Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Δύο Κερκυραίοι καθηγητές γραφούν για τη Βιομηχανική Ιστορία της Κέρκυρας και τα Καμίνια

Δύο Κερκυραίοι καθηγητές γραφούν για τη Βιομηχανική Ιστορία της Κέρκυρας και τα Καμίνια

 Ο Θεοφάνης (Φάνης) Κυπριώτης υπηρέτησε επί 33 χρόνια στο
χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης και μαζί με τον μαθητή του και αργότερα
συνάδελφό του  Χαράλαμπο (Μπάμπη) Μωραίτη, ασχολούνται για αρκετά
χρόνια με την έρευνα γύρω από την πάλαι ποτέ κραταιά Βιομηχανία και
Βιοτεχνία της Κέρκυρας. Έτσι εξέδωσαν, στα πλαίσια της σειράς
"Βιομηχανική Ιστορία της Κέρκυρας" τον πρώτο τόμο, που αναφέρεται στα
καμίνια της Κέρκυρας.

Είναι γνωστό ότι η Κέρκυρα είχε σημαντική βιομηχανική και βιοτεχνική υποδομή. Στο νησί παράγονταν πολλά προϊόντα  και σε μεγάλες ποσότητες ικανές για εξαγωγές. Κύρια βιομηχανική περιοχή του νησιού ήταν το Μαντούκι, όπου εκεί βρισκόταν ο μεγαλύτερος αριθμός των βιομηχανιών και βιοτεχνιών του νησιού. Ανάμεσα στη βιομηχανία Γερ. Ασπιώτη, την ελαιουργία της Παλλάδας Αθήνας μέχρι τα Σφαγεία και το καμίνι του Μουρμούρη, βρισκόταν πάνω από 20 μικρές ή μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που παρήγαγαν μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Κυλινδρόμυλοι, ελαιουργεία, σαπωνοποιεία, εργαστάσιο φωταερίου, κηροποιεία, εργοστάσιο κονσέρβας, βυρσοδεψεία, ποτοποιίες, υφαντουργεία, φαβρικά, καρνάγια, καμίνια και άλλες δρστηριότητες. Σοβαρές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες βρίσκοταν στο Σαρόκο, όπως γαλακτοβιομηχανία, παγοποιία, σαπωνοποιίες και στη Γαρίτσα, εργοστάσιο επεξεργασίας κάνναβης, λινού και ιούτης, κυλινδρόμυλος, εργοστάσιο κονσερβών και αλιπάστων, καπνεργοστάσιο, καμίνια και άλλα. Εκτός πόλεως βρίσκοταν και άλλες σοβαρές μονάδες. 

Διαβάζοντας απόσπασμα από το βιβλίο:

"Οι καμινιέρηδες έκαναν σκληρή ζωή. Δούλευαν από την ώρα που χάραζε ο ήλιος μέχρι την ώρα που βασίλευε. Δούλευαν τους έξι θερμότερους μήνες του χρόνου κάτω από τον καυτό ήλιο προστατευόμενοι από μία τρίτσα (ψάθινο καπέλο). Ένα μικρό διάλλειμα τους ξεκουράζει και τους δροσίζει. Και ξανά πάλι. Το καμίνι αδηφάγο, ζητάει να γεμίσει, να ανάψει και να ψήσει στα σπλάχνα του τα τούβλα και τα κεραμίδια. Σκληρή λοιπόν η δουλειά του καμινιέρη".

Το βιβλίο αξίζει να διαβάσετε και μπορείτε να το βρείτε στα ράφια των βιβλιοπωλείων της Κέρκυρας αλλά και στο ηλεκρονικό βιβλιοπωλείο του νησιού, κάνοντας Κλικ Εδώ (τηλέφωνο 2661097986 για παραγγελίες και δωρεάν παράδοση στο χώρο σας)

Το βιβλίο κοστίζει μόνο 10,60€

Eπιμέλεια άρθρου: Φαϊτά Ελίνα

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News