Τι παίζει Σήμερα

Κατοικίδια και εγκυμοσύνη. Απαντήσεις ταμπού για το τοξόπλασμα από Κερκυραίους γιατρούς

Συχνά ακούμε περιστατικά όπου κατοικίδια δίνονται για υιοθεσία σε νέα οικογένεια ή πολλές φορές εγκαταλείπονται στο δρόμο απ’ τις οικογένειες τους λόγω εγκυμοσύνης κάποιου μέλους της οικογένειας. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει η αντίληψη πως κατοικίδια (κυρίως γάτες) και εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί.  Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Τι μπορεί να συμβεί σε μία εγκυμονούσα αν καταπιεί τρίχα από ζώο; Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί από τοξοπλάσμωση;

 

Κατοικίδια και εγκυμοσύνη. Απαντήσεις ταμπού για το τοξόπλασμα από Κερκυραίους γιατρούς

 

Συλλέξαμε και καταγράψαμε απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές από ειδικούς ιατρούς, τον κτηνίατρο Λ. Παγκράτη και τον γυναικολόγο Α. Σπύρου.

 1. Είναι η συμβίωση μίας εγκυμονούσας με ένα ζώο επικίνδυνη; Αν ναι υπό ποιες συνθήκες μπορεί να γίνει επικίνδυνη;
 2. Πρέπει τα ζώα με τα οποία συναναστρέφεται μία εγκυμονούσα γυναίκα να είναι εμβολιασμένα;
 3. Τι μπορεί να συμβεί σε μία εγκυμονούσα αν καταπιεί τρίχα από ζώο, ειδικά από γάτα; 
 4. Τι μπορεί να συμβεί σε μία εγκυμονούσα εάν τη δαγκώσει ή τη γρατζουνίσει γάτα.
 5. Τι είναι το τοξόπλασμα και πως μεταδίδεται;
 6. Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί από τοξοπλάσμωση; 
 7. Παίζουν θετικό ρόλο τα κατοικίδια για την καλή διάθεση μίας εγκυμονούσας γυναίκας και της σωστής ανάπτυξης ενός εμβρύου; 

 

 1. Είναι η συμβίωση μιας εγκυμονούσας με ένα ζώο επικίνδυνη; Αν ναι, υπό ποιές συνθήκες μπορεί να γίνει επικίνδυνη;
(Λ.Π)  Κατ´αρχήν όχι. Εκατομμύρια γάτες σε  όλο τον κόσμο συμβιώνουν με οικογένειες χωρίς πρόβλημα. Χρειάζεται όμως σχετική προσοχή από τις εγκυμονούσες γυναίκες.
 
 - Να αποφεύγουν να καθαρίζουν τις τουαλέτες των γάτων χωρίς ελαστικά γάντια μιας χρήσης.
 - Να αλλάζεται η άμμος κάθε 1-2 ημέρες.
 - Οι γάτες πρέπει να τρέφονται με τροφή εμπορίου.
 - Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στις γάτες την περίοδο αυτή να έχουν εξόδους από το σπίτι.
 
(Α.Σ.) Η συμβίωση μιας εγκυμονούσας με ένα ζώο δεν αναπληρώνει την έλλειψη ανθρώπινης σχέσης, είναι όμως η καλύτερη συντροφιά όταν αναζητάς αφοσίωση, πίστη, τρυφερότητα, αγάπη. Άρα θα την χαρακτήριζα αυτή την σχέση ακίνδυνη στην περίπτωση που εφαρμόζουμε  τους κανόνες υγιεινής. Ταυτόχρονα αυτή η σχέση γίνεται επικίνδυνη όταν παραβλέπουμε τους παρακάτω κανόνες με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης νοσημάτων. Μεγάλη σημασία έχει η αποφυγή τραυματισμών από ένα μεγαλόσωμο ζώο η ακόμη και μικρότερο στο οποίο δεν εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής. Τα πτηνά είναι ακίνδυνα παρότι μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο της σαλμονέλας καμπυλοβακτηρίδιο και άλλα. Οι έγκυες δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με κανένα είδος τρωκτικού κατοικίδιου ζώου.
 
 
 1. Πρέπει τα ζώα με τα οποία συναναστρέφεται μία εγκυμονούσα γυναίκα να είναι εμβολιασμένα;

(Λ.Π.)  Δεν κυκλοφορεί εμβόλιο που να προστατεύει την γάτα από το τοξόπλασμα.

(Α.Σ.)   Θα πρέπει να είμαστε επιμελείς και αρκετά σχολαστικοί με τους εμβολιασμούς του ζώου. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών όχι μόνο στην εγκυμονούσα άλλα σε όλο το πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη και η αποφυγή τραυματισμών από τα ζώα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν υπάρχει κάποιο ανοιχτό τραύμα και θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

 1. Τι μπορεί να συμβεί σε μία εγκυμονούσα αν καταπιεί τρίχα από ζώο, ειδικά από γάτα;

(Λ.Π.)  Η γάτα δεν μολύνει άμεσα τον άνθρωπο. Στο ελάχιστο διάστημα που θα νοσήσει (1-2 φορές στην ζωή της) αποβάλλονται με τα κόπρανα της ωοκύστεις του παρασίτου, που μολύνουν μόνο εάν μείνουν περισσότερο από 24 ώρες στο περιβάλλον. Άρα δεν υπάρχει κίνδυνος από τις τρίχες. 

(Α.Σ.)  Σε μια τέτοια περίπτωση το πιο πιθανό είναι να μη συμβεί κάτι, αλλά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση εφόσον πέσει στην αντίληψη μας και εάν είμαστε αλλεργικοί να περιμένουμε μια πιθανή αλλεργική αντίδραση. Δεν έχουμε και σε τούτη τη περίπτωση  να ανησυχούμε  όταν τα ζώα ακολουθούν όλους τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Αντίστοιχες συμβουλές θα πρέπει να λάβουμε και από τον κτηνίατρο των κατοικίδιων.

 

Κατοικίδια και εγκυμοσύνη. Απαντήσεις ταμπού για το τοξόπλασμα από Κερκυραίους γιατρούς

 

 1. Τι μπορεί να συμβεί σε μία εγκυμονούσα εάν τη δαγκώσει ή την γρατζουνίσει γάτα;

(Λ.Π.)  Η μετάδοση της τοξοπλάσμωσης δεν προκαλείται από δάγκωμα ή γρατσουνιά γάτας.

(Α.Σ.)  Σε κάθε περίπτωση μπορεί να έχουμε ένα τραύμα βαθύ ή επιφανειακό, πιθανό να χρειαστεί ακόμα και νοσηλεία με χορήγηση ενδοφλέβιας αγωγής. Θα πρέπει να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες με καλή περιποίηση και καθαρισμό του τραύματος με ένα αντισηπτικό φάρμακο. Κάθε συμβάν είναι και διαφορετικό. Έχει σημασία εάν η γάτα είναι μολυσμένη, εμβολιασμένη ακόμα και από το είδος του τραύματος!

 

 1. Τι είναι το τοξόπλασμα και πώς μεταδίδεται;
(Λ.Π.)   Το Toxoplasma gondii είναι ένα πρωτόζωο (παράσιτο) που προσβάλλει την γάτα και παραμένει στους ιστούς της προσφέροντας της ανοσία.  Το παράσιτο ανιχνεύται στα κόπρανα κυρίως νεαρών γάτων, οι οποίοι έχουν καταναλώσει ωμό κρέας, ποντίκια ή άλλα άγρια μικρά ζώα και το διασπείρουν στο περιβάλλον. Γι΄ αυτό τον λόγο οι τρόποι μετάδοσης είναι οι εξής:
α) Με την επαφή των χεριών με χώματα του κήπου.
β) Κατανάλωση χορταρικών και κηπευτικών που δεν έχουν πλυθεί με επιμέλεια (ωμά προϊόντα)
γ) Κατανάλωση κρέατος όχι καλά ψημένου.
δ) Χειρισμοί στην κουζίνα ωμών κρεάτων χωρίς την χρήση γαντιών μιας χρήσης.
ε) Κατανάλωση ωμών αυγών και απαστερίωτου γάλακτος.
 
(Α.Σ.)  Το τοξόπλασμα είναι ένα ενδοκυττάριο παράσιτο που προκαλεί το πρωτόζωο toxoplasma Gondii. Μεταδίδεται κυρίως από την κατανάλωση άψητου ή ατελώς ψημένου μολυσμένου κρέατος. Πιο σπάνια η μετάδοση γίνεται με τον αέρα και την εισπνοή μολυσμένης σκόνης. Ο άνθρωπος μολύνεται με την κατάποση ωοκυστών του παράσιτου από το περιβάλλον. 
 
 
 1. Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί μία εγκυμονούσα από τοξοπλάσμωση;
(Λ.Π.)  Η εγκυμονούσα που έρχεται σε επαφή με γάτες για περισσότερο από 1-1,5 χρόνο συνήθως έχει αποκτήσει ανοσία, η οποία διαρκεί για όλη της τη ζωή. Για να διαπιστωθεί αυτό αρκεί μια απλή εξέταση από τον γυναικολόγο για ανεύρεση αντισωμάτων IgG.
Αν δεν έχει αντισώματα από κάποια παλιά μόλυνση (η οποία συνήθως είναι ασυμπτωματική) πρέπει να παίρνει τις γνωστές απαραίτητες προφυλάξεις.
Οι πιθανότητες μόλυνσης κατά την εγκυμοσύνη είναι ελάχιστες ( περίπου 0,5% ).
 
(Α.Σ.)  Η λοίμωξη της εγκύου και κατ΄επέκταση του εμβρύου αποτελεί από τα σημαντικότερα προβλήματα της κύησης, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στο έμβρυο. Η συχνότητα οξείας λοίμωξης από το παράσιτο αυτό είναι 0.2-1%. Σε ποσοστό 90% παραμένει αδιάγνωστο διότι δεν δίνει συμπτώματα. Κίνδυνος υπάρχει για τις εγκυμονούσες που αποκτούν πρωτοπαθή λοίμωξη κατά η διάρκεια της κύησης. Γυναίκες που έχουν μολυνθεί πριν από τη σύλληψη δε τρέχουν κανένα απολύτως κίνδυνο.
 
 
 1. Παίζουν θετικό ρόλο τα κατοικίδια για την καλή διάθεση μιας εγκυμονούσας γυναίκας και της σωστής ανάπτυξης ενός εμβρύου;
(Λ.Π.)  Συμπερασματικά αν μια εγκυμονούσα γυναίκα έχει γατούλα στο σπίτι και προσέχει την διατροφή της και την καθαριότητα της τουαλέτας της δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί για πιθανή μόλυνση της από τοξόπλασμα.
Από την συντροφιά της γατούλας μόνο κέρδος μπορεί να έχει από την ψυχική ηρεμία και την έλλειψη στρες που θα της προσφέρει.
 
(Α.Σ.)  Ασφαλώς αυτή η σχέση λειτουργεί θετικά, αγχολυτικά, και μειώνει τα συναισθήματα κατάθλιψης και μελαγχολίας όταν προκύψουν. Αποτελεί κίνητρο για κίνηση και γυμναστική. Η εγκυμονούσα μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα της καλύτερα. Η εξοικείωση με τα κατοικίδια θα βοηθήσει τη μητέρα από την εμβρυική ζωή αλλά και μετά να πλάσει μια σχέση ακόμη πιο τρυφερή και ήρεμη με το παιδί της βάζοντας γερές βάσεις για την πορεία και την ανάπτυξη του για το μέλλον.
 
 
Πηγή πληροφοριών:
Κτηνίατρος - Παγκράτης Λεωνίδας
Γυναικολόγος - Άγγελος Σπύρου
Επιμέλεια Άρθρου: Αλεξάνδρα Θεοδώρου, Ολίνα Κοντοστάνου