Τι παίζει Σήμερα

Εκπαίδευση σκύλων. Πολύτιμες συμβουλές από τον Κερκυραίο εκπαιδευτή Βασίλη Πηλό

 

Ποιός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης;

Ο ρόλος της εκπαίδευσης στη ζωή ενός σκύλου είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του στο σύνολο της οικογένειας που θα ζήσει. Τόσο καθοριστική που έχουμε δει την συνέπεια των μη εκπαιδευμένων σκύλων  να γίνονται αδέσποτα λόγω της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες. Φυσικά με δική τους ευθύνη έχουν φέρει το σκύλο σε αυτήν την κατάσταση. Η εκπαίδευση στο σκύλο απαιτεί έναν ειδικό στα θέματα εκπαίδευσης που θα βοηθήσει και τον ιδιοκτήτη και τον σκύλο να έχουν την καλύτερη απόδοση στην εκπαίδευση, αλλά και να εμπλουτίσει με γνώσεις τον ιδιοκτήτη προκειμένου να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του σκύλου του στο περιβάλλον που θα ζήσουν. Εκπαίδευση σημαίνει συντροφικότητα, επικοινωνία, κατανόηση, επαφή.
 

Υπάρχει όριο ηλικίας στην εκπαίδευση;

Όχι, δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην εκπαίδευση. Οι σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης συμβάλλουν στο να βοηθήσουν στην ψυχολογία του σκύλου και στο πρόβλημα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζει, να ψάξουν το πρόβλημα και να το λύσουν.  Η επιστήμη είναι το δεξί χέρι της εκπαίδευσης και μας βοηθάει να καταλάβουμε πως σκέφτεται, συμπεριφέρεται και πράττει ένας σκύλος, καθώς και να αναλύσουμε συμπεριφορές και συναισθήματα ανάλογα τον χώρο και το περιβάλλον που ζει.  Έτσι ζητάμε τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εκπαίδευση σκύλων. Πολύτιμες συμβουλές από τον Κερκυραίο εκπαιδευτή Βασίλη Πηλό
 

Συμβουλές

Η πρόληψη είναι σημαντικός παράγοντας στην εκπαίδευση του σκύλου, καθώς μπορούμε να αποφύγουμε άσχημες καταστάσεις που θα μας εκθέσουν σε κινδύνους, κάτι που οι ιδιοκτήτες σκύλων τις περισσότερες φορές δεν το λαμβάνουν υπόψη τους.  

 

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να προλαμβάνουμε κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές:

1) Βόλτα με το λουρί

Όταν ο σκύλος μας τραβάει με το λουρί δεν το επιτρέπουμε γιατί έτσι τον μαθαίνουμε ότι πρέπει να τραβήξει για να πάει μπροστά. Όταν ο σκύλος πάει στη μεριά που επιλέγουμε εμείς (δεξί ή αριστερό πόδι) τον επιβραβεύουμε και προτού τεντώσει το λουρί αλλάζουμε κατεύθυνση. 

 

2) Τροφή

Συχνά παρατηρούνται επιθέσεις σκύλων σε ιδιοκτήτες την ώρα που ο σκύλος τρώει. Ο λόγος ξεκινάει από τους διάφορους μύθους που κυκλοφορούν από μη ειδικούς σε θέματα εκπαίδευσης όπως “καλός σκύλος είναι αυτός που του παίρνεις φαγητό από το στόμα” ή  “θα του πω εγώ πότε θα φάει”.  Όταν τρώει κάποιος δεν τον ενοχλούμε. Ό,τι  ισχύει για εμάς το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά. Αν σας έπαιρνε κάποιος το φαγητό από το στόμα πώς θα αντιδρούσατε;;; Η στιγμή που τρώει ένας σκύλος είναι ιερή και δεν τον ενοχλούμε. Τον μαθαίνουμε να κάθεται και με ανταμοιβή του προσφέρουμε το φαγητό του.

 

3) Εντολές

Συνήθως ξεχνάμε να επιβραβεύσουμε το σκύλο μας όταν έχει μία σωστή συμπεριφορά κάτι που είναι μεγάλο λάθος. Θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να επιβραβεύσουμε τον σκύλο μας με μία λιχουδιά όταν υπακούσει σε κάποια εντολή μας. Αν είμαστε συνεπείς και επιβραβεύουμε πάντα τις καλές συμπεριφορές (κάτσε, ξάπλα, έλα, άστο) τότε θα έχουμε και καλύτερη απόδοση από τον σκύλο μας. Θα επαναλαμβάνει τις καλές συμπεριφορές ώστε να μας βοηθήσει.

 

4) Φυσικές ανάγκες - τουαλέτα

Ένα κουτάβι χρειάζεται να πραγματοποιεί τις φυσικές του ανάγκες  8-9 φορές την ημέρα. Γι΄αυτό θα πρέπει να το βγάζουμε βόλτα έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να μάθει να κάνει τις ανάγκες του έξω από το σπίτι. Να μην ξεχνάμε κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, να το επιβραβεύουμε. Μια άλλη μέθοδος για να μάθει να κάνει τις φυσικές του ανάγκες έξω είναι η χρήση της πάνας μέσα στο σπίτι. Βάζουμε στο χώρο που κινείται το κουτάβι όσες πιο πολλές πάνες μπορούμε ώστε να το βοηθήσουμε να κάνει τις ανάγκες του στην πάνα και όταν ο χρόνος μας δείξει ότι πια έχει μάθει να χρησιμοποιεί την πάνα, τότε μειώνουμε σιγά-σιγά τον αριθμό από τις πάνες ώστε να καταλήξουμε σε μια. Όταν βγούμε έξω τοποθετούμε την πάνα σε ένα σημείο (δέντρο, γωνία, χορτάρι) και οδηγούμε εκεί τον σκύλο μας.

 

Πηγή πληροφοριών:
 
Θετικός εκπαιδευτής σκύλων / προπονητής Agility -Πηλός Βασίλης
 
6956836613

                                           Επιμέλεια άρθρου: Θεοδώρου Αλεξάνδρα - Κοντοστάνου Ολίνα