Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το Βρετανικό νοσοκομείο στο Παλαιό Φρούριο και οι ιστορίες μυστηρίου

Στο Παλαιό φρούριο του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας ανάμεσα από τις δύο κορυφές του ξεχωρίζει ένα πέτρινο κτίριο κτισμένο στα χρόνια της Αγγλικής « προστασίας».   Πρόκειται για το βρετανικό νοσοκομείο που κτίστηκε το 1835  για την περίθαλψη  του αγγλικού στρατού της Κέρκυρας. 

Κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους και τους συμμάχους του για τη μεταφορά κάποιων από τους τραυματίες των μαχών. Το 1940 η διοίκηση του νοσοκομείου παραδίδεται στον ελληνικό στρατό που βρισκόταν στην Κέρκυρα. 

Το Βρετανικό νοσοκομείο στο Παλαιό Φρούριο και οι ιστορίες μυστηρίου

Ένα χρόνο αργότερα με την παράδοση του νησιού στους Ιταλούς χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο και στρατηγείο των κατοχικών δυνάμεων. Επιπλέον, η πίσω αυλή χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εκτελέσεων. Στα ιταλικά αρχεία της εποχής αναφέρεται ότι κάποια δωμάτια του νοσοκομείου χρησιμοποιήθηκαν ως θάλαμοι βασανιστηρίων για υπόπτους και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων. Άλλωστε, σε κάποιο δωμάτιο του ισογείου υπάρχει μια τρύπα στο πάτωμα που οδηγεί σε ένα μικρό υπόγειο, όπου λέγεται ότι εκεί έριχναν τα πτώματα των εκτελεσθέντων και όσων δεν κατάφερναν να επιβιώσουν από τα βασανιστήρια. 

Στον γερμανικό βομβαρδισμό της 14ης Σεπτεμβρίου, το νοσοκομείο κάηκε ολοσχερώς παρασύροντας στο θάνατο σχεδόν όλους όσους βρίσκονταν μέσα. Ο γερμανικός στρατός καταλαμβάνοντας το νησί αφού το ανακαίνισε το χρησιμοποίησε όπως ακριβώς και οι Ιταλοί.

Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ανακαινίστηκε πάλι από τον ελληνικό στρατό με σκοπό να λειτουργήσει ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Στη συνέχεια, στο κτίριο έμειναν μόνο οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες του στρατού ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 εγκαταλείφθηκε. Το 1985 το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την παραχώρησή του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να εγκατασταθεί εκεί το τμήμα Ιστορία. Η ανακατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. 

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούμε στο μυστήριο που περιβάλει το κτίριο αυτό από τις ιστορίες των ντόπιων. Σύμφωνα μ’ αυτές, οι ταλαιπωρημένες ψυχές των ανθρώπων που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν εκεί δεν μπορούν να ηρεμήσουν και να ξεχάσουν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουν ακούσει ήχους από αλυσίδες που σέρνονται και κραυγές και  έχουν δει  σκιές διαπερνούν τους τοίχους. 

Ακόμη, υπάρχουν μαρτυρίες κάποιων για ήχους πυροβολισμών, ομιλίες και κλάματα ενώ άλλοι να βλέπουν να διαδραματίζεται μπροστά τους η « εκτέλεση» στην πίσω αυλή του νοσοκομείου. 

Επίσης, φημολογείται ότι στο βρετανικό νοσοκομείο γίνονταν πειράματα καταπολέμησης φόβου σε ψυχικά ασθενείς αλλά και ότι  ήταν τόπος συνάντησης μυστικιστικών οργανώσεων. 

Πηγές: metafysiki-pylh.blogspot.com, newsbomb.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News