Τι παίζει Σήμερα

Fitness day @ Oxygen Plus, 20-21/04/2018

Ώρα έναρξης: 08:00

Προσφορές

Κανένα γεγονός

Πασχαλινές εκδηλώσεις στα περίχωρα της Κέρκυρας 2017

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 5394

jeventimage

Πάσχα στα Χωριά

Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου Κέρκυρας οργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φορτίζουν ανάλογα την κατανυκτική ατμόσφαιρα. Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι περιφορές των Επιταφίων με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η Aναστάσιμη Tελετή γιορτάζεται παραδοσιακά στις κεντρικές πλατείες των χωριών με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων και πλήθους επισκεπτών. Η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα κατά τον Εσπερινό της Αγάπης ή τη «Νια Δευτέρα». Η Αναστάσιμη περίοδος ολοκληρώνεται πριν τον Εσπερινό της Αναλήψεως (Τετάρτη απόγευμα), όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση πραγματοποιείται η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως, η οποία κατόπιν φυλάσσεται στη μόνιμη θέση της εντός του Ναού, μέχρι την επόμενη Ανάσταση.

 

Πρόγραμμα Δημοτικών Ενοτήτων*

 

Δημοτική Ενότητα Παρελίων

Τη Μεγάλη Παρασκευή και ώρα 22:00 στους Σιναράδες τον Επιτάφιο συνοδεύει η Φιλαρμονική Σιναράδων.

Δευτέρα του Πάσχα Λιτανεία με την Φιλαρμονική Σιναράδων από τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου (κεντρική εκκλησία) ώρα 10:00. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) ξεκινούν λιτανείες από τα χωριά Βάτος, Γιαννάδες, Κοκκίνι και Πέλεκας και κατευθύνονται αντίστοιχα προς τα γραφικά εξωκκλήσια, όπου ακολουθεί η Θεία Λειτουργία. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται το ίδιο απόγευμα στο χωριό Βάτος και στον Πέλεκα με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου.

Την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στο Μάρμαρο.

 

Δημοτική Ενότητα Αχιλλείων

Σάββατο του Λαζάρου, από τις 5 το απόγευμα και μετά, πλάι στην εκκλησία της Παναγίας στο κέντρο των Κυνοπιαστών, φτιάχνονται τα Βάγια από τις γυναίκες της Ενορίας, οι οποίες αποδίδουν το λαϊκοθρησκευτικό τραγούδι «Καλό ’ναι τ’ Άγιος ο Θεός…» (Τα Πάθη του Χριστού σε λαϊκούς στίχους). Τη Μεγάλη Παρασκευή στους Βαρυπατάδες αναβιώνει το έθιμο των μπομπόλων. Εκατοντάδες κελύφη σαλιγκαριών γεμίζονται με λάδι και βαμβά- κι, που χρησιμεύει ως φυτίλι. Τα κελύφη αυτά τοποθετούνται αναμμένα κατά μήκος της διαδρομής που περνά ο Επιτάφιος, δημιουργώντας μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα. 

Οι περιφορές των Επιταφίων στους Κυνοπιάστες, Χρυσίδα και Γαστούρι συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές Κυνοπιαστών και Γαστουρίου. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) η Λιτανεία στις Μπενίτσες συνοδεύεται από φιλαρμονική και η λιτανεία της Ενορίας του Βιρού καταλήγει με καραβάκι στο γραφικό Ποντικονήσι. Την Κυριακή του Θωμά πραγματοποιούνται λιτανείες στα χωριά Κυνοπιάστες, Γαστούρι και Αγίους Δέκα.

 

Δημοτική Ενότητα Παλαιοκαστριτών

Η περιφορά του Επιταφίου ξενικά το πρωί από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λιαπάδων, της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της χορωδίας του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες». Το βράδυ της Μ. Παρασκευής η Φ.Ε. Λακώνων και η χορωδία του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες» συνοδεύουν την περιφορά του Επιταφίου από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο χωριό Λάκωνες. Στους Λιαπάδες, η περιφορά του Επιταφίου από τον Ι.Ν. Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας, γίνεται με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής Λιαπάδων, ενώ στο Σκριπερό πραγματοποιείται αντίστοιχα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) πραγματοποιείται μεγάλη λιτα- νεία στους Δουκάδες. Λιτανεία γίνεται και στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού και στους Μακράδες με τη Φιλαρμονική Λακώνων, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι. Τη Νια Παρασκευή γίνεται το πανηγύρι της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Εκκλησίας Λακώνων. 

 

Την Κυριακή του Θωμά στην Κρήνη, η λιτανεία συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή του χορευτικού «Κρήνης».

 

Δημοτική Ενότητα Φαιάκων

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στους Πουλάδες γίνεται με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας. Τον Επιτάφιο της Άνω Κορακιάνας συνοδεύει η Φιλαρμονική και χορωδία. Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται μία από τις παλαιότερες λι- τανείες της υπαίθρου της Κέρκυρας στην Άνω Κορακιάνα με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Επίσης, στα Γαζάτικα τη λιτανεία τη συνοδεύει Φιλαρμονική. Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στον Άγιο Μάρκο, με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας. Λιτανείες πραγματοποιούνται επίσης, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα ναό της Κάτω Κορακιάνας και την Κυριακή του Θωμά στο Σωκράκι.

 

Δημοτική Ενότητα Θιναλίων

Στο χωριό Επίσκεψη, την παραμονή του Λαζάρου, ψάλλονται τα παρα- δοσιακά “Κάλαντα του Λαζάρου”. Τη Μεγάλη Παρασκευή τον Επιτάφιο της Επίσκεψης συνοδεύει Φιλαρμονική και Χορωδία, ενώ τον επιτάφιο της Αχαράβης η Φιλαρμονική Θιναλίων. Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνονται Λιτανείες στα χωριά Κληματιά και Νυμφές. Την Κυριακή του Θωμά πραγματοποιείται λιτανεία και παραδοσιακό πα- νηγύρι στο χωριό Επίσκεψη.

 

Δημοτική Ενότητα Αγίου Γεωργίου

Λιτανεία στους Πάγους την Τρίτη του Πάσχα με Φιλαρμονική και Χορωδία. Το απόγευμα πραγματοποιείται παραδοσιακό πανηγύρι

 

Δημοτική Ενότητα Εσπερίων

Στα χωριά Αυλιώτες, Καρουσάδες και Σιδάρι η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιείται με τη συνοδεία φιλαρμονικών. Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στους Περουλάδες, τους Κυπριανάδες και τους Καρουσάδες με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Στα χωριά Αυλιώτες και Μαγουλάδες γίνονται λιτανείες την Τρίτη του Πάσχα και ακολουθεί (το απόγευμα) παραδοσιακό πανηγύρι. Στο χωριό Καβαλλούρι πραγματοποιείται λιτανεία την Παρασκευή του Πάσχα (της Ζωοδόχου Πηγής) και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι. Την Κυριακή του Θωμά στο Σιδάρι λιτανεύεται η εικόνα της «Ψηλαφήσεως» με τη συμμετοχή φιλαρμονικής και χορωδίας και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι. Λιτανεία και πανηγύρι επίσης πραγματοποιείται στο χωριό Βαλανειό.

 

Δημοτική Ενότητα Κασσωπαίων

Τη Μεγάλη Παρασκευή περιφορά του επιταφίου και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από τον Ι.Ν. της Παναγίας της Κασσωπίτρας.

 

Δημοτική Ενότητα Κορισσίων

Τη Νια Παρασκευή λιτανεύεται η Εικόνα της Αναστάσεως στον Μαραθιά. Την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στους Αργυράδες.

 

Δημοτική Ενότητα Μελιτειέων

Στον Αγ. Ματθαίο η Περιφορά του Επιταφίου γίνεται με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Λιτανεία, επίσης, πραγματοποιείται τη Δευτέρα του Πάσχα. Περιφορά της Αναστάσιμης Εικόνας γίνεται την Κυριακή του Θωμά στους Βουνιατάδες, στον Άγιο Ματθαίο και στη Στρογγυλή.

 

Δημοτική Ενότητα Λευκιμαίων

Μεγάλη Παρασκευή

Περιφορά των επιταφίων στους οικισμούς Κάβου, Μελικίων, Ποταμιού, Αγίων Θεοδώρων και Παναγίας Λευκίμμης με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκίμμης. Επίσης περιφορά επιταφιών στους οικισμούς Ριγγλάδες και Αναπλάδες με τη συμμετοχή της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Λευκιμμαίων, της Χορωδίας Λευκίμμης και του Χορευτικού Συλλόγου Λευκίμμης ΦΑΕΘΩΝ.

Μέγα Σάββατο

11:00 Αναπαράσταση του εθίμου "Πρώτη Ανάσταση" με ρίψη μπότηδων στο πλακάδο της εκκλησίας Αγίου Αρσενίου

Δευτέρα του Πάσχα

10:30 Λιτανεία κατά μήκος του κεντρικού ιστού της Λευκίμμης και δέηση στη Γέφυρα του Ποταμιού

11:00 Λιτανεία κατά μήκος των χωριών Ριγγλάδες και Αναπλάδες και λιτανεία στους Βιταλάδες

Νια Παρασκευή Ζωοδόχου Πηγής

Λιτανεία στα Κρητικά

Σάββατο του Πάσχα

Συναυλία της μπάντας της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Λευκιμμαίων στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης

 

* Το παρόν πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδεικτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε δημοτικές ενότητες του νησιού

Πηγή: http://www.corfu.gr/web/guest/home

Πίσω

Corfuland Tips

Corfuland News