Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Σπύρος Δελλής: ο Κερκυραίος στρατηγός που με τη δράση του σώθηκε η Λευκωσία

Σπύρος Δελλής: ο Κερκυραίος στρατηγός που με τη δράση του σώθηκε η Λευκωσία

Ανδρεία και ανυπέρβλητο θάρρος είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν απόλυτα  σε έναν αγωνιστή μάχιμο αξιωματικό όπως είναι ο Κερκυραίος στρατηγός Σπυρίδων Δελλής. Η δράση του είναι συνδεδεμένη με τα γεγονότα της τραγωδίας της Κύπρου το 1974. Χάρη στην αυτοθυσία τη δική του αλλά και των 300 στρατιωτών του η Λευκωσία έμεινε ελεύθερη από την τουρκική εισβολή.

Ο Σπύρος Δελλής αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός πεζικού από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1961. Ακόμη, αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου, τη Σχολή Διοικήσεως  και επιτελών των ΗΠΑ, τη Σχολή Αμφιβίων Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και  τη Σχολή Επικοινωνιών των ΗΠΑ.

Υπηρέτησε στην Ελληνική Δύναμη της Κύπρου ( ΕΛΔΥΚ) από το 1973 έως το 1975 και έζησε τα γεγονότα πριν  και μετά τη  εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Στο βιβλίο του “Η αυτοθυσία της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου” ( 2012) μετά από πολύχρονη έρευνα και ενδελεχή μελέτη περιγράφει όλο το παρασκήνιο των τραγικών γεγονότων της εισβολής όπως τα έζησε ο ίδιος. Οι μαρτυρίες, τα βιώματα, οι νεκροί, η αυτοθυσία των στρατιωτών και οι κακοί χειρισμοί της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας περιγράφονται αναλυτικά.

Αξίζει να αναφέρουμε τα γεγονότα της β΄φάσης του Αττίλα και τη καθοριστική δράση του Σπύρου Δελλή.  Εκείνες τις μέρες του είχαν αναθέσει τη Μονάδα του  Λόχου Διοικήσεως. Ο ρόλος του λόχου αυτού ήταν βοηθητικός και οι στρατιώτες του δεν ήταν εκπαιδευμένοι για πόλεμο. Οι 300 στρατιώτες του ήταν  μουσικοί, διαβιβαστές, γραφείς, μάγειροι και τεχνίτες.

Ωστόσο, ο Σπύρος Δελλής κατάφερε να τον μετατρέψει σε μάχιμο λόχο και να φέρει εις πέρας επιτυχώς μάχες στην πρώτη γραμμή.

Το πρωινό της 14ης Αυγούστου απέτυχαν δύο φορές  οι τουρκικές επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων κατά της τοποθεσίας του Λόχου Διοικήσεως ενώ στόχος τους ήταν η προέλαση τους στα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας και η κατάληψη της.

Την επόμενη μέρα με τις μεθοδευμένες ενέργειές του ο στρατηγός Δελλής εξουδετέρωσε για άλλη μια φορά τον εχθρικό στόχο.

Στις 16 Αυγούστου οι τουρκικές ρουκέτες και οι βόμβες “ ναπάλμ” μετέτρεψαν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ σε ‘ κόλαση”. Εντούτοις, ο στρατηγός Δελλής και ο αντιναύαρχος Κόκας κατάφεραν να κατευθύνουν τα τουρκικά αεροσκάφη ώστε να πλήξουν τις δικές τους θέσεις.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του στρατηγού Δελλή στη μάχη ήταν όταν είχε βρεθεί σε όρυγμα και εχθρικό άρμα πέρασε από πάνω του.

Για να παραμείνει η Λευκωσία ελεύθερη ο Λόχος Διοικήσεως αλλά και οι υπόλοιποι λόχοι είχαν απώλειες: νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι.

O Σπύρος Δελλής δεν παραλείπει σήμερα να κάνει αναφορά στους στρατιώτες που θυσιάστηκαν και  μιλά με σεβασμό για την προσφορά τους στο πεδίο της μάχης.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News