Τι παίζει Σήμερα

Τι μπορεί να μου συμβεί αν με γρατζουνίσει γατάκι; Μπορώ να χαϊδέψω έναν αδέσποτο σκύλο;

Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε στο δρόμο ένα γατάκι ή σκυλάκι και αναρωτιόμαστε εάν μπορούμε να το χαϊδέψουμε βλέποντας ότι είναι βρώμικο, ίσως του λείπει τρίχωμα και γενικά έχει την όψη από άρρωστο ζώο. Στην εικόνα αυτή επικρατεί ο φόβος πως αν το χαϊδέψουμε θα μας κολλήσει κάποια αρρώστια. Ο ίδιος φόβος υπάρχει και με τις γρατσουνιές που μπορεί να μας προκαλέσει κυρίως κάποια γάτα που δεν γνωρίζουμε εάν την χαϊδέψουμε ή πάνω στο παιχνίδι. 
 
Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρούμε απαντήσεις σε δύο πολύ βασικά ερωτήματα.
1. Μπορεί κάποιος να μολυνθεί από γρατζουνιά ή δάγκωμα; Πότε και γιατί;
2. Τι μπορεί να έχει προκαλέσει απώλεια στο τρίχωμα του ζώου; Είναι μεταδοτικό; Μπορώ να το χαϊδέψω;
 
Τι μπορεί να μου συμβεί αν με γρατζουνίσει γατάκι; Μπορώ να χαϊδέψω έναν αδέσποτο σκύλο;
 
Με το δάγκωμα ή το γρατσούνισμα έχουμε λύση της επιδερμίδας ή και του δέρματος και έτσι μπορεί να προκληθεί μόλυνση λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή εξαιτίας των μικροοργανισμών που εισέρχονται. 
Συνήθως έχουμε μόνο τοπική αντίδραση η οποία και αντιμετωπίζεται με καλό καθάρισμα και πλύσιμο της περιοχής, χρήση αντισηπτικού και κατά περίπτωση αντιβιοτική αγωγή. 
Στις περισσότερες των περιπτώσεων η κατάσταση δεν είναι σοβαρή ιδίως όταν πρόκειται για τα δικά μας ζώα ή εν πάσει περιπτώσει για γνωστά κατοικίδια. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί εάν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άγνωστα ζώα.
Πιο σημαντικές ασθένειες που μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να είναι η λεμφαδενοπάθεια, η νόσος από αμυχή γάτας, η οποία όμως είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. 3 έως 10 ημέρες μετά την μόλυνση εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις και (μετά από) 2 έως 3 εβδομάδες μπορεί να διογκωθούν οι λεμφαδένες και να πονούν. Ίσως εκδηλωθεί πυρετός, πονοκέφαλος και νωθρότητα.  
Προσοχή πρέπει να δοθεί μόνο στα άτομα εκείνα που έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε σε αυτή την περίπτωση καλό είναι εφόσον υπάρχει γατούλα στο σπίτι να της γίνει μία αιματολογική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν φέρει το μικρόβιο αυτό.
Σοβαρή ανθρωπονόσος που μεταδίδεται με το δάγκωμα είναι η λύσσα που πλήττει το νευρικό σύστημα. Ευτυχώς εδώ κι πολλά χρόνια στην χώρα μας, η λύσσα ως επί το πλείστον, περιορίζεται στην άγρια φύση.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο εδώ και χρόνια συστηματικός εμβολιασμός των κατοικίδιων ζώων (κυνηγόσκυλα, ποιμενικοί σκύλοι κλπ)
 
Τι μπορεί να μου συμβεί αν με γρατζουνίσει γατάκι; Μπορώ να χαϊδέψω έναν αδέσποτο σκύλο;
 
Η κατά τόπους έλλειψη τριχώματος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε μία γενική ασθένεια όπως είναι η λεισμανείαση, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται με απ’ ευθείας επαφή με το δέρμα του ζώου, αλλά είναι απαραίτητο το τσίμπημα του ενδιάμεσου ξενιστή που είναι η σκνίπα. Όμως κι έτσι το κατά πόσο μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο είναι αμφιλεγόμενο.
Άλλες μορφές δερματοπάθειας που ενδεχομένως θα μπορούσαν να μεταδοθούν είναι διάφορες μυκητιάσεις ή μολυσματικές δερματίτιδες ή η ψώρα που όμως δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο. Για αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε την επαφή με ζώα που δεν γνωρίζουμε. Εάν θέλουμε να τα χαϊδέψουμε ή πρέπει να τα περιθάλψουμε απλώς πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας μετά από την επαφή.
Υπάρχουν επίσης δερματοπάθειες με τριχόπτωση που οφείλονται σε αλλεργίες ή ορμονικές ανωμαλίες που όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση μεταδοτικές.
 
Συμπερασματικά οι ασθένειες που μπορούμε να κολλήσουμε από τα ζώα είναι λίγες και εύκολα αποφεύγονται με λίγη προσοχή και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.
 
Πηγή Πληροφοριών: Κτηνίατρος - Ευθυμία Ευθυμιάδου
Καστελλάνοι Μέσης 
6944532218
 
Επιμέλεια Άρθρου: Αλεξάνδρα Θεοδώρου, Ολίνα Κοντοστάνου

Corfuland Live Webcams

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

The White House Restaurant

Καλάμι

Δείτε live

Rodostamo Hotel & Spa

Κομμένο

Δείτε live