Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Μαρί Ασπιώτη: Η δέσποινα των Κερκυραϊκών Γραμμάτων

Μαρί Ασπιώτη: Η δέσποινα των Κερκυραϊκών Γραμμάτων

Η Μαρία-Ασπασία Ασπιώτη γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 29 Σεπτεμβρίου 1909. Πατέρα της ήταν ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης , ο οποίος είχε αναλάβει το τυπογραφείο της οικογένειας, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.  Προπάππος της ήταν ο Νικόλαος Ασπιώτης, ο οποίος μαθήτευσε στο πλευρό του Παύλου Προσαλέντη. Ο Νικόλαος Ασπιώτης ήταν αυτός που έχτισε στα τότε περίχωρα της πόλης της Κέρκυρας ένα από τα πιο επιβλητικά αρχοντικά της εποχής, τη Βίλα Ρόσα όπου έμενε η δέσποινα των κερκυραϊκών γραμμάτων Μαρί Ασπιώτη-Δεσύλλα (1901 - 2000). Στενός της φίλος της εποχής ήταν ο Lawrence Durrell του οποίου και εξέδωσε το βιβλίο "Lear's Corfu in 1965". Στην εισαγωγή του βιβλίου του ο Lawrence έγραψε για εκείνη:

"Είναι, νομίζω, ο πρώτος Έλληνας φίλος που έκανα και ως κορίτσι στα είκοσι της έγραψε ένα βιβλίο για την Κέρκυρα στα γαλλικά, που ήταν η πρώτη μελέτη του νησιού που έπεφτε στα χέρια μου. Πράγματι, η γνώση της είναι τόσο ολοκληρωμένη όσο η υποτροφία της είναι σχολαστική και διακριτική."

Μαρί Ασπιώτη: Η δέσποινα των Κερκυραϊκών Γραμμάτων

Η πρώτη εμφάνιση της Μαρί Ασπιώτη στα γράμματα έγινε το 1930 με την έκδοση του βιβλίου «Corfou». Το έγραψε στα γαλλικά μαζί με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη René Puaux ενώ τα χαρακτικά  του βιβλίου ανέλαβε ο Κερκυραίος Λυκούργος Κογεβίνας.  Ένα άλλο σημαντικό βιβλίο της είναι «Το ανάκτορο των Αγίου Μιχαήλ και Γεωργίου: η βασιλική έπαυλη Mon Repos, Κέρκυρα, Σχερία  (1964). 

Επιπλέον, έγραψε μια νουβέλα με τον τίτλο «Οι δύο της Δεσφίνας» (Κέρκυρα, 1959) και ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο με τον τίτλο «So Gratious in the time» ( 1949) , το οποίο δημοσιεύτηκε στο αγγλικό περιοδικό «New Plays Quartely». Το πρώτο της ελληνικό θεατρικό έργο «Κουρσεμένος γάμος» ανέβηκε στην Κέρκυρα το 1956. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα χρόνια της Κατοχής η Μαρί Ασπιώτη προσέφερε τις υπηρεσίες της ως εθελόντρια αδελφή στο αστικό νοσοκομείο της Κέρκυρας. Με το τέλος του πολέμου έγινε διευθύντρια στο Παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου (γνωστό ως Αγγλικό Ινστιτούτο) που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα. Την ίδια περίοδο ίδρυσε μαζί με τον Μιχαήλ Δεσύλλα το περιοδικό «Πρόσπερος έκδοση Λόγου και Τέχνης του Βρετανικού Συμβουλίου», όπου το πρώτο τεύχος του κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1950, εμπνευσμένο από το έργο Prospero's Cell του Lawrence Durrell.

Ακόμη, κείμενα της δημοσιεύτηκαν και σε άλλα κερκυραϊκά έντυπα εκτός από τον «Πρόσπερο». 

Αργότερα, παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας λόγω των γεγονότων στην Κύπρο και εργάστηκε στο τουριστικό γραφείο του αδερφού της, Γεράσιμου.  Πέρα από το συγγραφικό της έργο η Μαρί Ασπιώτη ίδρυσε την πρώτη Ομάδα Οδηγών στην Ελλάδα.

Η Μαρί Ασπιώτη έφυγε από τη ζωή στις 25 Μαΐου 2000. 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News