Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Νικόλαος Ασπιώτης: ο ζωγράφος και αγιογράφος με την δυτικότροπη τεχνοτροπία

Αν και  δεν γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία για τη ζωή του ζωγράφου και αγιογράφου Νικόλαου Ασπιώτη, η καλλιτεχνική του αξία δεν μπορεί αμφισβητηθεί. 

Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Κερκυραίο ζωγράφο και αγιογράφο είναι προϊόν μελέτης του ιστορικού, Δημήτριου Καπάδοχου. 

Ο Νικόλαος Ασπιώτης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1816. Η πρώτη σημαντική καλλιτεχνική του εργασία ήταν η αντικατάσταση των παραστάσεων της ουράνιας οροφής του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη. Ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου στην « Ιστορία της Εκκλησίας της Κέρκυρας» μας πληροφορεί ότι το 1727 ο Παναγιώτης Δοξαράς ήταν αυτός που φιλοτέχνησε την ουράνια οροφή με δεκαεπτά συνθέσεις. Η φθορά, όμως, λόγω υγρασίας ήταν τόσο μεγάλη που κλήθηκε ο Νικόλαος Ασπιώτης το 1852 να τις αντικαταστήσει με αντίγραφα. Παρά τη μεγάλη του συμβολή στην εργασία αυτή, υπήρχαν  κάποιοι που τον αμφισβήτησαν. 

Νικόλαος Ασπιώτης: ο ζωγράφος και αγιογράφος με την δυτικότροπη τεχνοτροπία

Ο Νικόλαος Ασπιώτης άφησε το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα σε δύο άλλους ιερούς ναούς της Κέρκυρας. Αγιογράφησε τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην πόλη και τον ναό της Υ. Θ. Ζωοδόχου Πηγής των Καστελλάνων Μέσης. 

Επιπλέον, από τα τρία έγγραφα για τον Ασπιώτη που έφερε στο φως ο Κερκυραίος Δημήτριος Καπάδοχος πληροφορούμαστε ότι η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της τότε Ελλάδας καθώς  του ζητήθηκε να αγιογραφήσει έναν ναό στο Ορθόδοξο Μαυροβούνιο. Σε επιστολή του την 9η Απριλίου 1860 προς τον Έπαρχο και Πρόεδρο του επαρχιακού συμβουλίου αναφέρει ότι με ιδιαίτερη χαρά θα αφήσει προσωρινά την πατρίδα του για να αναλάβει την αγιογράφηση του ναού στο Ορθόδοξο Μαυροβούνιο.

Οι αγιογραφίες του ακολουθούν έναν δυτικότροπο χαρακτήρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές  παλιές  εκκλησίες της Κέρκυρας είναι φιλοτεχνημένες μ’ αυτόν τον δυτικότροπο χαρακτήρα. 

Στο βιβλίο « Η ζωγραφική στην Κέρκυρα, 1550-1958» ο κριτικός της τέχνης, Φώτος Γιοφύλλης αναφέρει ότι ο Νικόλαος Ασπιώτης ήταν μαθητής του Παύλου Προσαλέντη.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι ο γιος του, Γεράσιμος Ασπιώτης ήταν ο ιδρυτής του πρώτου εργοστασίου γραφικών τεχνών και παιγνιοχάρτων στην Κέρκυρα με την επωνυμία « ΕΛΠΙΣ». Τα παιγνιόχαρτα αυτά φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο τον Νικόλαο Ασπιώτη με σχέδια μυθικών ηρώων. 

Ο Νικόλαος Ασπιώτης άφησε την τελευταία του πνοή το 1894. 

Πηγές: Ο Ιστορικός Ι.Ν. Ναός της Αγίας Σοφίας Κερκύρας, Περιβαλλοντική Ομάδα 1ου Τ.Ε.Ε, Κέρκυρας, 2006, επιμέλεια εργασίας: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης, wikipedia

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News