Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Χρόνιες Παθήσεις και Ψυχολογία

Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις τις περισσότερες φορές αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους, τον τρόπο ζωής και την εργασία τους. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν θλίψη και πενθούν για την κατάστασή τους πριν καταφέρουν να προσαρμοστούν σ'αυτήν. Ύπάρχει όμως και μία μερίδα ασθενών με χρόνιες παθήσεις που δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν και βιώνουν παρατεταμένη αγωνία και άγχος, γεγονός που οδηγεί συχνά στη δημιουργία ψυχικών και συναισθηματικών διαταραχών.

Χρόνιες Παθήσεις και ΨυχολογίαΟι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθροίτιδα, αντιμετωπίζουν κάποια συναισθηματική διαταραχή με ποσοστό 20-25%. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει διάγνωση ψυχικών διαταραχών σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, διότι μερικά από τα σωματικά συμπτώματα, όπως ανήσυχος ύπνος, διαταραχές πρόσληψης της τροφής και αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, εμφανίζονται και σαν αποτέλεσμα της χρόνιας πάθησης. Μερικές φορές η θεραπευτική αγωγή που συνίσταται σε χρόνιες παθήσεις επηρεάζει τη διάθεση των ασθενών γεγονός που επιβαρύνει τη ψυχολογική τους κατάσταση. Ακόμα και η ήπια κατάθλιψη μπορεί να μειώσει τα κίνητρα του ασθενή που τον βοηθούν στη θεραπευτική του αγωγή. Επιπλέον, η κατάθλιψη και η απελπισία επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενούς να αντιμετωπίσει τον πόνο. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και που ίσως εντείνουν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες όπως είναι η ανεργία, οι οικονομικές δυσκολίες και η έλλειψη συναισθηματικής στήριξης.

Η θεραπευτική αγωγή των χρόνιων παθήσεων πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τα κατάλληλα φάρμακα για την πάθηση και ατομική ή ομαδική ψυχολογική υποστήριξη. Σε περιπτώσεις όπου η χρόνια πάθηση συνυπάρχει με κάποια ψυχολογική διαταραχή, συνίσταται η χορήγηση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων.

Άντζελα Π. Νικήτα

Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας    

Μητροπολίτου Μεθοδίου 3 Κέρκυρα 49100 

                                             τηλ. 2661042725, κιν.6944616712

                                           Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                          www.angelanikita.gr

 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News