Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο «Πόρφυρας» και το συγκλονιστικό περιστατικό που ενέπνευσε το Σολωμό

 Δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλοι ποιητές  εμπνέονται από ένα πραγματικό περιστατικό που τους έχει συγκλονίσει ή συγκινήσει σε βάθος. Από ένα τέτοιο περιστατικό εμπνεύστηκε και ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός και έγραψε το ποίημα « Ο Πόρφυρας».

Ο «Πόρφυρας» και το συγκλονιστικό περιστατικό που ενέπνευσε το Σολωμό

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1847 όταν το βρετανικό 36ο τάγμα του Worcestershire καταφθάνει με πλοία στην Κέρκυρα και εγκαθίσταται στο Παλαιό Φρούριο. Ένα απόγευμα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς  μια παρέα στρατιωτών του τάγματος κολυμπούν στο βορινό τμήμα του Φρουρίου, στο Μανδράκι. Ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκεται και ο δεκαεννιάχρονος στρατιώτης WilliamMills. Εκεί ο άτυχος στρατιώτης έρχεται αντιμέτωπος με έναν πόρφυρα ( είδος καρχαρία) και χάνει τη ζωή του άδοξα. Για το δραματικό αυτό γεγονός θα δημοσιευτεί άρθρο στην Κερκυραϊκή εφημερίδα « Εφημερίς των Ιονίων νήσων» στις 24 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εποχής, τραυματίστηκε και ένας άλλος στρατιώτης ενώ στο συγκεκριμένο σημείο έσπευσαν λέμβοι  με σκοπό να βοηθήσουν τον άτυχο νεαρό Βρεττανό .   

Το  σπίτι του Ζακυνθινού ποιητή απείχε μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια και το τραγικό αυτό γεγονός ήταν το έναυσμα για να γράψει το 1849 το ποίημα  « Ο Πόρφυρας». Στο ποίημα αυτό ο δημιουργός παρουσιάζει το διπλό ρόλο της φύσης. Από τη μια η ανυπέρβλητη εικόνα της όμορφης θάλασσας και από την άλλη ο θανάσιμος κίνδυνος που ενέχει. Ο ήρωας του ποιήματος βρίσκεται σε μια κατάσταση πλήρους ευδαιμονίας απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης. Η απόλυτη χαρά που νιώθει για τη ζωή ο νεαρός στρατιώτης διακόπτεται από την ορμητική εμφάνιση του καρχαρία. Στο τέλος του ποιήματος, ο Σολωμός θρηνεί για τον πρόωρο θάνατο  του νεαρού υπενθυμίζοντας  την ομορφιά και τη νεότητά του.

Το ποίημα έμεινε αποσπασματικό και για την κατανόηση του οι μελετητές βασίστηκαν στις πληροφορίες που έδωσε ο Ιάκωβος Πολυλάς στα « Προλεγόμενα». Στο ποίημα αυτό είναι ολοφάνερη  η υψηλή  ποιότητα  και η καθαρότητα της έκφρασης του σολωμικού λόγου. 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News