Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Ο καταπράσινος κήπος του Μον Ρεπό με χαρακτήρα βοτανικού κήπου

Το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό απέχει 3 χιλιόμετρα από την πόλη και συνολικά καλύπτει 258 στρέμματα βλάστησης στο λόφο της Ανάληψης και περιλαμβάνει ένα επιβλητικό παλάτι με θέα στη θάλασσα. Το κτήμα του Μον Ρεπό βρίσκεται στην έκταση που καλύπτει αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης.

Ο καταπράσινος κήπος του Μον Ρεπό με χαρακτήρα βοτανικού κήπου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παλάτι που χτίστηκε ως θερινή κατοικία του Βρετανού Αρμοστή FrederickAdam. Λέγεται ότι ο Adam έπεισε την Γερουσία να του παραχωρήσει το κτήμα του Αγίου Παντελεήμονα για θερινή κατοικία των Αρμοστών για χατίρι της αγαπημένης του, Νίνας Παλατιανού.

Στα 1863 για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε η πριγκίπισσα Σίσσυ. Μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο τον Α, ο οποίος έδωσε την ονομασία « MonRepos» που σημαίνει « ανάπαυση μου».

Το παλάτι είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Τα σχέδια ήταν του Βρετανού μηχανικού και  αρχιτέκτονα GeorgeWhitmore, ο οποίος σχεδίασε τα ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και το περιστύλιο του Maitland.

Στα χρόνια της Αγγλικής «Προστασίας», στους κήπους δόθηκαν δεξιώσεις, όπου μιλούσαν γι’ αυτές ακόμα και στο Λονδίνο και στις Ινδίες.

Οι κήποι σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τα αγγλικά πρότυπα ενώ από τις  αγγλικές αποικίες μεταφέρθηκαν και φυτεύτηκαν 2000 είδη φυτών και δένδρων.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Γαρυφαλλιά Μεταλληνού,  έχει το χαρακτήρα βοτανικού κήπου και εντάσσεται στα ελάχιστα δείγματα ευρωπαϊκής κηποτεχνίας στη Μεσόγειο και αποτελεί ένα έργο τέχνης με σπάνια φυτά και δένδρα, λαβυρινθώδη μονοπάτια και εδραιωμένο οικοσύστημα με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Σημαντικό ρόλο για την επιλογή της θέσης του παλατιού και των κήπων έπαιξε η ύπαρξη των αρχαίων ερειπίων, μιας και χάρη στο ρομαντικό πνεύμα της εποχής αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των εξοχικών κατοικιών.

Ανάμεσα στα ερείπια των σημαντικών αρχαιοτήτων είναι αυτά ενός ιερού της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας όπου σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς και κυρίως τον Θουκυδίδη ταυτίζεται με το Ηραίο.  Κτίστηκε γύρω στα 610 π. Χ. ενώ στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. καταστράφηκε λόγω πυρκαγιάς μετά από εμφύλια σύγκρουση των ολιγαρχικών και των δημοκρατικών.

Επίσης, πολύ κοντά στα παλιά ανάκτορα βρίσκεται ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος ναός σε όλη την Κέρκυρα. Ο λόγος για το ναό του Καρδακίου, ο οποίος είναι χτισμένος σε πλαγιά και έχει θέα προς τη θάλασσα.  Χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ, είναι δωρικού ρυθμού και διαθέτει 11 μονόλιθους κίονες στις πλατιές πλευρές του και 6 στις στενές. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η πηγή Καρδακίου , η οποία ήταν και η αιτία που ανακαλύφθηκε. Όταν το 1822 το νερό της πηγής είχε στερέψει ξαφνικά, οι Άγγλοι ερευνώντας την περιοχή ανακάλυψαν μια κατολίσθηση είχε φρακάρει τη ροή των υδάτων καθώς είχε μπλοκαριστεί από τμήματα του αρχαίου ναού. 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News