Τι παίζει Σήμερα

Έκθεση «Σπύρος Σουρτζίνος-Αναδρομική» στο Περιστύλιο Ανακτόρων, από 30/08/2018

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 3403

jeventimage

Έκθεση Ζωγραφικής

 

“Σπύρος Σουρτζίνος – Αναδρομική”

 

Στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Αυγούστου η έκθεση ζωγραφικής “Σπύρος Σουρτζίνος – Αναδρομική”.

Γέννημα θρέμμα Κερκυραίος, ο Σπύρος Σουρτζίνος κατέχει διττή ιδιότητα. Συντηρητής έργων τέχνης στη Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού, με πολυετή πορεία σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία τόσο στον ελλαδικό χώρο (Άγιο Όρος, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Πάτμου, Άγιος Βλάσιος Ξυλοκάστρου) όσο και στην Κέρκυρα (ουρανία Αγίου Σπυρίδωνος Κέρκυρας, Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας), υπεύθυνος για την συντήρηση πολλών έργων της συλλογής του “Αχιλλείου”, της Πινακοθήκης του Δήμου, όσο και της αυλαίας του San Giacomo.

Στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, ο Σπύρος Σουρτζίνος φιλοξενείται με την δεύτερη ιδιότητά του, αυτή του ζωγράφου.

Συνεχιστής της επτανησιακής σχολής και της κερκυραϊκής τοπιογραφίας, ανοίγει το δικό του δρόμο παρουσιάζοντας μια Κέρκυρα ρομαντική, μυστηριακή, ποιητική. Και παρότι όπως ο ίδιος λέει “ο Γιαλλινάς είναι παρών στο έργο του”, ο ίδιος προχωρά όλο και μακρύτερα, χρησιμοποιώντας στις συνθέσεις του, τη  δύναμη της αφαίρεσης.

 

Ο ιστορικός τέχνης Θάνος Χρήστου, έχει γράψει:

“Χωρίς αμφιβολία, ο Σουρτζίνος συνοψίζει με τη σειρά αυτή των έργων του χαρακτηριστικά προηγούμενων περιόδων και ταυτόχρονα οριοθετεί μία νέα φάση της ζωγραφικής του που δεν αρκείται πια στην απλή μεταφορά της οπτικής πραγματικότητας, αλλά μιλά με την δύναμη της αφαίρεσης. Γιατί σε όλα αυτά τα έργα κυριαρχεί η αφηρημένη σχεδόν σύνθεση, η ανεξαρτησία του χρώματος, το οποίο πλέον δεν υποτάσσεται σε συμβάσεις για να αποτυπώσει το πραγματικό, η ενεργητικότητα του φωτός που μετατρέπεται σε συνεκτικό ιστό των επιμέρους στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το ουσιαστικό και περιορίζεται το ειδικό, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η ζωγραφική επιφάνεια άλλοτε ως σύγκρουση δυνάμεων και άλλοτε ως μία απόλυτα λυρική φωνή, που δεν έχει στόχο να περιγράψει το εξωτερικό, αλλά να εισχωρήσει και να καταγράψει την εσωτερική αρμονία και τον ρυθμό του τοπίου.”

 

Η έκθεση “Σπύρος Σουρτζίνος – Αναδρομική” που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Αυγούστου στις 8:30 μ.μ., θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά, 10:00 – 16:00 (εκτός Δευτέρας & αργιών).

 

Info

Διάρκεια έκθεσης:                  30/08/2018 - 23/09/2018

Εγκαίνια:                                 Πέμπτη 30Αυγούστου & ώρα  8:30 μ.μ.

Χώρος:                                      Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου

Επικοινωνία:                         26610 48690 & pinakcrf1@gmail.com

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland News