• ixo

Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Οι φίλοι στη ζωή μας

Οι φίλοι στη ζωή μας

Η φιλία είναι μια σχέση αμοιβαίας αγάπης μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων. Σύμφωνα με την αναμενόμενη συναισθηματική εξέλιξη ενός ατόμου, το αίσθημα της φιλίας δημιουργείται από την παιδική ηλικία ,αλλά γίνεται εντονότερο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για συναισθηματικό δεσμό, ο οποίος θα είναι από επιλογή και δε θα σχετίζεται με τους γονείς.

Το πρώτο πράγμα που ενώνει δύο ανθρώπους, είναι τα κοινά ενδιαφέροντα. Oι αναμνήσεις, οι εμπειρίες, όμορφες ή δύσκολες στιγμές που έχουμε περάσει με έναν φίλο, μας δίνουν την ευκαιρία να δεθούμε μαζί του και να τον σκεφτόμαστε ακόμα και όταν είναι μακριά μας. Οι περισσότεροι φίλοι επίσης, μοιράζονται κοινούς στόχους, ηθικές αξίες και ιδανικά. Όταν αποκλίνουν τα ενδιαφέροντά μας και δε μπορούμε να βρούμε τίποτα να απολαύσουμε από κοινού με το φίλο μας, τότε ο χρόνος που περνάμε μαζί τείνει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν ενδιαφερόμαστε ή ότι δεν αγαπάμε το φίλο μας, απλά, δε μπορούμε να αλληλεπιδρούμε μαζί του σε καθημερινή βάση.

Οι φίλοι στη ζωή μας

 

Ένα από τα πιο βασικά συστατικά για μια φιλική, και όχι μόνο, σχέση είναι η ισότητα. Μέσα στη φιλία πρέπει να δίνουμε αλλά και να πέρνουμε αγάπη, στήριξη, ενθάρρυνση και θαυμασμό, τα οποία θα οδηγήσουν αβίαστα στην πραγματική φιλία. Ο αληθινός φίλος μας εμπνέει για να ανταποκριθούμε με το μέγιστο των δυνατοτήτων μας και φροντίζει να επισημαίνει τα λάθη μας, χωρίς όμως να μας κρίνει και να μας πληγώνει. Mερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν φίλους.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Μπορεί να είναι ντροπαλοί ή να μην έχουν τις κοινωνικές εκείνες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν εύκολα μια επικοινωνία. Παρόλα αυτά, οι δεξιότητες αυτές μπορούν να αποκτηθούν και να διευκολύνουν τη δημιουργία κοινωνικών και φιλικών σχέσεων, βελτιώνοντας τη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, καθώς σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η απουσία φίλων από τη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να είναι συναισθηματικά και ψυχολογικά επιζήμια. Η ύπαρξη αληθινής φιλίας φαίνεται πως έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην υγεία και την ευημερία του ανθρώπου. Οι φίλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να γιορτάσουμε καλές στιγμές και να μας παρέχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών. Οι φίλοι προλαμβάνουν το αίσθημα μοναξιάς και ενισχύουν την ανάγκη για συντροφικότητα.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της αληθινής φιλίας;

• Αυξημένη αίσθηση του ανήκειν και του σκοπού

• Μείωση του άγχους

• Βελτίωση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης

• Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τραύματα, όπως το διαζύγιο, μια σοβαρή ασθένεια, την απώλεια της εργασίας ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου

• Μας ενθαρρύνει να αλλάξουμε ή να αποφύγουμε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση ουσιών.

Η δημιουργία μια φιλίας περνάει πρώτα από το στάδιο της γνωριμίας, μετά έρχεται ο «πειραματισμός», στην πορεία η σχέση «ενδυναμώνεται και αφομοιώνεται», για να έρθει το τελικό στάδιο που αφορά την «ένωση». Για το λόγο αυτό να θυμάστε ότι: η φιλία χρειάζεται σεβασμό, υπομονή και επιμονή!

 

Άντζελα Π. Νικήτα

Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας    

Μητροπολίτου Μεθοδίου 3 Κέρκυρα 49100 

                                             τηλ. 2661042725, κιν.6944616712

                                           Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                          www.angelanikita.gr

 

Corfuland Live Webcams

Ακταίον Κέρκυρα

Λεωφ. Δημοκρατίας, Παλαιό Φρούριο

Δείτε live

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News