Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Γιατί νιώθουμε θλίψη στις γιορτές;

Γιατί νιώθουμε θλίψη στις γιορτές; 

Παρά τη γενική αντίληψη ότι η περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας που υποστηρίζουν, ότι αυτή η περίοδος του χρόνου είναι γεμάτη άγχος, ανεκπλήρωτες επιθυμίες και όνειρα, έντονη θλίψη και αβάσταχτη μοναξιά. Οι άνθρωποι αυτοί, γεμίζουν αρνητικές σκέψεις ή αναμνήσεις, οι οποίες πολλές φορές τους οδηγούν σε πράξεις απελπισίας.
 

Γιατί νιώθουμε θλίψη στις γιορτές;


Γιατί όμως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων αισθάνονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους; 

Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που διαχειρίζεται ο καθένας από μας τον ψυχισμό του σε δυσάρεστες ή ευχάριστες καταστάσεις, καθώς επίσης και στα γεγονότα με τα οποία έχει συνδέσει ο καθένας τα Χριστούγεννα που έχουν περάσει.

Όταν ρωτάμε κάποιον για τις αναμνήσεις του από τα Χριστούγεννα, περιμένουμε να μας μιλήσει για ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με εντυπωσιακά στολίδια, για πολύχρωμα λαμπάκια, γαργαλιστικές μυρωδιές, γιορτινές μελωδίες, υπέροχα δώρα, θαλπωρή και οικογενειακές στιγμές.

Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι γύρω μας, που το μόνο που μπορούν να θυμηθούν από τα Χριστούγεννα που πέρασαν, είναι η θλίψη, η απογοήτευση και η μοναξιά που ένιωσαν. Ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια δύσκολη εμπειρία με την οποία πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι στις γιορτές των Χριστουγέννων. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι χριστουγεννιάτικες γιορτές γεμίζουν θλίψη, πόνο και θυμό, γεγονός που δημιουργεί απέχθεια για παρόμοιες μέρες, που φέρνουν στη θύμιση τα δάκρυα και την απώλεια. Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος, στην οποία κάνουμε πολλά έξοδα. Έξοδα για δώρα, για χριστουγεννιάτικα κεράσματα και γιορτινά τραπέζια. Νιώθουμε την ανάγκη να βγούμε περισσότερο, να αγοράσουμε καινούρια πράγματα και να διοργανώσουμε χριστουγεννιάτικα ταξίδια.

Πώς νιώθει όμως κάποιος που δυσκολεύεται οικονομικά και που δε μπορεί να ικανοποιήσει τα θέλω τα δικά του και των ανθρώπων που αγαπά;

Αν δε μπορεί να το διαχειριστεί αυτό με εναλλαχτικούς τρόπους, τότε αισθάνεται ανικανότητα, θλίψη και απόγνωση. Εκτός από τα παροδικά συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης που δημιουργούν σε κάποιους οι γιορτινές μέρες, υπάρχουν άνθρωποι, στους οποίους προϋπάρχει κάποια ψυχολογική διαταραχή ή δυσκολία.

Οι άνθρωποι αυτοί, παρουσιάζουν εντονότερα συμπτώματα στις γιορτινές μέρες, παραμένοντας κοινωνικά αποκλεισμένοι, εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι, απομονωμένοι ακόμα και από το στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Μερικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της μοναξιάς των Χριστουγέννων:

• Θέστε πραγματοποιήσιμους στόχους

• Περάστε χρόνο με ευχάριστους ανθρώπους

• Ασκηθείτε ή κάντε περιπάτους, ακόμα και μόνοι, θα μπορέσετε να αδειάσετε το μυαλό σας από τις αρνητικές σας σκέψεις

• Φωτίστε το σπίτι σας ή το χώρο εργασίας σας

• Μιλήστε σε κάποιον για τα συναισθήματά σας

• Προσέξτε τη διατροφή σας

• Αγοράστε κάτι μικρό για τον εαυτό σας ή για κάποιον που το χρειάζεται

• Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

• Ζητήστε βοήθεια αν το έχετε ανάγκη

 

Άντζελα Π. Νικήτα

Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας    

Μητροπολίτου Μεθοδίου 3 Κέρκυρα 49100 

                                             τηλ. 2661042725, κιν.6944616712

                                           Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                          www.angelanikita.gr

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News