Τι παίζει Σήμερα

Προσφορές

Κανένα γεγονός

Δωρεάν ξενάγηση «Δύο σημαντικοί ζωγράφοι της Επανάστασης 1821», 24/03/2019

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 541

jeventimage

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Διονύσιος Τσόκος – Θεόδωρος Βρυζάκης

 

Δύο σημαντικοί ζωγράφοι της Επανάστασης του 1821

στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα

 

Οι μόνιμες συλλογές του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα φιλοξενούν έργα των Διονύσιου Τσόκου και Θεόδωρου Βρυζάκη, σημαντικών εκπροσώπων της ιστορικής ζωγραφικής στην τέχνη του ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

 

Η ιστορική ζωγραφική είχε στόχο να απομνημονεύσει τον Αγώνα. Η ιδανική εικόνα του όφειλε να προβάλει τον ηρωισμό και την υπέρτατη θυσία ως ηθικό πρότυπο και ως αδιάσειστο άλλοθι ιστορικής συνέχειας. Παράλληλα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως όπλο ιδεολογικής προπαγάνδας.

 

Οι Έλληνες καλλιτέχνες, πιστεύοντας ότι οφείλουν να διασώσουν την ιστορική μνήμη του Αγώνα ακολουθώντας τις τάσεις της τέχνης της Δύσης, θα βασιστούν στην εικονογραφία που αναπτύχθηκε από το κίνημα του Φιλελληνισμού. Έτσι οι απεικονίσεις του Αγώνα μετά την ίδρυση του ελεύθερου ελληνικού κράτους από Έλληνες πια καλλιτέχνες θα είναι εξιδανικευμένες όπως υπαγόρευε ο φιλελληνικός προσανατολισμός. Ο Θεόδωρος Βρυζάκης και ο Διονύσιος Τσόκος, οι σπουδαιότεροι ζωγράφοι των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων, παρόλο που δίνουν μια διαφορετική άποψη του Αγώνα από εκείνη των Φιλελλήνων, δεν παύουν να τον βλέπουν με τα μάτια των δασκάλων τους, που φλέγονταν από συναισθήματα συμπάθειας και θαυμασμού προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.

Στα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη ανιχνεύεται ο φιλελληνικός προσανατολισμός του περιβάλλοντος του βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας που εξιδανίκευε τον Αγώνα, και που εκφράζεται μέσα από μια ρομαντική και ιδεαλιστική αντίληψη ακόμη και όταν πρόκειται για σκηνές πόνου και οδύνης. Εισηγητής της "Σχολής του Μονάχου", ασχολήθηκε συστηματικά με την απεικόνιση σκηνών του απελευθερωτικού αγώνα και των επώνυμων ή ανώνυμων πρωταγωνιστών του σύμφωνα με τις αρχές της Ακαδημίας. Η θεματογραφία αυτή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και τα έργα του λιθογραφήθηκαν, κυκλοφόρησαν ευρέως και καθιερώθηκαν στη συνείδηση του κοινού ως αυθεντικές αναπαραστάσεις της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

 

Ο Διονύσιος Τσόκος σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας με καθηγητή τον Lodovico Lipparini, ενώ αναφέρεται ότι στη Ζάκυνθο μαθήτευσε και κοντά στον Νικόλαο Καντούνη. Έχοντας μεγαλώσει με το ιδεώδες της ελευθερίας και επηρεασμένος από το έργο του δασκάλου του, ζωγράφισε ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, που χαρακτηρίζονται από μία συναισθηματική φόρτιση. Προς το τέλος της ζωής του ανέλαβε, μετά από παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, να φιλοτεχνήσει τα πορτρέτα των αγωνιστών της Επανάστασης, πέθανε όμως πριν προλάβει να ολοκληρώσει το σύνολο του έργου. Τα έργα αυτά βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ενώ τα προσχέδιά τους στη συλλογή Κουτλίδη και στο Μουσείο Μπενάκη.

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής επετείου, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 η είσοδος στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης θα είναι ελεύθερη.

 

Πληροφορίες

Το Παράρτημα βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας, στην περιοχή της Κάτω Κορακιάνας, στον οδικό άξονα της Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας, με κατεύθυνση την Κασσιώπη και τη Δασιά.

Με το Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας: Νο 7 – Δασιά. Αφετηρία: Πλατεία Σαρόκο

 

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή 8.30 – 15.30

Τρίτη: κλειστά

Παρασκευή: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00

 

Επικοινωνία

Τηλ. 26610 – 93333

 

Διονύσιος Τσόκος

Ο Κολοκοτρώνης ορκίζει τον γιο του

Λάδι σε καμβά , 27 x 31 εκ.

Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη , Αρ. έργου: Κ.794

 

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland News