![]() |
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην παλιά πόλη
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 14.12.20
Όλοι οι ναοί της παλιάς πόλης έχουν αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ένας απ’ αυτούς είναι και ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη.
Η ιστορία του ναού φτάνει στο 1480 και αποτελούσε ιδιοκτησία οικογενειών επιφανών Κερκυραίων της εποχής (Αβράμης, Ανδρουτσέλης, Βούλγαρης, Θεοτόκης, Κουαρτάνος, Καποδίστριας, Πολυλάς κ.ά).
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη είναι τετράπλευρη Βασιλική και περιβάλλεται με νάρθηκα από τρεις πλευρές (νότια, βόρεια και δυτική). Σήμερα στο βόρειο νάρθηκα σώζονται τοιχογραφίες αγνώστου αγιογράφου ενώ σο βόρειο και το νότιο τοίχο του ναού κοσμούν τοιχογραφίες που απεικονίζουν τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης ( 1450-1550).
Αξίζει να αναφερθεί ότι στα χρόνια της Ενετοκρατίας, ο νάρθηκας του ναού χρησίμευε ως κοιμητήριο των μελών της Αδελφότητας. Στις μέρες μας σώζονται αρκετά μνήματα από τότε.
Στο εσωτερικό ναού κεντρίζει το βλέμμα του επισκέπτη η ουράνια οροφή του Κερκυραίου ζωγράφου Σπυρίδωνα Σπεράντζα (1773). Επιπλέον, ξεχωρίζουν τα βημόθυρα του Εμμανουήλ Τζάνε και οι εικόνες των αγιογράφων της Επτανησιακής σχολής Χρυσολωρά και Τζένου. Το τέμπλο του ναού είναι από κερκυραϊκό μάρμαρο και το αρτοφόριο της Αγίας Τράπεζας είναι Ρωσικής τέχνης.
Εντός του ναού υπάρχει λάρνακα όπου φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού. Μέχρι και το 1717 η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη ήταν η έδρα των Μεγάλων Πρωτοπαπάδων.
Ανάμεσα στους Κερκυραίους που εκκλησιάζονταν ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ιάκωβος Πολυλάς και ο Νικόλαος Μάντζαρος.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη στην παλιά πόλη έχει συνδεθεί με το όνομα του λογίου και εκκλησιαστικού ρήτορα, Νικηφόρου Θεοτόκη. Στο ναό αυτό ιεράτευσε για πολλά χρόνια και τα κηρύγματα του από τον άμβωνα συγκέντρωναν πλήθος κόσμου. Στο μικρό μουσείο του ναού εκτίθενται η ιερατική στολή και ο επιστήθιος σταυρός του. Τέλος στο Ναο φιλοξενείται εικόνα του Άγιου Φανούριου.
Πηγές: terrabook.com, corfuhistory
Συντάκτης: Νίκος Στούπης