Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Πάσχα στην Κέρκυρα 2019 - Πρόγραμμα Πασχαλινών Εκδηλώσεων Δήμος Κέρκυρας

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 12938

jeventimage

Πάσχα στην Πόλη της Κέρκυρας 2019

 

Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου

 

19:30 Συναυλία της Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος» με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος.

 

Σάββατο του Λαζάρου 20 Απριλίου 2019

11:30 Από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Αγίου Λαζάρου, που πανηγυρίζει κατά την ημέρα αυτή, ξεκινούν χορωδιακά σύνολα απ’ όλο το νησί, τα οποία ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Αφού οι χορωδίες ψάλουν σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου, συναντώνται στις 12:30 και ψάλουν τα Κάλαντα στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης».

20:30 Συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, της παλαιότερης φιλαρμονικής του νησιού, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

 

Κυριακή των Βαΐων

11:00 Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

 

Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του πολιούχου Αγίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος, τόσο σε διάρκεια όσο και σε διαδρομή, περίπου κατά μήκος των παλαιών τειχών της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Η λιτανεία θεσπίστηκε το έτος 1629, σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πανώλη.

20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Καποδίστριας» και της Χορωδίας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Θεοδώρας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.

20:30 Συναυλία που διοργανώνει το Κέντρο Επτανησιακής Μουσικής και Πολιτισμού Χορωδίας Κέρκυρας με έργα θρησκευτικής μουσικής στο Περιστύλιο των Ανακτόρων. 

 

Μεγάλη Δευτέρα 

20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» με το αντιπολεμικό έργο «The Armed Man , A Mass for Peace» του Karl Jenkins στο Δημοτικό Θέατρο.

21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Kυνοπιαστών με θρησκευτική μουσική στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo).

 

Μεγάλη Τρίτη  

21:30 Ποιητική - Μουσική βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση». Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.

 

Μεγάλη Τετάρτη

19:00 Στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη, ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρα από τη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος», προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτoυ Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου.

21:00 Συναυλία θρησκευτικής μουσικής. «Requiem» του Michael Haydn στο Δημοτικό Θέατρο από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo», τη Μικτή Χορωδία Νίκος Αστρινίδης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Μεγάλη Πέμπτη 

20:00 Η τελετή του Νιπτήρα, στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Αρχιεπισκόπος των Καθολικών κ. Ιωάννης Σπιτέρης πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών. Ακολουθεί, αργά το βράδυ, η τελετή της Αγίας Ώρας (προσκύνηση της Θείας Ευχαριστίας - Παναχράντου Μυστηρίου).

 

Μεγάλη Παρασκευή

11:30 Σε όλους τους ναούς γίνεται η Τελετή της Αποκαθήλωσης, δηλαδή της καθόδου του σώματος του Χριστού από τον Σταυρό και της περιφοράς του μέσα στον ναό. Στη συνέχεια, οι εκκΣτη συνέχεια, οι εκκλησίες της πόλης οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη και με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων, χορωδιών, σχολείων, προσκόπων και άλλων. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ τα αρμόζοντα ακροάματα από τις μπάντες των φιλαρμονικών περιλαμβάνουν διασκευές από τα κλασικά έργα: «Adagio» του Albinoni, από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας («Παλαιά»), τη «Marcia Funebre» του Verdi, από την Φ. Ε. Μάντζαρος («Μπλε»), καθώς και την πένθιμη ελεγεία, «Sventura» του Mariani και το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Chopin από τη Φ. E. «Καποδίστριας»

 

ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ

12:30 Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης (Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο) Ι.Ν. Αγίου Αρτεμίου (Αστυνομική Διεύθυνση- Παλαιό Νοσοκομείο)

14:00 Ι.Ν. Παντοκράτορος (Καμπιέλο) Ι.Ν. Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Νέο Φρούριο). Οργάνωση: Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας

15:30 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Λουτρών(Πύλη Αγ. Νικολάου). Οργάνωση: Δ.Ο.Π.Α.Π. – Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας 16:00 Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο). Οργάνωση: Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων

16:30 Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο) 17:00 Ι. Μονή Αγ. Ευφημίας (Mon Repos)

17:15 I.N. Υ.Θ. Οδηγήτριας - Παναγιοπούλα (Πόρτα Ρεμούντα). Οργάνωση: Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης 17:30 Ι. Μονή Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Φιγαρέτο) Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη) Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μαντούκι) 18:00 Ι.Ν. Αγ. Πάντων(Πόλεως) Ι.Ν. Αναστάσεως (Α΄ Δημ. Νεκροταφείο) Ι.Μονή Αγ. Θεοδώρων(Στρατιά) 18:30 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή) Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα) 19:00 Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά) Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα) Ι.Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης (Κουλίνες) Ι.Ν. Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων(Λόφος Κογεβίνα) Ι.Ν. ΑγίωνΙάσονος και Σωσιπάτρου (Γαρίτσα) 19:15 Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα) Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών(Γαρίτσα) 19:30 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα) Ι.Ν. Αγίων Τριών Μαρτύρων(Γαρίτσα) 19:30 Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης / Παναγία των Ξένων(Πλακάδα του Αγίου) 20:00 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια) Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Λάζου (Κεφαλομάντουκο) Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρου (Ποταμός) Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αλυκών(Αλυκές) 20:15 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων(Καμπιέλο) 20:30 Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα) 20:45 Ι.Ν. ΑγίωνΙακώβου & Χριστοφόρου (Καθολική Μητρόπολη / Duomo) 21:00 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος. Περιφορά του Επιταφίου μέσα στο Ναό, υπό τους ήχουςτης Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας 22:00 Ι.Ν.Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης , Μητροπολιτικός Ναός (Σπηλιά) 

 

Μέγα Σάββατο

06:00 Αναπαράσταση του Σεισμού μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου, ερμηνεύοντας τη σχετική Ευαγγελική περικοπή. 09:00 Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Του. Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, που πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία, πιθανόν το έτος 1553. Κατά παλαιότατη παράδοση, επειδή το πρωί του Μ. Σαββάτου συνεχίζεται το πένθος της Μ. Παρασκευής, περιφέρεται και ο Επιτάφιος του Ι.Ν., ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος Σπυρίδων λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του Επιταφίου, ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι μπάντες και των τριών Φιλαρμονικών της πόλης, οι οποίες αποδίδουν τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την όπερα «Amleto» του Ιταλού συνθέτη Franco Faccio (Παλαιά), το πένθιμο εμβατήριο «Calde Lacrimae» [Καυτά Δάκρυα] του επίσης Ιταλού συνθέτη de Michellis (Mπλε) και τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την «Ηρωική Συμφωνία» του Beethoven (Καποδίστριας). Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, μετά τη λιτάνευσή Του στην πόλη, τοποθετείται στη θύρα για τριήμερο προσκύνημα. Πρόκειται για μια επίσης παλαιότατη παράδοση, που πιθανότατα έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη, όταν ακόμη βρισκόταν το σκήνωμα του Αγίου στον εκεί Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Μάλιστα, στα χρόνια της Βενετοκρατίας, οι μέρες που ήταν «ο Άγιος στη θύρα», θεωρούνταν μέρες ασυλίας.

 

11:00 Μετά το πέρας της λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και κανονικά, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν τα παλιά πήλινα δοχεία. Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης» με τη ρίψη των «μπότηδων». Οι ρίζες αυτής της συνήθειας είναι πολύ παλιές. Ίσως με τον κρότο από το σπάσιμο να συμβολίζεται η νίκη της ζωής επί του θανάτου. Οι Κερκυραίοι σ’αυτήν την τοπική παράδοση αποδίδουν χριστιανικό περιεχόμενο, αναπαριστώντας αλληγορικά τον Αναστάσιμο λόγο του προφήτη «ἵνα συντρίψω αὐτούς, ὡς σκεύη κεραμέως».

 

11:01 Στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, τα τελευταία χρόνια αναβίωσε το έθιμο της «Μαστέλας». Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό, οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το… μπουγέλο. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.).

21:00 Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου των Καθολικών κ. Ιωάννη Σπιτέρη. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00.

22:00 Υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου. Πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο (Λιστόν) με την παρουσία των τοπικών Αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, όπου αρχίζει η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Τελευταία, έχει καθιερωθεί η τελετή παραλαβής του Αγ. Φωτός από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διακόπτει τη Λειτουργία για να παραλάβει από τα χέρια του ορθόδοξου Μητροπολίτη το Άγιο Φως, στην πομπή προς το Ναό της Αγ. Παρασκευής στην Πόρτα Ρεμούντα.

23.00 Έναρξη Ακολουθίας Παννυχίδος Αναστάσεως στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, κοντά στην Πάνω Πλατεία.

23:40 Aπό τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις φιλαρμονικές της πόλης να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Γραικοί» μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελείται τη νύχτα στους Ιερούς Ναούς: Άγιος Σπυρίδων, Αγίων Πάντων, Παναγίας των Ξένων, Αγ. Ιάσονος και Σωσίπατρου, Αγ. Τριών Μαρτύρων, Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες), Αγ. Πάντων Γουβιών και στις Ιερές Μονές: Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγ. Ευφημίας, Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι) και Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά).

 

Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου 2019

09:00-11:00 Στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται το πρωί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά παλαιά παράδοση, πιστά βασισμένη στην Ευαγγελική Περικοπή «… πρωῒ τῆς μιᾶς Σαββάτων ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον, ἀνατείλαντος τοῦ ἡλίου». Επίσης, λιτανεύεται η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, που ισχύει ακόμη σε νησιά του Αιγαίου και στις Σλαβικές ορθόδοξες χώρες.

ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

07:30 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή) 07:45 Ι. Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά) Ι.Ν. Αγ. Πάντων(Λιστόν) Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα) 08:10 Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα) 08:15 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα) 08:30 Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη) Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μαντούκι) Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης - Παναγία των Ξένων(Πλακάδα του Αγίου) Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών(Γαρίτσα) 08:45 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια) 09:00 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων(Καμπιέλο) Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα) Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά) 10:00 Ιερό Προσκύνημα Αγ. Σπυρίδωνος. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) με το έργο «Tannhäuser» του R. Wagner και η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος με την «Ανάσταση - Marcia Trionfale» του Σωτήρη Κρητικού.

18:00 Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα) 19:30 Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Νεκταρίου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.

 

Τρίτη της Διακαινησίμου

18:00 Εναπόθεση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη Λάρνακά Του, με την καθιερωμένη παρουσία των Αρχών και τη συμμετοχή των δύο παλαιότερων φιλαρμονικών της πόλης. Τα λεγόμενα «Μπάσματα του Αγίου».

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται προσωπικό από τα Kazianis super market 16.03.24
  2. Ζητούνται σύμβουλοι πωλήσεων από την εταιρεία Κωτσόβολος 16.03.24
  3. Ζητείται υπάλληλος τουριστικού γραφείου στη νότια Κέρκυρα 16.03.24
  4. Ζητείται οδηγός οδικής βοήθειας 16.03.24
  5. Ζητείται barista στη Δασιά 16.03.24
  6. Ζητούνται συνεργάτες από εστιατόριο στην πόλη 16.03.24
  7. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στην πόλη 16.03.24
  8. Ζητείται πωλητής/τρια από κοσμηματοπωλείο εντός πόλεως 16.03.24
  9. Ζητείται υπάλληλος από τουριστική επιχείρηση στην παλαιά πόλη 16.03.24
  10. Ζητείται merchandiser από την PepsiCo Hellas 16.03.24
  11. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα στο κέντρο με γυναικεία είδη 16.03.24
  12. Ζητείται υπάλληλος γραφείου και oδηγός VIP van από Ναυτικό Πρακτορείο 16.03.24
  13. Ζητείται barista από το Coffee experience στο Σολάρι 16.03.24
  14. Ζητείται προσωπικό από το Musclemania Vergi Gym και το BE studio Pilates 16.03.24
  15. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 16.03.24
  16. Ζητείται προσωπικό καθαριότητας από την εταιρεία Ανοδική 16.03.24
  17. Ζητούνται φύλακες ασφαλείας από την εταιρεία Ήφαιστος 16.03.24
  18. Ζητείται horeca business developer 16.03.24
  19. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Dreams Corfu Resort & Spa 16.03.24
  20. Ζητείται προσωπικό από τον όμιλο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Rokas Hotels 16.03.24
  21. Ζητούνται διανομείς από την ACS 15.03.24
  22. Αναλαμβάνω νοσηλευτική φροντίδα κατ’οίκον 15.03.24
  23. Ζητείται αποθηκάριος από εμπορική εταιρεία 15.03.24
  24. Ζητούνται συνεργάτες από το Mamma Souvlaki 15.03.24
  25. Ζητούνται συνεργάτες από το Crepa Caramello 15.03.24
  26. Ζητείται υπάλληλος υποδοχής από το ξενοδοχείο Elea Beach στη Δασιά 15.03.24
  27. Ζητείται προσωπικό από ξενοδοχείο στο Μπαρμπάτι 15.03.24
  28. Ζητείται αποθηκάριος/warehouseman από τον ξενοδοχειακό όμιλο Domes Resorts 15.03.24
  29. Ζητείται προσωπικό από το τουριστικό γραφείο MTS Globe 15.03.24
  30. Ζητείται πωλήτρια/ης από τουριστικό στην παλαιά πόλη 15.03.24

Corfuland News