Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Το Βυζαντινό μουσείο και η Παναγία της Αντιβουνιώτισσας στο Καμπιέλο

Στα παλαιότερα και πλουσιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας ανήκει και ο ναός της Παναγίας Αντιβουνιώτισσας. Ο ιστορικός ναός βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα επτανησιακής βασιλικής. Πήρε την ονομασία « Αντιβουνιώτισσα» χάρη στη θέση του ναού στο λόφο Αντιβούνι στην περιοχή Καμπιέλο στο ιστορικό κέντρο. Σύμφωνα με αρχειακές έρευνες προκύπτει ότι η οικοδόμηση του ναού είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 15ου αιώνα.

Το Βυζαντινό μουσείο και η Παναγία της Αντιβουνιώτισσας στο Καμπιέλο

Η Αντιβουνιώτισσα είναι από τους παλαιότερους ναούς της πόλης που κτίστηκε στο «μπόργο», έξω από το Παλαιό Φρούριο πριν η πόλη περιτειχιστεί από τους Βενετούς. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας οι περισσότεροι ναοί της Κέρκυρας ανήκαν σε Κερκυραϊκές οικογένειες. Σε συμβόλαιο του 1558 πληροφορούμαστε ότι ο ναός είναι κτητορικός και συναδελφικός. 

Το Βυζαντινό μουσείο και η Παναγία της Αντιβουνιώτισσας στο Καμπιέλο

Ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή οι νεκροί να θάβονται μέσα στις εκκλησίες. Στην Αντιβουνιώτισσα ανώτατοι κληρικοί και οικογένειες εύπορων Κερκυραίων διατηρούν οικογενειακούς τάφους είτε ως 

Το Βυζαντινό μουσείο και η Παναγία της Αντιβουνιώτισσας στο Καμπιέλο

«κτήτορες» είτε ως « αδελφοί». Πολλοί απ’ αυτούς είχαν ιδιοκτησιακή ή διαχειριστική σχέση με το ναό ενώ άλλοι ήταν αφιερωτές περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων. Ο ναός γνώρισε μεγάλη ακμή τον 17ο αιώνα όπου απέκτησε μεγάλη φήμη και κτηματική περιουσία. Το 1979 οι ιδιοκτήτριες οικογένειες Μυλωνοπούλου, Ριζικάρη και Σκάρπα παραχωρούν στο Ελληνικό Δημόσιο το συγκρότημα της Αντιβουνιώτισσας με τα κειμήλια και τις εικόνες. Σήμερα, η Αντιβουνιώτισσα συνδυάζει δύο λειτουργίες στον ίδιο χώρο, του ναού και του μουσείου και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει έργα από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Μέσα σ’ αυτά υπάρχουν εικόνες σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Μιχαήλ Δαμασκηνός και ο Εμμανουήλ Τζανές.

Στα παλαιότερα εκθέματα του Βυζαντινού μουσείου της Αντιβουνιώτισσας είναι η εικόνα της Θεοτόκου Οδηγήτριας του 15ου αιώνα, δείγμα της Μακεδονικής σχολής. Επίσης, σημαντικής αξίας είναι και η εικόνα των Αγίων Σεργίου, Βάκχου και Ιουστίνης του Μιχαήλ Δαμασκηνού, ο Επιτάφιος του Τζανφουρνάρη, εικόνες του Λαμπάρδου, του Ιερεμία Παλλαδά κα.

Πηγές: antivouniotissamuseum.gr, exploringbyzantium.gr,terrabook.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News