Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ακμή: Αιτίες και Τρόποι Αντιμετώπισης

ImageΑκμή: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Η ακμή εμφανίζεται τόσο στις εφηβικές επιδερμίδες, αλλά πολλές φορές κάνει την εμφάνιση της και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Στην ουσία οι εκδηλώσεις της ακμής πάνω στο δέρμα δεν είναι παρά μικρομολυνσεις της επιδερμίδας, τις οποίες ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

Οι κυρίες αιτίες εμφάνισης και διατήρησης της ακμής είναι ορμονικές. Έτσι, τόσο οι αλλαγές που υφίσταται ο οργανισμός κατά την διάρκεια της εφηβείας με την αποτομη έξαρση της αυξητικής ορμόνης, είτε ορμονικές ανισορροπίες κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωης, ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού κάνοντας το δέρμα επιρρεπές σε μολύνσεις.

Η κύρια αιτία που οδηγεί το δέρμα σε αυτήν την ανισορροπία είναι οι απότομες αυξομειώσεις γλυκόζης στο αίμα και η αυξημένη γλυκοζυλίωση εξαιτίας της. Αυτές σε γενικές γραμμές συμβαίνουν όταν:

-Ο οργανισμός εκκρίνει πολύ κορτιζόλη. Κάτω από συνθήκες άγχους, υπερβολικής σωματικής κούρασης, αφυδάτωσης, κατά τις μέρες της εμμηνορρυσίας, μετά από κατανάλωση γλυκών ή αλκοόλ, ο οργανισμός ανταποκρίνεται εκκρίνοντας υψηλές δόσεις κορτιζόλης ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια από το συκωτι ώστε να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις. Όταν η κορτιζόλη εκκρίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλες ποσότητες το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται αρνητικά. Το δέρμα αφυδατώνεται και γίνεται λιγότερο ανθεκτικό εναντία στα βακτήρια και τους ιούς με τους οποίους φυσιολογικά έρχεται σε επαφή.

-Υπάρχει ανισορροπία μεταξύ ορμονών της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων. Γυναίκες με πολυκυστικές οωθηκες ή με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και άντρες με πολύ υψηλή τεστοστερόνη ή οιστρογόνων συνήθως εμφανίζουν ακμή. Με την κατάλληλη αγωγή και στις δυο περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να είναι αναστρέψιμο.

Οι πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα της ακμής είναι να το αντιμετωπίσετε αντιμετωπίζοντας τις αιτίες του. Σε πρακτικό επίπεδο:

-Μειώστε τους στρεσογόνους παράγοντες στην καθημερινότητα σας. Αποφύγετε οτιδήποτε νιώθετε ότι σας επιβαρύνει άσκοπα.

-Ενυδατωθείτε. Το νερό είναι απαραίτητο ώστε το δέρμα να διατηρήσει την συνεκτικότητα του και ώστε να μπορέσουν τα κύτταρα να απελευθερώσουν τις τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος ώστε να αποβληθούν.

-Ασκηθείτε. Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο ώστε να βρίσκεται σε κίνηση. Όταν υπάρχει έλλειψη άσκησης το σώμα στρεσαρεται εκ φυσικού. Οτιδήποτε ένα επίπεδο πιο πάνω από την τωρινή φυσική σας κατάσταση είναι ιδιαιτέρα ωφέλιμο, πέρα από όλα τα άλλα, για την εμφάνιση του δέρματος σας. Φρέσκο οξυγονωμένο αίμα ωθείται μέχρι τα μικρότερα αγγεία, αποτοξινώνοντας κάθε κύτταρο του οργανισμού.

-Τα παραπάνω κιλά και κυρίως η ανισσοροπια λίπους και μυών, είναι παράγοντας που οδηγεί στην ακμή. Το λίπος και τα λιποκυτταρα είναι ενδοκρινικοί αδένες οι οποίοι παράγουν ορμόνες που ευνοούν την ανισορροπία ζαχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και άρα οδηγούν σε ακμή.

-Εξωτερική ενυδάτωση με υδατικά προϊόντα. Η υπερβολική απολέπιση θα οδηγήσει σε έξαρση της ακμής ενώ η ενυδάτωση θα οδηγήσει σε μείωση των συμπτωμάτων και ελάττωση του πόνου των φλεγμονών.

-Θεραπεία με ισοτρετινοίνη. Αυτή η ουσία, είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α και ανήκει στα ρετινοειδή. Είναι πολύ οικονομική, διαθέσιμη στα φαρμακεία, σε σκεύασμα αλοιφής. Σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις.

Κάποιοι δερματολόγοι θα προτείνουν από του στόματος χορήγηση η οποία όμως ενέχει πολλές παρενέργειες.

Κανελλοπούλου Στεφανία
Αισθητικος-Stylist
Pan-Sik, Scuola di moda,
Merchandising
Grande di moda 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News