Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Ο Ανδρέας Μάρμορας και η πρώτη συστηματική ιστορία της Κέρκυρας

Ο πρώτος Κερκυραίος ιστοριογράφος

Ο Ανδρέας Μάρμορας και η πρώτη συστηματική ιστορία της Κέρκυρας

Αναμφισβήτητα, ένας από τους σημαντικότερους λόγιους του 17ου αιώνα είναι ο Κερκυραίος Ανδρέας Μάρμορας. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1618 στο σημερινό κτίριο που στεγάζεται η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας από το 1900. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια του νησιού. Έλαβε τα πρώτα του γράμματα από Λατίνους  κληρικούς στο νησί από Λατίνους κληρικούς.

Αργότερα, θα ταξιδέψει στην Πάδοβα όπου θα σπουδάσει νομικά. Μετά τις σπουδές κατατάσσεται στο βενετικό στρατό και λαμβάνει μέρος στους πολέμους της Κρήτης και της Δημοκρατίας της Βενετίας. Με την επιστροφή του στην Κέρκυρα το 1656 θα είναι εκ των συνιδρυτών της Ακαδημίας των Εξασφαλισμένων (  AccademiadeiAssicurati) αποτελούμενη από τρία τμήματα: Θεολογία, Νομική και Ιατρική και η διάρκειά της κράτησε περίπου 60 χρόνια. Η συνεισφορά του στην ίδρυση αυτού του πνευματικού ιδρύματος είναι ιδιαιτέρως σημαντική αν αναλογιστούμε ότι την περίοδο της Βενετοκρατίας η μόρφωση ήταν ιδιωτική υπόθεση.

Ο Ανδρέας Μάρμορας και η πρώτη συστηματική ιστορία της Κέρκυρας

Εντούτοις, η μεγαλύτερη συμβολή του στα Γράμματα της Κέρκυρας είναι η πρώτη συστηματική ιστορία της νήσου των Φαιάκων που συνέγραψε με την επιστροφή του στη Βενετία. Έφερε τον τίτλο  « Ιστορία της Κέρκυρας» ( HistoriadiCorfu) και ήταν γραμμένη στα Ιταλικά  και αριθμούσε 456 σελίδες. Εκδόθηκε στη Βενετία το 1672. Η ιστορική αφήγησή της καλύπτει την ιστορία του νησιού από τους ομηρικούς χρόνους έως το1669.

Το έργο αυτό αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την περίοδο Βενετοκρατίας. Μέσα από τις σελίδες μαθαίνουμε αναλυτικά για την επιδρομή των Τούρκων το 1537, την αποτυχημένη εξέγερση των χωρικών της Κέρκυρας το 1652 και την πρώτη επιδρομή της πανώλης το 1629 που προκάλεσε μεγάλο θανατικό στο νησί.

Ο Ανδρέας Μαρμοράς έφυγε από τη ζωή το 1684 στη γενέτειρά του. Η πολυσέλιδη « Ιστορία]» μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα από τον απόγονό του, Ιωάννη Μάρμορα το 1910 με παραλείψεις και συμπληρώσεις.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News