![]() |
Τα δαμάσκο στα παράθυρα της παλιάς πόλης από τα χρόνια της Βενετοκρατίας
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 14.04.20
Το δαμάσκο είναι κεντημένο ύφασμα (στόφα) με κρόσσια στο χρώμα του χρυσού, το οποίο βλέπουμε να κρέμονται στα παράθυρα και τα μπαλκόνια της παλιάς πόλης της Κέρκυρας τις ημέρες που περνούν από κάτω οι λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας (Κυριακή της Ορθοδοξίας - Αναστήλωση των εικόνων), τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι, το βράδυ της Αναστάσεως καθώς και Θεομητορικές (Παναγίας) λιτανείες.
Τα υφάσματα αυτά είναι κεντημένα με την τεχνική της "στόφας", δηλαδή ανάγλυφο κέντημα και απεικονίζουν διάφορες παραστάσεις, που χρησιμοποιούνται και στην Ορθόδοξη αγιογραφία, με πολύτιμες κλωστές και λέγεται δαμάσκο επειδή προέρχονται από τη Δαμασκό και τα έφερναν την παλαιά εποχή, αλλά και γιατί είναι συνήθως σε χρώμα δαμασκηνί ή πορφυρούν.
Υπάρχουν βέβαια και χωρίς κεντήματα, απλά δαμάσκο, πάντα όμως στα παραπάνω χρώματα. Το έθιμο κρατάει από τη Βυζαντινή εποχή που τα κρεμούσαν σε διάφορες θρησκευτικές αλλά και θριαμβευτικές ή ονομαστικές των Αυτοκρατόρων γιορτές. Από τους Βυζαντινούς το πήραν οι Βενετοί, που είχαν τότε πολιτισμικές σχέσεις και εν συνεχεία οι Βενετοί το μετέφεραν στην Κέρκυρα όπου και διατηρείται μέχρι σήμερα.
Πληροφορίες από wikipedia