Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Θωμάς Φλαγγίνης: Ο Κερκυραίος ευεργέτης και το Φλαγγίνιο Φροντιστήριο

Θωμάς Φλαγγίνης: Ο Κερκυραίος ευεργέτης και το Φλαγγίνιο Φροντιστήριο

Ο Θωμάς Φλαγγίνης, γιος του Απόστολου Θωμά από την Κέρκυρα και της Μαρίας Φλαγγίνη από την Κύπρο, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1579. Ο πατέρας του κατείχε μια σημαντική θέση στην ελληνική κοινότητα της Βενετίας. Πέθανε πολύ νέος και έτσι ο μικρός Θωμάς μεγάλωσε με τη μητέρα του και τον θείο του, Βενέδικτο Φλαγγίνη. Αυτός ήταν και ο λόγος που υιοθέτησε το επώνυμο Φλαγγίνη.

Θωμάς Φλαγγίνης: Ο Κερκυραίος ευεργέτης και το Φλαγγίνιο Φροντιστήριο

Με υποτροφία αναχώρησε για τη Βενετία για σπουδές. Εκεί σπούδασε την επιστήμη της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα. Αμέσως ξεχώρισε μεταξύ των φοιτητών του Πανεπιστημίου «για τη λιτότητα του βίου, την ταπεινότητα των ηθών και την μετά ζήλου μάθησιν» όπως γράφει χαρακτηριστικά ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σάθας. Έτσι αναγορεύτηκε διδάκτορας του Κανονικού και Αστικού Δικαίου. Σε νεαρή ηλικία αναμείχθηκε στη διοίκηση της ελληνικής παροικίας της Βενετίας. Παράλληλα, άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στο οποίο διέπρεψε και σε συνδυασμό με κτηματομεσιτικές δραστηριότητες, έφτιαξε μεγάλη περιουσία.

Από νωρίς άρχισε να διαθέτει σημαντικά ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα εξαγόρασε αιχμαλώτους Έλληνες  από τους Τούρκους και  προίκισε άπορα κορίτσια και υπήρξε ιδρυτής ελληνικού νοσοκομείου στη Βενετία.

Θωμάς Φλαγγίνης: Ο Κερκυραίος ευεργέτης και το Φλαγγίνιο Φροντιστήριο

Η σημαντικότερη προσφορά του στο τότε σκλαβωμένο ελληνικό έθνος ήταν η ίδρυση και η συντήρηση ελληνικού γυμνασίου στο μέγαρο που χτίστηκε πλάι στο ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία, μετά από επιθυμία δική του στη διαθήκη του λίγο πριν το θάνατό του.  Το Φλαγγινιανό Γυμνάσιο ή Φροντιστήριο άρχισε να λειτουργεί  το 1665 όπου μαθήτεψαν και δίδαξαν πολλοί από τους διαπρεπέστερους Έλληνες λόγιους και της Τουρκοκρατίας, όπως ο Μεθόδιος Ανθρακίτης, ο Ηλίας Μηνιάτης κ.ά. Προτεραιότητα είχαν οι  άποροι μαθητές  με καταγωγή από την Κέρκυρα και την Κύπρο. Τα μαθήματα που διδάσκονταν ήταν τα εξής: γραμματική, ρητορική, φιλοσοφία, λογική, θεολογία, μαθηματικά και γεωγραφία. Σημαντικός αριθμός των αποφοίτων της σχολής συνέχιζε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της γειτονικής Πάδοβας. Στα 132 χρόνια λειτουργίας του φοίτησαν περίπου 550 μαθητές. Παράλληλα αποτέλεσε κέντρο εκδοτικής δραστηριότητας με έργα όπως η τετράτομη « Εγκυκλοπαίδεια Φιλολογική» ( 1710). Σήμερα στο κτίριο αυτό στεγάζεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, το μόνο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο Θωμάς Φλαγγίνης με τη στήριξη του στα Ελληνικά Γράμματα την περίοδο της Τουρκοκρατίας  επάξια θεωρείται ως ένας  σημαντικός προστάτης της πνευματικής κληρονομιάς του έθνους.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News