Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Ο Μαρκάς: Η αγορά της Σπηλιάς και η ιστορία της, 1819-1941

Η αγορά της Σπηλιάς, ο γνωστός Μαρκάς χτίστηκε από τους Βρετανούς το διάστημα 1819-23. Το κατασκέυσε ο Ναπολιτάνος μηχανικός Pietro Sadier τον οποίο είχε φέρει από τη Νάπολι ο συνταγματάρχης Robinson. Ο τελευταίος υπήρξε πρώην διοικητής στολίσκου του βασιλέως της Ναπόλεως κατά τη διάρκεια κατοχής της Σικελίας από τους Άγγλους . Όταν το νησί εκκενώθηκε ο Robinson ήρθε στην Κέρκυρα με διαταγή του Maitland φέρνοντας μαζί του το στολίσκο του, τους ναυτικούς και τους τεχνίτες του.  Ο Maitland τον διόρισε Υπουργό οικονομικών και υπεύθυνο του λιμανιού. Παράλληλα έγινε προμηθευτής υλικών και προσωπικού, κατασκευαστής οδών κ.ά

Ο Μαρκάς: Η αγορά της Σπηλιάς και η ιστορία της, 1819-1941

Ο Robinson κατηγορήθηκε για οικονομικές ατασθαλίες μεταξύ αυτών και η χρέωση υλικών για την κατασκευή του ανακτόρου της Σπιανάδας τα οποία όμως διοχέτευε στην κατασκευή της αγοράς με ζημιά του δημοσίου ταμείου που πλήρωνε τα υλικά αυτά δύο φορές. Εκτελεστής της κατασκευής ήταν ο P. Sadier. Τα σχέδια όμως του κτιρίου ανήκαν στον Έλληνα στρατιωτικό μηχανικό Φίλιππο Πετριτσόπουλο, προιστάμενο της δημόσια τεχνικής υπηρεσίας του κράτους των Ιονίων. Ο Πετριτσόπουλος σχεδίασε το κτίριο σε μίμηση της αγοράς του Θησείου (Ναός Ηφαίστου).

Το κτίριο άλλαξε μορφή το 1890 περίπου. Το σχήμα του από τετράγωνο έγινε πεταλοειδές, πιθανόν για αύξηση της χωρητικότητας, τοποθετήθηκε σκεπή ενώ η είσοδος μεταφέρθηκε στην Ανατολική πλευρά , από τη Δυτική όπου βρισκόταν πριν και στην επίσκεψή της τοποθετήθηκε ρολόι.  Τη μορφή αυτή διατήρησε μέχρι το βομβαρδισμό του από τους Ιταλούς το χειμώνα 1940-41 και την κατεδάφισή του.

markas3 markasesoterika markasisopedomenos

 Σπάνιες Φωτογραφίες από το βομβαρδισμό αναρτημένες από τον Θεόδωρο Μεταλληνό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Πηγή: http://www.corfuhistory.eu/?p=1960

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News