Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Το πρώτο Υδραγωγείο της Κέρκυρας από τον sir Frederic Adam

Στα τέλη του 16ου αιώνα η παλιά πόλη άρχισε να παίρνει τη σημερινή  μορφή της  παράλληλα με την οχύρωση του Παλαιού Φρουρίου. Ένα από τα σοβαρά ζητήματα της πόλης που απαιτούσε άμεση λύση ήταν και το θέμα της ύδρευσης.

Μέχρι τότε ο πιο γνωστός τρόπος ύδρευσης ήταν τα πηγάδια. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης του εδάφους, ο αριθμός τους ήταν περιορισμένος. Έτσι, στα χρόνια της Βενετοκρατίας δημιουργήθηκαν πέτρινες ή μαρμάρινες στέρνες (αποθηκευτικοί χώροι νερού). Πολλές απ’ αυτές σώζονται και σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά συνέχισαν οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε περιόδους ανομβρίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις καθώς και όσοι κατοικούσαν στα ψηλότερα πατώματα.

Το πρώτο Υδραγωγείο της Κέρκυρας από τον sir Frederic Adam

Ο αρμοστής Frederic Adam και η λύση που έδωσε

Αυτός ο τρόπος ύδρευσης κράτησε μέχρι τα πρώτα χρόνια της Αγγλικής « προστασίας». Ο πληθυσμός αυξανόταν συνεχώς και τα προβλήματα της ύδρευσης άρχισαν να οξύνονται. Τότε, ο αρμοστής sir Frederic Adam, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του λαού, ξεκίνησε την αναζήτηση πηγών γύρω από την πόλη με σκοπό να εξασφαλιστεί άφθονο και καλής ποιότητας νερό. Στις 18 Οκτωβρίου 1830 εισηγήθηκε στην Γερουσία την κατασκευή υδραγωγείου και η πρόταση του  έγινε δεκτή παμψηφεί.

Το πρώτο Υδραγωγείο της Κέρκυρας από τον sir Frederic Adam

Τα εγκαίνια του υδραγωγείου και οι πανηγυρισμοί των Κερκυραίων

Η πηγή (« Καρτέρι») εντοπίστηκε στην περιοχή των Μπενιτσών και άρχισαν τα έργα υποδομής. Στον χώρο της πηγής κατασκευάστηκε ένας χώρος συγκέντρωσης των νερών απ’ όπου ξεκινούσαν μαντεμένιοι σωλήνες, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από τη Μεγάλη Βρετανία,  με προορισμό την πόλη της Κέρκυρας. 

Τόπος της πρώτης ανάβλυσης νερού ορίστηκε η στέρνα του Αγίου Ιωάννου, που βρισκόταν στην πλακάδα τ’ Αγιού απέναντι από την είσοδο της εκκλησίας της Παναγίας των Ξένων. Στις 7 Αυγούστου του 1831 οι Κερκυραίοι πολίτες με δικά τους έξοδα οργάνωσαν τελετή για την πρώτη ανάβλυση του νερού.

Η Πλακάδα και οι γύρω δρόμοι ήταν στολισμένοι και πάνω στην στέρνα κατασκευάστηκε ένας προσωρινός ναός στο μέσο του οποίου τοποθετήθηκε Αγία Τράπεζα και στο κέντρο της κατέληγε σωλήνας απ’ όπου θα ανάβλυζε το νερό. Ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας έκανε παράκληση και αγιασμό την ώρα που έγινε η πρώτη ανάβλυση του νερού. Τότε το πλήθος από τη χαρά του φώναζε ρυθμικά το όνομα του αρμοστή.  

Ακολούθησε ομιλία ανάλογη με την περίσταση από τον καθηγητή της Ιονίου Ακαδημίας Κωνσταντίνου Τυπάλδου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας επιτροπή του Επιχώριου Συμβουλίου επισκέφθηκε τον αρμοστή για να τον ευχαριστήσει για το σημαντικό αυτό έργο. Στη συνέχεια η επιτροπή αυτή εισηγήθηκε στη Βουλή την ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Άγγλου Αρμοστή.

Τη νύχτα η πόλη ήταν εντυπωσιακά φωταγωγημένη. Ξεχώριζε ο ναός πάνω από τη στέρνα καθώς και η πρόσοψη των ανακτόρων με τον ιδιαίτερο φωτισμό. Η γιορτή κράτησε μέχρι το πρωί.

Η προσφορά του Άγγλου Αρμοστή εκτιμήθηκε και το 1837 στήθηκε ορειχάλκινος ανδριάντας του sir Frederic Adam μπροστά από τα ανάκτορα, τον οποίο φιλοτεχνήθηκε ο Κερκυραίος γλύπτης Παύλος Προσαλέντης.

Πηγή: Ιστορική μελέτη του Υδραγωγείου της Κέρκυρας, Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου Τ.Ε.Ε Κέρκυρας, 2003

Επιμέλεια εργασίας: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News