Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Πως να αντιμετωπίσω την απώλεια του σκύλου μου

Πως να αντιμετωπίσω την απώλεια του σκύλου μου

Οι άνθρωποι από παλιά πιστεύουν ότι τα κατοικίδια είναι σημαντικά για τον άνθρωπο. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς βλέποντας σε διάφορες κουλτούρες την άποψη ότι “ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος” του ανθρώπου, ίσως και πολύ καλός φίλος για την υγεία του ανθρώπου. Ένας φιλικός σκύλος μπορεί να θεωρηθεί βραχυπρόθεσμα ένας τρόπος εκτόνωσης του άγχους και της υπερδιέγερσης. Μια σειρά από μελέτες τεκμηριώνουν την άποψη ότι ακόμη και κάποιο άγνωστο ζώο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ανθρώπου καθώς επίσης και στη φυσιολογία του σώματός του στους δείκτες του στρες όπως είναι η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.

Πως να αντιμετωπίσω την απώλεια του σκύλου μου

Ένας σκύλος μπορεί να συμβολίζει πολλά πράγματα για τον καθένα από εμάς. Μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα παιδί. Μπορεί να αντικατοπτρίζει τον ιδανικό σύντροφο ή γονέα. Μπορεί να γίνει η πηγή της άνευ όρων αγάπης, της σταθερότητας και της άνεσης, μας δίνει την αίσθηση ότι μας χρειάζεται ενώ μας αποδέχεται πάντα χωρίς να “κριτικάρει” τις αδυναμίες μας. Είναι ένας πιστός και υπομονετικός συμπαίκτης. Είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μας, που ενσωματώνει τις αρνητικές και θετικές ιδιότητες που αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας.


Ο δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους και τους σκύλους

Σύμφωνα με έρευνες, παρατηρείται ότι τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος μετά την απώλεια του σκύλου του, είναι συγκρίσιμα με εκείνα που βιώνει κάποιος μετά την απώλεια ενός στενού φίλου ή συγγενή. Οι περισσότεροι που δεν έχουν δεθεί συναισθηματικά με έναν σκύλο δεν μπορούν να αντιληφθούν τον πόνο που δημιουργεί η απώλεια, το τεράστιο κενό, καθώς επίσης και το θυμό που προκαλεί σε κάποιον που πενθεί την απώλεια μια φράση όπως “σύνελθε...ήταν απλά ένας σκύλος”.

Η στιγμή της απώλειας

Έχει υπολογιστεί ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο όλων των σκύλων πεθαίνουν ειρηνικά στον ύπνο τους λόγω φυσικών αιτίων. Παρόλα αυτά σε μερικές περιστάσεις, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την τραυματική εμπειρία της απόφασης για ευθανασία ενός σκύλου. Είναι εκείνη η στιγμή της απόγνωσης και του φόβου, η στιγμή που αισθάνεται κανείς ανήμπορος να βοηθήσει και που συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Πότε είναι όμως αυτή η τελευταία στιγμή που χάνεται και η παραμικρή ελπίδα; Ο κτηνίατρος είναι ο πιο κατάλληλος για να βοηθήσει κάποιον να πάρει αυτή τη δύσκολη απόφαση.


Τι νιώθει κανείς μετά την απώλεια;

Ο άνθρωπος που θρηνεί για την απώλεια του σκύλου του, αισθάνεται μια ποικιλία συναισθημάτων που περιλαμβάνουν σύγχυση και απογοήτευση. Αν ο άνθρωπος που πενθεί δεν μπορεί να εκφράσει ανοιχτά τον πόνο του επειδή φοβάται ότι οι άλλοι θα θεωρήσουν ανόητο ή υπερβολικά έντονο τον πόνο του, τότε είναι πολύ πιθανό να απομονωθεί. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι ο καθένας από μας χρειάζεται το δικό του χρόνο για να συνειδητοποιήσει και να πενθήσει την απώλεια.

Τα αρχικά συναισθήματα που βιώνει κανείς μετά την απώλεια είναι το σοκ και η άρνηση του γεγονότος. Ένα αίσθημα μουδιάσματος το οποίο μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες συνοδεύει στην αρχή την απώλεια. Εφόσον υποχωρήσει σιγά σιγά το μούδιασμα έρχεται ο πόνος. Σε μερικούς ο πόνος εκδηλώνεται σαν θυμό ή ενοχές για λάθη που ίσως έχει κάνει κανείς ή λανθασμένες συμπεριφορές προς το σκύλο που πέθανε. Το θυμό και τις ενοχές αντικαθιστά κάποια στιγμή η έντονη θλίψη και το άγχος, τα οποία αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τα βιώσει, και αν δεν προσπαθήσουμε να τα καταπιέσουμε, τότε θα οδηγηθούμε στην αποδοχή και θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη ζωή μας, όχι χωρίς πικρία για την απώλεια, αλλά με τη γλυκιά ανάμνηση του σκύλου μας.


Πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια;

·         Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσει και να εκφράσει τη θλίψη, είναι υγιές κάποιες φορές να πονάμε.

·         Μιλήστε με ανθώπους που κατανοούν το συναισθηματικό δέσιμο που δημιουργείται ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα σκύλο.

·         Μην αποφεύγεται συζητήσεις ή φωτογραφίες με το σκύλο που πέθανε.

·         Μην βιαστείτε να πάρετε άλλο σκύλο παρά μόνο όταν είστε έτοιμοι.

 

Άντζελα Π. Νικήτα

Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας    

Μητροπολίτου Μεθοδίου 3 Κέρκυρα 49100 

                                             τηλ. 2661042725, κιν.6944616712

                                           Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                          www.angelanikita.gr

 

 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News