Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το αρχοντικό Τριβόλι του 18ου αιώνα στους Ρουμανάδες

Στη νότια Κέρκυρα στο μικρό χωριό Ρουμανάδες  κτισμένο σε μια καταπράσινη πεδιάδα βρίσκεται ένα παλιό αρχοντικό με ιστορία.  Πρόκειται για την αγροικία της οικογένειας Τριβόλη χτισμένη πάνω σε λόφο και βρίσκεται λίγο πριν από το χωριό. 

Η οικογένεια Τριβόλι ήταν από τις γνωστές οικογένειες τιμαριούχων, η οποία κατείχε στο παρελθόν πολλές  εκτάσεις στη νότια Κέρκυρα.  Για την οικογένεια αυτή οι ντόπιοι έλεγαν μόνο καλά λόγια. 

Το αρχοντικό αυτό λειτουργούσε ως κέντρο διοίκησης  και διεύθυνσης γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ενώ τα κύρια προϊόντα του ήταν το γάλα, το τυρί, το κρέας, το ελαιόλαδο και το καλαμπόκι. 

Το αρχοντικό Τριβόλι του 18ου αιώνα στους Ρουμανάδες

Σύμφωνα με τον τελευταίο του κληρονόμο, Σπύρο Τριβόλη δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία που οικοδομήθηκε το αρχοντικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξεκίνησε να χτίζεται από κάποιο μέλος της οικογένειας Τριβόλη στα μέσα του 18ου αιώνα. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αρχιτεκτονική της οικίας έχει αρκετά βενετσιάνικα στοιχεία μιας ξεκίνησε να χτίζεται στα τέλη της Ενετοκρατίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το κόκκινο χρώμα του που ταιριάζει απόλυτα με το πράσινο φόντο των ελαιώνων. Η επιλογή του χρώματος δεν έγινε τυχαία. Αντίστοιχα σπίτια στην Τοσκάνη φέρουν το κόκκινο χρώμα.  

Η έκταση της αγροικίας φτάνει περίπου τα 500 τμ καθώς μέσα στο κτήμα υπάρχουν ένα ελαιοτριβείο, μια αποθήκη και ένα στάβλος. Τα κτίσματα αυτά προστέθηκαν αργότερα. Τα πρώτα χρόνια χτίστηκε μια αποθήκη κρασιού και στη συνέχεια προστέθηκαν νέοι όροφοι. Οι τελευταίες προσθήκες έγιναν το 1920. 

Επιπλέον, κοντά στην είσοδο της οικίας έχουν διατηρηθεί πέντε πολεμίστρες, οι οποίες προστάτευαν την οικογένεια από τους ληστές. Ακόμα, υπάρχουν τρεις καταπακτές όπου ανεβοκατέβαιναν από το κυρίως σπίτι στις αποθήκες του ισογείου. Χάρη σε μια απ’ αυτές το 1943 ο αδερφός του παππού του Σπύρου Τριβόλη σώθηκε από τους Γερμανούς. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εντυπωσιακό αρχοντικό αποτέλεσε το 1984 ιδανικό σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας « Η τιμή της αγάπης» της Τώνιας Μαρκετάκη. Η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη « Η τιμή και το χρήμα». 

Στις μέρες το αρχοντικό της οικογένειας Τριβόλη έχει ανακαινιστεί ενώ ένα μικρό μέρος της οικίας  ενοικιάζεται από το 2013 με έγκριση του ΕΟΤ.

Πηγές: greece.terrabook.com, propaganda.gr, corfiatikoanagnosma.blogspot.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

 

 

 

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News