Τι παίζει Σήμερα

Προσφορές

Κανένα γεγονός

Παρατείνεται η έκθεση «1716. Το ασέδιο των Κορυφών» στο Λατινικό Παρεκκλήσι

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 21386

jeventimage

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

1716. Το ασέδιο των Κορυφών

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από την πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς (1716), διοργανώνει περιοδική έκθεση με θέμα "Το ασέδιο των Κορυφών" στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας.

     Η έκθεση βασίζεται σε τεκμήρια από την πλούσια συλλογή του κερκυραίου ιστορικού ερευνητή Σπύρου Γαούτση. Χάρτες, χειρόγραφα, έντυπα, μετάλλια και άλλα έργα που συστηματικά και με ιδιαίτερο ζήλο συγκεντρώνει ο συλλέκτης, επιτρέπουν πολλαπλή ‘ανάγνωση’ του χρονικού της πολιορκίας και του ρόλου του Σάξονα στρατάρχη Johann Matthias vonderSchulenburgστην άμυνα της πόλης. Το αφιέρωμα στον στρατάρχη συμπληρώνει η εξαιρετικής τέχνης προσωπογραφία του, έργο του ζωγράφου Παναγιώτη Δοξαρά (1725), από την  Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.      

Προβάλλεται επίσης η συμβολή των κερκυραίων αγωνιστών, ενώ μοναδικό αντικείμενο της ενότητας αυτής αποτελεί τμήμα ακροστολίου γαλέρας με τη μορφή του αγίου Σπυρίδωνα από την ιδιωτική συλλογή της κ. Μ. Ντάντος-Βεντούρα. 

Η έκθεση ολοκληρώνεται με εικόνες του προστάτη της Κέρκυρας αγίου Σπυρίδωνα από το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αγίων Πατέρων Κέρκυρας και το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας που απεικονίζουν τη θαυματουργική παρέμβασή του στη λύση της πολιορκίας, σε ανάμνηση της οποίας τελείται κατ’ έτος λιτανεία του σκηνώματός του στις 11 Αυγούστου.

 

Διάρκεια έκθεσης: 9 Αυγούστου-25 Μαρτίου 2017

Παρατείνεται μέχρι 25/03/2017 για εκπαιδευτικές επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης (τηλέφωνα επικοινωνίας 2661048120 και 2661048310, υπεύθυνες η κ. Γεώρμα Φ. και η κ. Ροδίτη Α.). 

Πίσω

Corfuland Tips

Corfuland News