Ειδοποίηση
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Καινοτόμα projects δημιουργούνται σε Σχολεία της Κέρκυρας από μαθητές και καθηγητές

Ο Σωτήρης Φωτίου, καθηγητής Πληροφορικής στο Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών άλλα και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κέρκυρας μιλάει στο Corfuland.gr και στην Φαϊτά Ελίνα για τα καινοτόμα projects που έχουν δημιουργήσει σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με άλλους καθηγητές και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Κέρκυρας.

Καινοτόμα projects δημιουργούνται σε Σχολεία της Κέρκυρας από μαθητές και καθηγητές

Never Miss a Buss

E.Φ.: Tι είναι το Corfupedia;

Σ.Φ.: Το CorfuPedia είναι ένα μαθητικό project που ο βασικός σκοπός του είναι να εισάγει τους μαθητές στη Wikipedia (Βικιπαίδεια), μέσω της δημιουργίας άρθρων (λημμάτων) για την ιστορία του μέρους στο οποίο ζουν. Σκοπός του project σε πρώτη φάση ήταν η καταγραφή λημμάτων με οργανωμένο δενδροειδή σχήμα, της ιστορίας του νησιού μας, την περίοδο 1815 – 1864 που η Κέρκυρα βρισκόταν υπό Αγγλική κατοχή. Γνήσια άρθρα, λήμματα, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, υπερσύνδεσμοι (μπλε και κόκκινοι σύνδεσμοι) καθώς και γραφήματα, πίνακες και ερωτηματολόγια δημιουργήθηκαν αξιολογήθηκαν και δημοσιεύτηκαν από τους μαθητές. Κατά τη διάρκεια του project, οι μαθητές που συμμετείχαν γνώρισαν τις αξίες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της συμμετοχής σε ένα μεγάλο project που θα μεταφέρει τις βασικές αρχές της Wikipedia αλλά και την ιστορία της Κέρκυρας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή οι μαθητές του project προέρχονται από 6 Γυμνάσια, 1 Λύκειο, ένα Εσπερινό Λύκειο και ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ.

Το project έχει εγκριθεί από την Wikipedia ως μαθητικό project, χρηματοδοτείται μερικώς (αναλώσιμα και αναμνηστικά για μαθητές) από το Wikimedia Foundation και έχει βραβευτεί από το Education Business Awards 2017 με το Silver Βραβείο στην κατηγορία Ψηφιακή Εκπαίδευση.

Καινοτόμα projects δημιουργούνται σε Σχολεία της Κέρκυρας από μαθητές και καθηγητές

Corfupedia

Ε.Φ.: Πόσα λήμματα περιλαμβάνει;

Σ.Φ.: Αυτή τη στιγμή (Μαίος 2017) στο Corfupedia έχουν δημιουργηθεί 28 λήμματα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μεταφραστεί σε Αγγλικά και Γαλλικά από τους μαθητές των σχολείων μας. Το project συνεχίζει και όλα δείχνουν ότι κάποιοι μαθητές με τους καθηγητές τους θα το συνεχίσουν και τη νέα χρονιά!

Ε.Φ.: Πότε γεννήθηκε η ιδέα και από ποιους;

Σ.Φ.: Κάθε σχολική χρονιά προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καινούργιο. Έτσι και αυτή τη χρονιά θελήσαμε να συνδυάσουμε την τεχνολογία με την Ιστορία του τόπου μας. Να μπορέσουμε να αναδείξουμε την Κέρκυρα και τον πολιτισμό της μέσα από τη δημιουργία μας. Η ιδέα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από εμένα σε συνεργασία με τον Μάριο Μαγιολαδίτη, μαθηματικό και συντονιστή του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βικιπαίδειας στην Ελλάδα.

Εδώ όμως θα ήθελα να τονίσω ότι στο CorfuPedia ανεξάρτητα από το ρόλο που είχε ο κάθε εκπαιδευτικός, ερευνητής ή μαθητής και ανεξάρτητα από το μέγεθος της εργασίας που ολοκλήρωσε, όλοι μας συμμετείχαμε ισότιμα. Για αυτό το λόγο μετά από μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές πληροφορικής Σιώτο Ευάγγελο, Γιάννη Μπορμπότη, Μάγδα Δοκανάρη, Χριστίνα Ηλιούδη, τη φιλόλογο Νεκταρία Ιωάννου, τις καθηγήτριες Αγγλικών Νατάσα Λαζαράκη και Έλενα Κοσκινα, τις καθηγήτριες Γαλλικών, Κατερίνα Κόνιαρη και Ελίνα Καλογιάννη και την καθηγήτρια Γερμανικών Κατερίνα Χρυσικοπούλου. Τέλος να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους υποψήφιους διδάκτορες νεότερης Ιστορίας κους Στάθη Πουλιάση, Σπύρο Χρηστάκη και Γρηγόρη Σαμοίλη, αλλά και τους ανεξάρτητους ερευνητές κους Γεώργιο Ζούμπο και Σπύρο Κάντα για την πολύτιμη βοήθειά τους και την επιστημονική καθοδήγηση. Μα πάνω από όλα και όλους, τους 124 μαθητές των σχολείων Εσπερινό ΕΠΑΛ - Γυμνάσιο Καστελλάνων - 7ο Γυμνάσιο - Εσπερινό ΓΕΛ  - Γυμνάσιο με Λ.Τ. Σκριπερού - Γυμνάσιο Λευκίμμης - Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών    - ΓΕΛ Αγρού - Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αργυράδων, που δούλεψαν για τη δημιουργία αυτού του τόσο μεγάλου project.

Ε.Φ.: Πόσο εύκολο είναι μία ιδέα να γίνει πράξη;

Σ.Φ.: Δύσκολο δεν είναι. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή οργάνωση, καλή διάθεση και όρεξη για συνεργασία και δουλειά. Αν μπορέσουν όλοι οι κρίκοι ενός εγχειρήματος να κάνουν το μικρό έργο που τους αναλογεί, τότε κάθε ιδέα μπορεί να γίνει πράξη. Αρκεί όλοι να το πιστέψουν και να δεσμευτούν σε αυτό!

Ε.Φ.: Απαιτεί να αφιερώνετε όλοι σας επιπλέον χρόνο;

Σ.Φ.: Δυστυχώς οι ώρες που έχουμε στο σχολείο μας με τους μαθητές μας είναι πολύ λίγες και οι περισσότεροι από εμάς αφιερώνουμε πολύτιμες ώρες από την προσωπική μας ζωή για την επιτυχημένη οργάνωση και ολοκλήρωση των project. Για να μπορέσουν οι μαθητές μέσα σε 45 λεπτά μιας μαθητικής ώρας να κάνουν το έργο που τους αναλογεί, ο καθηγητής τους πρέπει να έχει κάνει μια μεθοδευμένη ανάλυση και οργάνωση στο σπίτι του. Τότε μόνο οι μαθητές μπορούν να δώσουν το 100% του χρόνου τους μέσα στην τάξη. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους κοντινούς μας και αγαπημένους ανθρώπους από τους οποίους «κλέβουμε» λίγο προσωπικό χρόνο για να τον αφιερώσουμε στις δημιουργίες μας.

Ε.Φ.: Πως νιώθουν τα παιδιά όταν βλέπουν μία σκέψη τους να γίνεται πραγματικότητα;

Σ.Φ.: Μοναδικά. Ιδιαίτερα. Φανταστικά! Μετά απο 4 χρόνια σημαντικών δημιουργιών όπως το NeverLost, το Never miss a bus, το CorfuPedia και το E-move οι μαθητές μας, μας περιμένουν να κάνουμε το επόμενο project το Σεπτέμβριο. Μόλις χθες 2 μαθητές μου απο το Εσπερινό ΕΠΑΛ μου ανέλυσαν την ιδέα που θα ήθελαν να δουλέψουμε την νέα χρονιά!

Αυτό όμως που πραγματικά με κάνει περήφανο, είναι πως οι περισσότερες ιδέες των παιδιών, έχουν στόχο να μπορέσουν να κάνουν δημιουργίες για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας στην καθημερινότητά τους. Αυτό και μόνο με κάνει να  ελπίζω ότι ο κόσμος μας σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικά καλύτερος!

Καινοτόμα projects δημιουργούνται σε Σχολεία της Κέρκυρας από μαθητές και καθηγητές

NeverLost

Ε.Φ.: Σας βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να προάγετε την καινοτομία μέσα στο Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών άλλα και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κέρκυρας και να παράγετε ένα έργο κάτι παραπάνω από εκείνο ενός εκπαιδευτικού. Από που πηγάζει η δύναμη και η ενέργειά σας να προσφέρετε στο Σχολείο και στα παιδιά;

Σ.Φ.: Στόχος μου είναι κάθε χρόνο να μπορώ να προσφέρω ένα πολύ μικρό κομματάκι στην πρόοδο αυτού του υπέροχου τόπου. Της Κέρκυράς μας.

Δεν θεωρώ όμως ότι κάνω κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του  νησιού μας. Όλοι μας κάθε μέρα δίνουμε το 100% των δυνάμεών και των γνώσεων μας για την ποιοτική εκπαίδευση της νέας γενιάς του τόπου μας. Το έργο μας φαίνεται παραπάνω λόγω της δημοσιότητας που πήραν κάποια project μας, μέσω κάποιων βραβεύσεων. Όμως υπάρχουν πολλά ισάξια project συναδέλφων και είναι τιμή μας που η Κέρκυρα έχει να δείξει τόσο εξαιρετικό έργο στη δημόσια εκπαίδευση.

Όταν κάποιος θα αφιερώσει μια μέρα από τη ζωή του κάνοντας μάθημα σε παιδιά θα καταλάβει πολύ εύκολα από που πηγάζει η δύναμη και η ενέργεια που χρειάζεται για την δημιουργία και τη στήριξη όλων αυτών των project. Όλα πηγάζουν μόνο από τα παιδιά και όλα εκεί καταλήγουν. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερο βραβείο από το ευχαριστώ που ακούω από παλιούς μου μαθητές αλλά και από την καθημερινή συναναστροφή και το δέσιμο που δημιουργείται με τους υπάρχοντες. Αυτό μόνο μας κάνει να δουλεύουμε ακόμα και στα διαλείμματα χωρίς να καταλαβαίνουμε πως περνάει η ώρα !

Όσον αφορά την καινοτομία, πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για κρατήσεις το ενδιαφέρον των μαθητών σου, κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, είναι να κάνεις κάτι διαφορετικό. Να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο. Να καινοτομήσεις.

Ε.Φ.: Ποια ήταν η εφαρμογή σε android κινητά που βραβεύτηκε στη Νέα Υόρκη και σε τι διαγωνισμό;

Σ.Φ.: Το Neverlost ήταν η πρώτη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android που δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα. Όμως το Neverlost ήταν και η πρώτη εφαρμογή σε Πανελλαδικό επίπεδο που είχε όλα τα ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά για να σταθεί με αξιοπρέπεια συναγωνιζόμενη άλλες εμπορικές εφαρμογές τόσο σε εθνικό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Ο Παγκόσμιος Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής (Computer Science Teacher Association – CSTA) στις 11-12-2015 στη Νέα Υόρκη, έδωσε το Α’ βραβείο «Η πληροφορική για το κοινό καλό» στο project NeverLost, στην κατηγορία των γυμνασίων.

Καινοτόμα projects δημιουργούνται σε Σχολεία της Κέρκυρας από μαθητές και καθηγητές

Εducation Business Awards 2016

Ε.Φ.: Ετοιμάζεται κάτι νέο εσείς και οι μαθητές;

Σ.Φ.: Δεν είναι μυστικό πλέον. Κάθε χρόνο ετοιμάζουμε 1-2 νέα project. Κάποια από αυτά ολοκληρώνονται και έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να διακριθούν και άλλα πάλι δε προλαβαίνουμε να τα τελειώσουμε με αποτέλεσμα να συνεχίζονται την επόμενη χρονιά. Φέτος στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κέρκυρας, ένα πραγματικά ιδιαίτερο σχολείο, με μοναδικούς μαθητές δημιουργήσαμε το E-move. Ένα project που σκοπό έχει να εισάγει τις νέες τεχνολογίες (ρομποτική και κινητά τηλέφωνα) για τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρίες.

Το project έχει ήδη βραβευτεί στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Δημιουργικότητας Ιονίων Νήσων με το Α’ βραβείο και οι μαθητές του project e-move θα δουλέψουν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να το εξελίξουν ώστε να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε και σε πραγματικές συνθήκες μιας πόλης!

Καινοτόμα projects δημιουργούνται σε Σχολεία της Κέρκυρας από μαθητές και καθηγητές

Καινοτόμα projects δημιουργούνται σε Σχολεία της Κέρκυρας από μαθητές και καθηγητές

 

Εmove

Ε.Φ.: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους επισκέπτες του Corfuland.gr που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το Corfuland που όλα αυτά τα χρόνια στέκεται δίπλα σε όλες τις ενέργειες που κάνουμε οι καθηγητές πληροφορικής για την προώθηση των δράσεων μας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες.

Στους επισκέπτες του ιστοτόπου σας θα ήθελα να τους παροτρύνω ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν να προσπαθούν καθημερινά να μαθαίνουν στα παιδιά του τόπου μας κάτι νέο. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο ο τόπος μας θα μπορέσει να γίνει σε λίγα χρόνια αυτό που πραγματικά αξίζει να είναι. Ένας τόπος που θα κρατάει τους νέους του σε δουλειές που θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την δημιουργία και την καινοτομία.

Επιμέλεια άρθρου: Φαϊτά Ελίνα 

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

 1. Ζητείται προσωπικό από το Nautilus cafe 15.07.24
 2. Πωλείται επιχείρηση στον Πεζόδρομο 15.07.24
 3. Χαρίζεται σκύλος 15.07.24
 4. Ζητείται καθαρίστρια 15.07.24
 5. Ζητείται υπάλληλος σε εργαστήριο με donuts 15.07.24
 6. Ζητείται νέος/α για τη θέση service από καφέ-bar στο κέντρο 15.07.24
 7. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 15.07.24
 8. Ζητείται προσωπικό από super market στο κέντρο 15.07.24
 9. Ζητείται άτομο για φροντίδα ηλικιωμένης 15.07.24
 10. Ζητείται προσωπικό κουζίνας 15.07.24
 11. Ζητείται σερβιτόρα/ος και βοηθοί από Ιταλικό εστιατόριο 15.07.24
 12. Ζητείται καμαριέρα στο Κοντόκαλι 15.07.24
 13. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Rex 15.07.24
 14. Ζητείται barista από ξενοδοχείο στο Πέραμα 15.07.24
 15. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στο κέντρο της πόλης 15.07.24
 16. Ζητείται προσωπικό από την Praktiker Hellas 12.07.24
 17. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο/σνακ μπαρ στο Μπαρμπάτι 12.07.24
 18. Ζητείται συνεργάτης για πλύσιμο αυτοκινήτων στη Δασιά 12.07.24
 19. Ζητείται υπάλληλος για λάντζα/ καθαριότητες από εργαστήριο παραγωγής τροφίμων στη Χρυσηίδα 12.07.24
 20. Ζητείται πωλήτρια/ής από κατάστημα στην παλιά πόλη 12.07.24
 21. Ζητείται υπεύθυνος/η τουριστικού γραφείου 12.07.24
 22. Ζητούνται ηλεκτρολόγοι 12.07.24
 23. Ζητείται άτομο για μανικιούρ/πεντικιούρ και κομμωτής/τρια από το κομμωτήριο Έλενα και Αναστασία Hair Salon 12.07.24
 24. Ζητείται άτομο για εργασία σε πάρκινγκ αυτοκινήτων 12.07.24
 25. Ζητείται σύμβουλος πωλήσεων από την εταιρεία Κωτσόβολος 12.07.24
 26. Ζητείται υπάλληλος για το εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου Τερκενλής στο κέντρο 12.07.24
 27. Ζητείται προσωπικό για το τμήμα συντήρησης από τον όμιλο Sani/Ikos 12.07.24
 28. Ζητείται άτομο για service από cafe snack-bar στο κέντρο 12.07.24
 29. Ζητούνται οδηγοί Β κατηγορίας 12.07.24
 30. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Mr Lee στο κέντρο 11.07.24

Corfuland News