Τι παίζει Σήμερα

Απαντήσεις σε ερωτήσεις ταμπού για τις στειρώσεις των ζώων από Κερκυραίο κτηνίατρο

Η στείρωση είναι μία διαδικασία που απασχολεί ιδιαίτερα τους κηδεμόνες κατοικίδιων καθώς πολλοί θεωρούν πως είναι επίπονη και επικίνδυνη ή ακόμα γιατί θεωρούν πως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο ζωάκι τους. Για αυτό το λόγο φροντίσαμε να λάβουμε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την στείρωση από έναν ειδικό, τον κο Παγκράτη Λεωνίδα κτηνίατρο και αρμόδιο δημοτικό σύμβουλο υπεύθυνο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων της Κέρκυρας.
 
Απαντήσεις σε ερωτήσεις ταμπού για τις στειρώσεις των ζώων από Κερκυραίο κτηνίατρο
 
1. Γιατί να στειρώσω το ζωάκι μου;
α) Ο πρώτος λόγος είναι ότι συμβάλλει στην μείωση των αδέσποτων. Το πρόγραμμα του Δήμου δεν αρκεί και δεν στειρώνει και τα ιδιόκτητα θηλυκά ζώα.
β) Τα θηλυκά ζώα είτε γεννήσουν είτε όχι μετά την ενηλικίωσή τους υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα όπως πυομήτρα, όγκος στους μαστούς ή ψευδοκύηση κλπ.
γ) Αρκετοί αρσενικοί σκύλοι μετά τη στείρωση συνήθως γίνονται λιγότερο επιθετικοί.
 
2. Είναι επικίνδυνη η διαδικασία στείρωσης για το κατοικίδιο μου;
Η στείρωση γίνεται με γενική αναισθησία, συνεπώς έχει τους κινδύνους μιας οποιαδήποτε άλλης εγχείρισης. Σαν επέμβαση όμως είναι μία απλή διαδικασία, μία επέμβαση ρουτίνας, που σπάνια θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή. Είναι μία επέμβαση απλή, ανώδυνη και γενικά ακίνδυνη.
 
3. Πότε μπορώ να στειρώσω το κατοικίδιο μου; Αν είναι θηλυκό θα  πρέπει να γεννήσει μία φορά πριν τη στείρωση;
Όταν πρόκειται για γατούλα μπορούμε να τη στειρώσουμε σε ηλικία από 5-6 μηνών. Για σκυλίτσα 8-10 μηνών. Φυσικά στείρωση μπορεί να γίνει και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία.
Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάνει τουλάχιστον μία γέννα το ζώο πριν στειρωθεί. Η “χαρά της μητρότητας” αφορά μάλλον τους ιδιοκτήτες. Τα ζώα ζευγαρώνουν μόνο από την γενετήσια ορμή και μόνο κατά την περίοδο του οίστρου. 
 
Απαντήσεις σε ερωτήσεις ταμπού για τις στειρώσεις των ζώων από Κερκυραίο κτηνίατρο
 
4. Χρειάζεται να στειρώσω το κατοικίδιό μου ακόμα και αν είναι αρσενικό;
α) Η στείρωση του αρσενικού γάτου επιβάλλεται γιατί εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν οι δυσάρεστες οσμές όταν οριοθετούν σεξουαλικά το χώρο τους στο σπίτι, υπάρχει κίνδυνος φυγής για ανεύρεση ερωτικού συντρόφου, που μπορεί να του στοιχίσει ακριβά. (ατυχήματα, AIDS, λευχααιμία)
β) Ο αρσενικός σκύλος συμβάλλει λιγότερο στην δημιουργία αδέσποτων αν έχει ιδιοκτήτες. Η στείρωση του πρέπει να γίνεται όταν λόγοι υγείας το επιβάλλουν (προστάτης, κρυψορχία κλπ)
 
5. Μπορεί η στείρωση να προκαλέσει ή να προστατεύσει το κατοικίδιό μας από σοβαρά προβλήματα υγείας; Αν ναι πώς;
Μία στείρωση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για το ζώο. Προλαμβάνει αρκετά προβλήματα υγείας όπως αναφέραμε. 
Απόψεις ότι η στείρωση προκαλεί όγκο στο ζώο είναι τελείως ΛΑΘΟΣ διότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
 
6. Θα πρέπει μετά την στείρωση το κατοικίδιό μου να τρέφεται με ειδική τροφή; Τί είδους τροφή και γιατί;
Το μόνο “αρνητικό” αποτέλεσμα της στείρωσης είναι η αύξηση του βάρους εάν δεν προσέξει ο ιδιοκτήτης την τροφή του ζώου. 
Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές τροφές για στειρωμένα ζώα, και τροφές light.
Οι αρσενικοί γάτοι είναι απαραίτητο να τρέφονται με τροφές για στειρωμένα ζώα διότι έχουν προδιάθεση για έμφραξη της ουρήθρας (FUS).
 
7. Θα επηρεάσει την ψυχολογία και την συμπεριφορά του κατοικίδιού μου η στείρωση;
Η ψυχολογία του ζώου δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ορμονών στον οργανισμό του. Άλλοι λόγοι μπορεί να το επηρεάσουν. Ένα ζώο θα είναι χαρούμενο στειρωμένο ή όχι όταν του φέρεται καλά ο ιδιοκτήτης του και οι συμπολίτες του.
 
Σε ολόκληρη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Κέρκυρας ο Δήμος σε συνεργασία με κτηνιάτρους και οι φιλοζωικές ομάδες μάχονται καθημερινά για την μείωση των αδέσποτων ζώων και την ευζωία τους, μέσα από προγράμματα στειρώσεων, εμβολιασμών, σίτισης και υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων του νησιού μας. Μπορείτε να συμβάλλεται και εσείς σε αυτό το έργο της προσπάθειας μείωσης του αριθμού των αδέσποτων ζώων του νησιού μας στειρώνοντας τα κατοικίδια σας.
 
Επιμέλεια Άρθρου: Αλεξάνδρα Θεοδώρου, Ολίνα Κοντοστάνου

Corfuland Live Webcams

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

The White House Restaurant

Καλάμι

Δείτε live

Rodostamo Hotel & Spa

Κομμένο

Δείτε live