Τι παίζει Σήμερα

Opening Party @ Tartaya,12/06/2021

Ώρα έναρξης: 05:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Το ιστορικό αρχοντικό του Κόντε στους Χωροεπισκόπους

Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και πυκνή βλάστηση σε ύψος 200 μέτρων στον ορεινό όγκο της Τρουμπέτας βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Χωρεπίσκοποι ή Χωροεπίσκοποι.  Οι Χωροεπίσκοποι είναι από τα βυζαντινά χωριά  της Κέρκυρας. 

Στην κορυφή ενός λόφου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας Κουκαμιώτισσας με το ψηλό καμπαναριό της. Απέναντι από την εκκλησία ξεχωρίζει το αρχοντικό του Κόντε.  Είναι γνωστό με την ονομασία αυτή καθώς ήταν το σπίτι  του γαιοκτήμονα  της περιοχής, το  οποίο ήταν το  μεγαλύτερο από τα άλλα του χωριού. 

Το ιστορικό αρχοντικό του Κόντε στους Χωροεπισκόπους

Αρχικά, το οικόπεδο ανήκε στον τότε Βενετό διοικητή (« Καστελλάνο) του Αγγελόκαστρου. Κατά τον 17ο αιώνα αξιοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία της οικογένειας Θεοτόκη από τους Καρουσάδες. Επρόκειτο για την οικογένεια του λογοτέχνη, Κωνσταντίνου Θεοτόκη. 

Αργότερα, το αρχοντικό περιήλθε στον Κόντε Βέγια Βούλγαρη. Το 1801 ο Κόντε Βούλγαρης  έκανε ριζικές αλλαγές κτίζοντας το από τα θεμέλια. Τότε, ακολούθησαν οι προσθήκες βοηθητικών χώρων όπως οι αποθήκες και οι στάβλοι.  Λέγεται ότι από τα παράθυρα της ανατολικής πλευράς του αρχοντικού ο μεγαλογαιοκτήμονας επέβλεπε αν τα μπουλούκια του ( εργάτες) δούλευαν στα κτήματά του. 

Το 1856 ο Βρετανός εικονογράφος και ποιητής, Edward Lear κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νησί φιλοξενήθηκε στο επιβλητικό αρχοντικό. Από τους πίνακες του βικτωριανού ζωγράφου πληροφορούμαστε ότι το αρχοντικό είχε τρεις ορόφους. Ωστόσο, ο τελευταίος όροφος γκρεμίστηκε μιας και είχε γίνει πολλές φορές στόχος κεραυνών. 

Το ιστορικό αρχοντικό του Κόντε στους Χωροεπισκόπους

Ακόμη, ιδιοκτήτης του έγινε μια σημαντική προσωπικότητα της Κέρκυρας, ο βουλευτής και συνιδρυτής του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος. Με το θάνατό του (1951) το σπίτι πουλήθηκε από τους κληρονόμους του στον Σπύρο Τζήλιο, κάτοικο του χωριού. 

Επίσης, στα χρόνια της Κατοχής οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν το αρχοντικό ως στρατώνα. Τέλος, δύο φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα το παλιό αρχοντικό  στέγασε το Δημοτικό σχολείο του χωριού. 

Πηγές: greece.terrabook.com, psxorepiskopon.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News