Τι παίζει Σήμερα

Μία στήλη με θέματα υγείας για την Κέρκυρα, τους Κερκυραίους και για όλη την Ελλάδα. Υγεία Κέρκυρα.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Εθνικές Μελέτες Υγείας στην Κέρκυρα - Ενημερώσου και πάρε μέρος κι εσύ

             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΥΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ). 

Εθνικές Μελέτες Υγείας στην Κέρκυρα - Ενημερώσου και πάρε μέρος κι εσύ

Η μελέτη διεξάγεται σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος και το Πάντειο Πανεπιστήμιο με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Επιστημονικά υπεύθυνη του έργου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Γιώτα Τουλούμη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Πράξης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προγράμματος Έλεγχου Ιογενών Ηπατιτίδων B, C και HIV Λοίμωξης στο Γενικό Πληθυσμό και σε Μετακινουμένους Πληθυσμούς» και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους, οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή της Αθήνας σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροί του Κόσμου» και «PRAKSIS», η πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδας Β (HBV), ηπατίτιδας C (HCV) και της HIV λοίμωξης (Hprolipsis).

Σκοπός της Ε.ΜΕ.ΝΟ. είναι  να μελετήσει τη συχνότητα διαφόρων νοσημάτων στον ενήλικο πληθυσμό της Ελλάδας, καθώς και την παρουσία παραγόντων  που επηρεάζουν την υγεία. Θα συλλεχθούν επίσης στοιχεία για την ψυχική ευεξία, τη λήψη φαρμάκων, τα μέτρα πρόληψης και τη χρήση υπηρεσιών  υγείας. Η Hprolipsis επικεντρώνει στην διασπορά της ηπατίτιδας Β και C και της HIV λοίμωξης στον γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μετανάστες και οι Ρομά.

Τόσο η Ε.ΜΕ.ΝΟ όσο και η Hprolipsis συνδυάζουν συλλογή δεδομένων υγείας με ερωτηματολόγιο και ιατρικές εξετάσεις, σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού ενηλίκων και διεξάγονται παράλληλα.

 Η Κέρκυρα περιλαμβάνεται στις περιοχές από τις οποίες θα αντληθεί το δείγμα των πολιτών που θα εξετασθούν στα πλαίσια των δύο μελετών. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, και κατόπιν ενυπόγραφης συγκατάθεσης των συμμετεχόντων, συνεντευκτές θα συλλέξουν τα δεδομένα υγείας μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ερωτηματολογίου, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας θα καταγράψουν σωματομετρικές παραμέτρους και θα προβούν σε αιμοληψία και επιλεγμένες κλινικές εξετάσεις . Η επιλογή των ατόμων που θα εξετασθούν, μετά από συγκατάθεση τους, στα πλαίσια της μελέτης, θα γίνει με συγκεκριμένη μέθοδο αντιπροσωπευτικής δειγματοληψίας από τον συνολικό ενήλικο πληθυσμό του νησιού.

Οι μελέτες αυτές είναι σημαντικές για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα. Έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όλα τα δεδομένα είναι άκρως εμπιστευτικά με τήρηση του ιατρικού απορρήτου σε ατομικό επίπεδο. Οι πολίτες που θα δεχθούν να εξετασθούν στα πλαίσια των δύο μελετών θα ενημερωθούν αναλυτικά για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και θα πάρουν οδηγίες, ενώ αν χρειασθεί θα υποστηριχθούν για την διαχείριση τυχόν προβλημάτων υγείας, που μπορεί να διαπιστωθούν από τις εξετάσεις.

Από τα αποτελέσματα των μελετών στην Κέρκυρα θα προκύψουν επίσης σημαντικά στοιχεία για την νοσηρότητα και την χρήση υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό του νησιού. Τα στοιχεία αυτά θα τεθούν στη διάθεση των αρμόδιων τοπικών φορέων υγείας, και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον ορθολογικό προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας και την διεξαγωγή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 θα δοθεί συνέντευξη τύπου στην Κέρκυρα για την αναλυτική παρουσίαση των δύο μελετών. Στη συνέντευξη θα είναι παρούσα η  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γ. Τουλούμη, που είναι επιστημονικά υπεύθυνη της μελέτης Ε.ΜΕ.ΝΟ σε εθνικό επίπεδο. Επίσης στην συνέντευξη τύπου θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας και της Ιατροχειρουργικής Εταιρίας, καθώς οι δύο μελέτες διεξάγονται στην Κέρκυρα με την συνεργασία και υποστήριξη τους. Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί στην αίθουσα της Ιατροχειρουργικής Εταιρίας την Τετάρτη 9 Απριλίου, και ώρα 13.00.

 

Γιάννης Αλαμάνος

Συντονιστής της  «Ε.ΜΕ.ΝΟ.» για την Κέρκυρα

π. Αναπληρωτής  Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας

Πανεπιστημίου Πατρών

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News