Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το επιβλητικό καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην καρδιά της παλιάς πόλης

Το επιβλητικό καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην καρδιά της παλιάς πόλης

Ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Ελλάδα. Είναι κτισμένος από το 1589 από την οικογένεια  Βούλγαρη. Εκτός από τον πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο, τις αξιόλογες εικόνες και την περίφημη οροφή του είναι εντυπωσιακό και  ορατό από κάθε σημείο της πόλης το πυργώδες καμπαναριό του.

Το επιβλητικό και κομψό καμπαναριό βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ναού και όπως και όλα τα πυργοειδή καμπαναριά της Κέρκυρας (« βενετσιάνικα » τα αποκαλούσαν οι παλιοί)  έχει και αυτό κόκκινο θόλο. Το ύψος του φτάνει τα 42 μέτρα. Ξεχωριστά είναι και τα τρία ζεύγη κωδώνων και το μεγάλο μπλε ωρολόγιο του.

Ως συμπλήρωμα του ιερού ναού του πολιούχου της Κέρκυρας, κτίστηκε το καμπαναριό  το 1620 και μοιάζει  με το καμπαναριό της Ελληνικής εκκλησίας της Βενετίας ( San Giorgio dei Greci), με την οποία κτίστηκαν την ίδια περίπου εποχή.

Στην αρχική του κατασκευή το εσωτερικό του χωριζόταν σε πολλούς ορόφους και το κλιμακοστάσιο ήταν ξύλινο. Το 1933 το κλιμακοστάσιο αντικαταστάθηκε με σιδερένιο με 103 σκαλοπάτια και οι όροφοι έγιναν τρεις.  Το σημερινό ρολόι τοποθετήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα την ίδια χρονική περίοδο με τρία πανομοιότυπα στην Ελλάδα.

Το επιβλητικό καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην καρδιά της παλιάς πόλης

Μέχρι τότε η καμπάνα του Αγίου ρύθμιζε την καθημερινότητα με τρία σημάματα : το πρωί όταν άνοιγε ο ναός, το μεσημέρι ακριβώς στις 12 και το βράδυ, την ώρα του Εσπερινού. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και με την καμπάνα του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Σε μια εποχή που τα ρολόγια ήταν σπάνια, η μέτρηση του χρόνου από τη μεγάλη καμπάνα για τους ντόπιους ήταν ιδιαιτέρως σημαντική. Το 1896 η παλιά καμπάνα αντικαταστάθηκε από μια άλλη κατασκευασμένη στην Κέρκυρα που φέρει το όνομα « Αγγελική».

Ακόμα και στις μέρες μας η καθημερινότητα στο ιστορικό κέντρο ρυθμίζεται από την καμπάνα του Αγίου στην κορυφή του τρούλου  που σημαίνει όλες τις ώρες και τα ημίωρα.

Το μεγάλο  καμπαναριό του προστάτη του νησιού που δεσπόζει σε όλη την Παλιά πόλη της Κέρκυρας όπως και τα υπόλοιπα  καμπαναριά  αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί λόγω της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητάς του, του ύψους του και της ιστορίας του.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης  

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News