Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα

Ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα

Ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 ο πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονείται από τον Κωνσταντίνο και Γιώργο Μαυρομιχάλη λίγο πριν την είσοδό του στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Το άψυχο σώμα του Κερκυραίου πολιτικού μεταφέρθηκε από το πλήθος στο Κυβερνείο του Ναυπλίου. Δύο ώρες μετά τη δολοφονία πραγματοποιήθηκε νεκροψία από τους γιατρούς Σπύρο Καρβελά, φίλο του Καποδίστρια, τον Δ. Τράϊμπερ, τον Α. Παπαδόπουλο- Βρετό και Ν. Μαράτο. Σύμφωνα με την έκθεση, ο θάνατος προήλθε από τραύματα στην ινιακή χώρα και τη δεξιά κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια, ακολούθησε μέσα σε λίγες ώρες η ταρίχευση του από τον φίλο του Καποδίστρια, τον Ιταλό φιλέλληνα, Βονιφάτιο Βοναφίν. Τα σπλάχνα του νεκρού τοποθετήθηκαν σε πολυτελή θήκη και θάφτηκαν κάτω από το Άγιο Βήμα του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα. Η σορός του Κυβερνήτη μεταφέρθηκε σε γυάλινο φέρετρο και τοποθετήθηκε στην είσοδο του Κυβερνείου. Για σαράντα ημέρες η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν απ’ όλη την χώρα για να ασπαστούν και να τιμήσουν τον Κυβερνήτη τους. Η κηδεία του έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1831. Έπειτα, η σορός του Κυβερνήτη τοποθετήθηκε στα αριστερά του Ιερού Βήματος του Αγίου Γεωργίου.

Ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα

Στις 28 Μαρτίου ο αδελφός του θανόντα, Αυγουστίνος μετέφερε τη σορό του με πλοίο στην Κέρκυρα. Μιας και η οικογένεια Καποδίστρια είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Μονή Πλατυτέρας στην πόλη της Κέρκυρας εκεί ενταφιάστηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Στον τάφο υπάρχει η λιτή επιγραφή « Ι.Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Στον χώρο αυτό βρίσκονται και οι τάφοι του Αντωνίου – Μαρία Καποδίστρια ( πατέρα του Κυβερνήτη) του αδερφού του, Αυγουστίνου, του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Φώτου Τζαβέλα και του λόγιου Ανδρέα Μουστοξύδη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών του τσάρου είχε δωρίσει στη μονή το κάλυμμα και το περίβλημα της ιερής εικόνας της Παναγίας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται τον τάφο του Καποδίστρια για να δουν που βρίσκεται η ταριχευμένη σορός του και να τον τιμήσουνε με ένα λουλούδι.

Πηγές: mixanitouxronou.gr,Wikipedia, argolika.gr, religiousgreece.gr

Σύνταξη: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News