Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Ναός της Ήρας στο Μον Ρεπό: από τους σημαντικούς ναούς της Αρχαίας Κέρκυρας

Μέσα στο καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς ναούς της αρχαίας Κέρκυρας. Ο λόγος για το ναό της Ήρας ή Ηραίον, έναν από τους πιο περίτεχνα διακοσμημένους της αρχαϊκής Ελλάδας. 

Σήμερα κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του στο χαμηλό λόφο, στα νοτιοδυτικά του κτήματος του Μον Ρεπό, θα αντικρύσει τα ερείπια του ναού, του οποίου η οροφή αποτέλεσε το πιο φιλόδοξο έργο κατασκευής στέγης της εποχής του. 

Η διακόσμηση της οροφής του ναού περιλάμβανε μεγάλες μορφές τερακότας όπως λιοντάρια και γοργόνεια ζωγραφισμένα με έντονο χρώμα από τεχνίτες με έμπνευση από παραδόσεις μύθων της Μεσογείου. 

Ο Ναός της Ήρας στο Μον Ρεπό: από τους σημαντικούς ναούς της Αρχαίας Κέρκυρας

Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο διενεργήθηκαν από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχαιολόγου Dorpfeld (Δαίρπφελδ) ανάμεσα στο 1912 και 1914. Κατά τη δεκαετία του 1960 οι ανασκαφές από την Αρχαιολογική υπηρεσία επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ιερού για το οποίο  είχαμε αναφορές  από αρχαίους συγγραφείς όπως ο Θουκυδίδης.

Ο μεγάλος ναός με την πήλινη στέγη κτίστηκε γύρω στα 610 π.Χ .  και ήταν αφιερωμένος στην Ήρα « Ακραία». Το προσωνύμιο αυτό είχε να κάνει με τη θέση του ιερού στην άκρη της Χερσονήσου του Κανονιού. Το Ηραίον ήταν ορατό στα πλοία που πλησίαζαν την ακτή της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας. 

Προς τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. στα χρόνια της εμφύλιας διαμάχης μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών καταστράφηκε από πυρκαγιά. Γύρω στο 400 π.Χ. στις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν ανεγέρθη νέος μεγάλος ναός με μαρμάρινη στέγη και κατασκευάστηκε αναλημματικός περίβολος. Κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. προστέθηκαν άλλα δύο κτίσματα εκτός του περιβόλου και μια πλακόστρωτη οδός. 

Η ιστορία του Ηραίου μέσα στο χρόνο σταματά τον 1ο αιώνα π.Χ. όταν ο Αγρίππας λίγο πριν την ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) καταλαμβάνει και λεηλατεί την Κέρκυρα. 

Στην Ενετοκρατία το αρχαίο υλικό από τις καταστροφές χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των οχυρωματικών έργων της πόλης. 

Στις μέρες μας σώζεται ένα μόνο μικρό μέρος της αρχικής έκτασης του ιερού. 

Πηγές: odysseus.culture.gr, wikipedia.org

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News