Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Τα δαμάσκο στα παράθυρα της παλιάς πόλης από τα χρόνια της Βενετοκρατίας

Το δαμάσκο είναι κεντημένο ύφασμα (στόφα) με κρόσσια στο χρώμα του χρυσού, το οποίο βλέπουμε να κρέμονται στα παράθυρα και τα μπαλκόνια της παλιάς πόλης της Κέρκυρας τις ημέρες που περνούν από κάτω οι λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας (Κυριακή της Ορθοδοξίας - Αναστήλωση των εικόνων), τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι, το βράδυ της Αναστάσεως καθώς και Θεομητορικές (Παναγίας) λιτανείες.

Τα υφάσματα αυτά είναι κεντημένα με την τεχνική της "στόφας", δηλαδή ανάγλυφο κέντημα και απεικονίζουν διάφορες παραστάσεις, που χρησιμοποιούνται και στην Ορθόδοξη αγιογραφία, με πολύτιμες κλωστές και λέγεται δαμάσκο επειδή προέρχονται από τη Δαμασκό και τα έφερναν την παλαιά εποχή, αλλά και γιατί είναι συνήθως σε χρώμα δαμασκηνί ή πορφυρούν.

Τα δαμάσκο στα παράθυρα της παλιάς πόλης από τα χρόνια της Βενετοκρατίας

Υπάρχουν βέβαια και χωρίς κεντήματα, απλά δαμάσκο, πάντα όμως στα παραπάνω χρώματα. Το έθιμο κρατάει από τη Βυζαντινή εποχή που τα κρεμούσαν σε διάφορες θρησκευτικές αλλά και θριαμβευτικές ή ονομαστικές των Αυτοκρατόρων γιορτές. Από τους Βυζαντινούς το πήραν οι Βενετοί, που είχαν τότε πολιτισμικές σχέσεις και εν συνεχεία οι Βενετοί το μετέφεραν στην Κέρκυρα όπου και διατηρείται μέχρι σήμερα.

Πληροφορίες από wikipedia

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News