Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - Test Παπανικολάου

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (World cancer day), 4 Φεβρουαρίου, είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού. 

Το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου παγκοσμίως, το συναντάμε σε χώρες με χαμηλό οικονομικό και βιοτικό επίπεδο.

Αντίθετα, η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου στις αναπτυγμένες χώρες όπου εφαρμόζονται συστηματικά προγράμματα πρόληψης, έχει ελαττωθεί κατά 67% τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο καρκίνος του τραχήλου εμφανίζεται σπάνια πριν την ηλικία των 25 ετών.

Η ασθένεια εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μεταξύ 30 και 40 ετών και άνω των 70 ετών.

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία, ενώ στα πρώτα στάδια η νόσος μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα.

Ο καρκίνος αναπτύσσεται συνήθως αργά και σε διάστημα πολλών ετών.

Αυτό επιτρέπει τον εντοπισμό προκαρκινικών αλλιώσεων (δυσπλασίες) και την έγκαιρη θεραπεία αυτών πριν εξελιχθούν σε καρκίνο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - Test Παπανικολάου

 

Οι τακτικοί έλεγχοι με το γνωστό σε όλους μας PAP τεστ μπορούν να εντοπίσουν αυτές τις αλλιώσεις και να προληφθεί ο καρκίνος του τραχήλου. 

 

Παράγοντες κινδύνου που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει δυσπλασίες και καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αποτελούν οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, η μη χρήση προφυλακτικού, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Η πιο συχνή αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση από ένα συγκεκριμένου τύπου ιό, και είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV. Η μόλυνση με τον ιό HPV στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, είναι συχνή και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι τύποι του ιού HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, είναι κατά κύριο λόγο ο HPV 16 και 18.

Ο ιός HPV δεν προκαλεί δυσπλασίες και καρκίνο σε όλες τις γυναίκες. Σε κάποιες γυναίκες παρουσίαζεται μια επίμονη λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν δυσπλασίες του τραχήλου σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο συχνότερα εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 25 έως 35 . Είναι σημαντικό να τονίσουμε οτι δεν οδηγούν όλες οι δυσπλασίες, δηλαδή οι προκαρκινικές αλλαγές των κυττάρων, σε καρκίνο, αλλά κάποιες θεραπεύονται και από μόνες τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ήπιου βαθμού βλάβες επουλώνονται μόνες τους πιο συχνά, από ότι οι μετρίου και σοβαρού βαθμού δυσπλασίες.

Το Test Pap, ή κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου, είναι ένας προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος που πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο και σκοπεύει στο να διαγνωστούν έγκαιρα προκαρκινικές  βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Η εξέταση αυτή, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην μείωση του ποσοστού εμφανισης του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Είναι μια απλή και μη επώδυνη εξέταση, με την οποία λαμβάνουμε κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας, τα οποία στην συνέχεια εξετάζονται από ειδικό ιατρό κυτταρολόγο.

Σε περίπτωση παθολογικού Test Pap, ενδείκνυται η κολποσκόπηση.

Η κολποσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση με την οποία παραγματοποιείται λεπτομερής εξέταση του επιθηλίου του τραχήλου της μήτρας με την χρήση μεγενθυτικού φακού. Σε περίπτωση που βρεθούν προκαρκινικές βλάβες, λαμβάνονται βιοψίες, έτσι ώστε να έχουμε μια ακριβή διάγνωση των αλλοιώσεων του τραχήλου και να προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα συστηματικά προγράμματα πρόληψης, και η πρόληψη βασίζεται κυρίως στην ατομική πρωτοβουλία.

Όμως, με την έλλειψη ενημέρωσης αλλά και σε πολλές περιπτώσεις λόγω των οικονομικών δυσκολιών, οι γυναίκες δεν ελέγχονται συστηματικά.

Η ενημέρωση των γυναικών σε θέματα πρόληψης είναι πολύ σημαντική και πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή. Ελπίζουμε να υπάρξει η δυνατότητα ενός αποτελεσματικού κρατικού προγράμματος πρόληψης στο μέλλον.

 

Σπύρος Καρδάκης MD

Χειρουργός Γυναικολόγος- Μαιευτήρας

Χειρουργός Γυναικολόγος Λαπαροσκόπος

Υπογονιμότητα και Yποβοηθούμενη Aναπαραγωγή

www.gynmedkardakis.com

Οδός Ι. Ρωμανού 6A

Τηλ. 2661 302578 και 6945412598

 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News