Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Σταυρός του Παλαιού Φρουρίου: μέσο επικοινωνίας των πλοίων στο παρελθόν

Ο Σταυρός του Παλαιού φρουρίου: σημερινό σύμβολο κατάνυξης, αλλοτινό μέσο επικοινωνίας των πλοίων

Αναμφίβολα η επιβλητική παρουσία του σταυρού στην ακρόπολη του Παλαιού Φρουρίου προσδίδει στην ατμόσφαιρα των ημερών Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα κάτι το συμβολικό. Φωτισμένος με το μωβ χρώμα συμβολίζει το πένθος της Μεγάλης εβδομάδας ενώ το λευκό φως την Ανάσταση.

Ωστόσο, αν και έχει συνδεθεί με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης, ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάστηκε ήταν άλλος. Ως παράκτιος σηματοφόρος  για πολλά χρόνια αποτελούσε ένα μέσο επικοινωνίας  με τα πλοία που έπλεαν παράλληλα και σε μικρή απόσταση από το Παλαιό φρούριο. Επίσης, ειδοποιούσε για την άφιξη και την αναχώρηση των καραβιών από το λιμάνι.

Ο Σταυρός του Παλαιού Φρουρίου: μέσο επικοινωνίας των πλοίων στο παρελθόν

Με βάση τον «Διεθνή κώδικα σημάτων» του 1840 μεταβιβάζονταν ναυτιλιακές οδηγίες και μετεωρολογικές πληροφορίες στα διερχόμενα πλοία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας μέσω του ιστού του σηματοφόρου.

Αργότερα, με την εμφάνιση του ασύρματου τηλεγράφου ο σταυρός (σηματοφόρος)  χρησιμοποιήθηκε για  την  αναγγελία μέσω σημάτων  της εμφάνισης των  καραβιών  που έπλεαν  προς το λιμάνι και της διεύθυνσης από την οποία έρχονταν.

Ο Σταυρός του Παλαιού Φρουρίου: μέσο επικοινωνίας των πλοίων στο παρελθόν

Αρκετές σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση του ως σηματοφόρου αντλούμε από τον Κερκυραίο χρονικογράφο, Παναγιώτη Σαμαρτζή ο οποίος στις «Καθημερούσιες Ειδήσεις»  του κατέγραφε με λεπτομέρειες και τη μορφή ημερολογίου τα σημαντικά γεγονότα του νησιού από το 1854 έως το 1867. Σύμφωνα μ’ αυτόν, η αρχική του κατασκευή πρέπει να ήταν ξύλινη και στο 1867 να έγιναν εργασίες βελτίωσης.

Ακόμη, για την ακριβή χρονολογία της αρχικής κατασκευής του σηματοφόρου δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η σημερινή μεταλλική κατασκευή του είναι από το 1904.

Σήμερα ο σταυρός του Παλαιού φρουρίου αποτελεί σημείο αναφοράς και  θαυμασμού τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Προσφέρει κυρίως στον επισκέπτη την καλύτερη θέα της πόλης, των βουνών της Ηπείρου και του θαλάσσιου περάσματος ως την απέναντι στεριά.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News