλους ανεξέλεγκτους και δυσάρεστους; Κατά πόσο οι σύγχρονες συνήθειες διαβίωσης μας επιτρέπουν στ’ αλήθεια να αφουγκραζόμαστε το ηχητικό μας περιβάλλον σαν κρίσιμο και ενεργό παράγοντα της καθημερινής μας ζωής; Μπορούμε να καλλιεργήσουμε τις ικανότητες της ακρόασης ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα το ηχοτοπίο μέσα στο οποίο ζούμε;

 

Η εβδομάδα αυτή, που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (EPHMEE) και τον Τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, επικεντρώνεται στα παραπάνω ερωτήματα, προτείνοντας μια σειρά εργαστηρίων, συναυλιών και μια ημερίδα για το Ήχητικο Περιβάλλον ως παράγοντα καλλιέργειας και δημιουργίας, και περιλαμβανει βασικά:

 

α. Τη Θερινή Ακαδημία του Τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής με τίτλο "Ήχος-κίνηση-σώμα-περιβάλλον: Ανακάλυψη σχέσεων για καλύτερη κατανόηση, έκφραση και δημιουργία", που εξερευνά τις πολύπλευρες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος τους μέσω του ήχου και της κίνησης, μέσα από μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων από τις φιλοξενούμενες ερευνήτριες Clare Hall και Ολυμπία Αγγελιανού καθώς και τις υπεύθυνες του τομέα, Ζωή Διονυσίου και Ιωάννα Ετμεκτσόγλου.

 

β. Μία Ημερίδα με τίτλο "Το Ηχοτοπίο μέσα στο οποίο ζούμε”, το οποίο με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου ERASMUS + με τίτλο "Le Paysage Sonore dans lequel nous vivons”, συγκεντρώνει ερευνητές και καλλιτέχνες από τις χώρες των εταίρων του έργου δηλαδή τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία (Φλωρεντία, Κάλιαρι) και την Ελλάδα, με στόχο να συζητήσουν τα αποτελέσματα της τριετούς πρωτοβουλίας τους να διερευνήσουν τις διάφορες πτυχές του αστικού και αγροτικού ηχητικού περιβάλλοντος στο πολιτιστικό, δημιουργικό και εκπαιδευτικό δυναμικό του. γ. Συναυλίες: Σε μια σειρά Συναυλιών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, το EPHMEE παρουσιάζει, μαζί με ένα πλούσιο πρόγραμμα ηλεκτροακουστικών έργων, τα μουσικά έργα που δημιουργήθηκαν από Ευρωπαίους συνθέτες που συμμετείχαν στο έργο "Le Paysage Sonore dans lequel nous vivons”.

 

Οι συνθέσεις αυτές βασίζονται σε μεγάλο αριθμό ηχογραφήσεων από διάφορες ευρωπαϊκές αστικές και αγροτικές περιοχές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια συτού του εργου.

 

Λεπτομέρειες στην Ιστοσελίδα https://users.ionio.gr/~amlists/HXOZ19/home_gr.html

Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Παλαιό Φρούριο, Κέρκυρα,
26610 87522, 26610 87524
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News