Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Σαρόκου

Ένα από τα θαύματα του πολιούχου της Κέρκυρας του Αγίου Σπυρίδωνα που δεν είναι τόσο γνωστά είναι αυτό της ιάσεως του τυφλού Θεοδώρου. Στις 13 Ιουλίου κάθε χρόνο εορτάζεται η ανάμνηση του θαύματος της ιάσεως του τυφλού Θεοδώρου. 

Σύμφωνα με το συναξάρι, ο Θεόδωρος ήταν έμπορος από την Ανατολή, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα για να προσκυνήσει και ο Άγιος Σπυρίδωνας του χάρισε την όρασή του. Ήταν το πρώτο θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος από τότε που το σκήνωμά του βρέθηκε στην Κέρκυρα.

Στις 12 Ιουλίου, την παραμονή του θαύματος του Αγίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου από την περιοχή Κωτσέλα όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος ναός. 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Σαρόκου

Σύμφωνα με τον πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Σκιαδόπουλο, το θαύμα που ο Άγιος χάρισε το φως στον έμπορο Θεόδωρο έγινε στην εκκλησία της Κουκουναριάς που βρισκόταν κοντά στο εβραϊκό κοιμητήριο και φιλοξενούσε για πολλά χρόνια το ιερό λείψανο του πολιούχου της Κέρκυρας.

Στο πλαίσιο της κατασκευής έξω από την πόλη οχυρωματικών έργων από τους Βενετούς ο ναός αυτός γκρεμίστηκε από τα θεμέλια του γύρω στα 1577. Ωστόσο, για πολλά χρόνια η τοποθεσία αυτή αποτελούσε προσκύνημα για τους πιστούς όπου μιλούσαν για το πρώτο αυτό θαύμα του Αγίου. 

Αργότερα, ένας κάτοικος του Σαρόκου, ο Κωνσταντίνος Τσαγκαράς για να τιμήσει τον Άγιο Σπυρίδωνα για το θαύμα που έκανε στη γειτονιά του αποφάσισε στις αρχές του 18ου αιώνα να χτίσει μια μικρή εκκλησία στο χωράφι του που είχε στα Κηπουριά του Σαρόκου. Στις 29 Ιουνίου 1735 παρουσιάστηκε στον Πρωτοπαπά Σπυρίδωνα Βούλγαρη για να του ζητήσει να εγκαινιάσει τον καινούριο ναό. Ο Πρωτοπαπάς λόγω σοβαρών ζητημάτων υγείας δεν κατάφερε να παραβρεθεί ο ίδιος. Έτσι, στις 13 Ιουλίου του 1735 ο ιερομνήμων Ιωάννης Κυνήγης μαζί με άλλους ιερείς εγκαινιάζει την μικρή εκκλησία « προς δόξαν Θεού και τιμήν του θαύματος της ιάσεως του τυφλού υπό του Αγίου Σπυρίδωνος». 

Στις 29 Μαΐου 1815 με θέσπισμα της Γερουσίας του Ιόνιου κράτους η εκκλησία παραχωρείται σε αδελφότητα καθώς ο κληρονόμος της οικογένειας του Τσαγκαρά δεν μπορούσε να αντεπεξέρθει στην συντήρηση της εκκλησίας. Τα πρώτα χρόνια οι γείτονες αποτέλεσαν τον πυρήνα  της Αδελφότητας ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν κι άλλοι. 

Στα 1880 και το 1961 ο ναός με διάφορες εργασίες προεκτείνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των πιστών. Στα χρόνια που Μητροπολίτης της Κέρκυρας (Παξών και Διαποντίων νήσων) ήταν ο Αθηναγόρας ο ναός έγινε ενοριακός (1922-1929). 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εικονογράφηση του ναού έγινε από τον Χαράλαμπο Παχή και ότι οι εικόνες είναι αναγεννησιακής τεχνοτροπίας. Μέσα στο ναό ξεχωρίζει το προσκυνητάρι του Αγίου που εικονίζει το θαύμα της ομματώσεως  του τυφλού. 

Πηγή: choratouaxoritou.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News