Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

San Giacomo: ένα επιβλητικό αρχιτεκτονικό κόσμημα στην καρδιά της παλιάς πόλης

Αναμφίβολα, ένα από τα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα του ιστορικού κέντρου που έλκει τα βλέμματα όλων των επισκεπτών είναι το San Giacomo. Χτισμένο το 1690 παραμένει ακόμα και σήμερα ένα στολίδι αναγεννησιακού ρυθμού. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι για πολλά χρόνια αποτέλεσε κοιτίδα του Επτανησιακού πολιτισμού.

 

San Giacomo: ένα επιβλητικό αρχιτεκτονικό κόσμημα στην καρδιά της παλιάς πόλης

Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από λαξευτή σινιώτικη πέτρα με θέματα από τη ζωή και τη μυθολογία της Κέρκυρας. Η εξωτερική του όψη είναι διακοσμημένη με αψίδες και μπαρόκ γλυπτά. Ο μηχανικός που το σχεδίασε παραμένει άγνωστος.

Η οικοδόμηση του άρχισε το 1663 με σκοπό την ίδρυση Εντευκτηρίου (Στοάς) όπου θα συγκεντρώνονταν τα μέλη της τάξης των ευγενών να ανταλλάσουν απόψεις και να ψυχαγωγούνται σύμφωνα με το πρότυπο της μητρόπολης και άλλων ιταλικών πόλεων της Αναγέννησης.

 Το 1720 ο Γενικός Προβλεπτής της Ανατολής αποφασίζει να μετατρέψει τη Στοά σε θέατρο προς τέρψη των αξιωματικών του στόλου της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Το θέατρο πήρε την ονομασία «Nobile Teatro di San Giacomo» εξαιτίας της Μητρόπολης των Καθολικών ( Duomo) που ήταν δίπλα και ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιάκωβο.

Στο θέατρο San Giaccomo παίχτηκε για πρώτη φορά όπερα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και εκεί έγινε η αρχή για το λυρικό θέατρο της Κέρκυρας. Στη σκηνή του San Giakomo φιλοξενήθηκαν μελοδραματικές παραστάσεις αλλά και δράματα και κωμωδίες    Το κοινό της Κέρκυρας είχε την τιμή να απολαύσει τις πιο διάσημες όπερες όπως Traviata, Nabuco, Normaκ.α.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι καλλιτέχνες που είχαν τη φιλοδοξία να κάνουν λαμπρή καριέρα στα ιταλικά 

San Giacomo: ένα επιβλητικό αρχιτεκτονικό κόσμημα στην καρδιά της παλιάς πόλης

θέατρα θεωρούσαν απαραίτητη προϋπόθεση την αναγνώριση τους από το κοινό του San Giaccomo. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η ιταλική φράση «Applauditi Corfu», που σημαίνει «χειροκροτήθηκα στην Κέρκυρα».

Το 1902 το θέατρο μετατράπηκε σε δημαρχείο με σχέδια του μηχανικού Σερπιέρη. Ως δημαρχείο λειτούργησε μέχρι και το 2009 όπου λόγω των σύγχρονων απαιτήσεων του δήμου, το δημαρχείο μεταφέρθηκε στην λεωφόρο Αλεξάνδρας στο Μαράσλειο.

Στη συνέχεια για ένα χρονικό διάστημα έως το καλοκαίρι του 2014 το San Giacomo στέγασε σημαντικές υπηρεσίες του δήμου. Από εκεί και έπειτα ο ρόλος ως  δημαρχείου εξασθένησε.

 Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News