Τι παίζει Σήμερα

Saturdays Nights @ Tartaya, 04/07/2020

Ώρα έναρξης: 20:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Το ιστορικό εργοστάσιο ελαιουργίας στο Μαντούκι

Ελαιουργία- ΑΕΒΕΚ : το ιστορικό εργοστάσιο στο Μαντούκι 
Η ιστορία του εργοστασίου ΑΕΒΕΚ στο Μαντούκι ξεκινά το 1924, το πρώτο έτος λειτουργίας του και ιδρύθηκε από ιδιώτες. Έργο της ελαιουργίας ήταν η αποχρωμάτωση  και το ραφινάρισμα του ελαιόλαδου, καθώς η παρασκευή πυρηνέλαιων και σαπουνιών. 
 
Τέτοια ήταν τα μεγέθη παραγωγής του εργοστασίου ώστε η επεξεργασία του ελαιόλαδου έφτανε τους 4000 το χρόνο. Ακόμη, από την επεξεργασία των ελαιοπυρήνων παρασκεύαζε 900 τόνους το χρόνο ενώ το σαπωνοποιείο 650 τόνους σαπούνι.
 
Το ιστορικό εργοστάσιο ελαιουργίας στο Μαντούκι  
Τα τμήματα παραγωγής του εργοστασίου στεγάζονταν σε 11 συνολικά κτήρια από τα οποία 5 έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Πρόκειται για τα εξής: α) πυρηνελαιουργείο, β) ραφινιέρα , γ) γραφείο- χημείο, δ) σαπωνοποιείο και ε) ζυγιστήριο. Για ιστορικούς λόγους αξίζει να αναφέρουμε ότι στο πυρηνελαιουργείο, στη ραφινιέρα και στο σαπωνοποιείο υπήρχαν παλαιότερες βενετσιάνικες αποθήκες. 
 
Τα κτήρια αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα επειδή πρόκειται για κτήρια που στέγαζαν βασικές λειτουργίες της παραγωγικής αλυσίδας και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της βιομηχανικής κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα. 
 
Το 1985 η ελαιουργία περιήλθε στην ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας με την επωνυμία Α.Ε.Β.Ε.Κ. (Αγροτική Ένωση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Κέρκυρας) όπου λειτούργησε και τμήμα επεξεργασίας γάλακτος. 
 
Συντάκτης: Νίκος Στούπης
 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News